До 4 август туристите нямат право на второ влизане в Гърция

Гръцкото правителство затвори временно граничните пунктове с България, с изключение на ГКПП Кулата-Промахон и ГКПП Нимфея-Маказа, като туристи могат да преминават единствено през КГПП Кулата-Промахон. За туристите се изисква и задължително отрицателен ПСР тест, придружен от касовия бон, с който е платен и QR код. Гръцките власти продължават да правят тестове на влизащите в страната туристи през ГКПП Кулата-Промахон на случаен принцип, независимо, че пътуващия притежава собствен тест. На граничния пункт са разположени два медицински екипа.

През ГКПП Нимфея-Маказа ще се пропускат само гръцки граждани, чужденци с разрешително за пребиваване в Гърция, собственици на имоти, товарни камиони за превоз на стоки. Позволява се и влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи. Влизането в Гърция за тази категория пътуващи е възможно само срещу QR код. ПСР тест не се изисква.

Важно е да се знае, че до 4 август се позволява повторно влизане в страната само на гръцки граждани и постоянно живеещите в Гърция чужденци, което може да се докаже от договор за наем и данъчна декларация или нотариален акт за собственост на имот. За времето на действие на забраната, се задължават преди напускане на страната да информират по съответния начин, като попълнят електронна декларация през електронния портал www.gov.gr.

Забраната е в сила от 22 юли до 4 август с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната.

Около 20 % от туристите в Гърция, заразени с коронавирус, са пристигнали от България, показва статистиката, представена от зам.-министъра за гражданска защита Никос Хардаляс.

Данните са за първите 19 дни след отварянето на границите на страната за туристи на 1 юли. Най-много случаи на вируса са от Сърбия (78), България (63), Румъния (61), Албания (23) и САЩ (6).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа