160 пожара с един загинал са станали за месец в Търновско На 230 сигнала за оказване на техническа помощ са се отзовали огнеборците

Каракачанов към Нинова: Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията

Росен Желязков: Товарният транспорт работи на максимум, пътническият е замръзнал

Бременната годеница на Борис Джонсън е заразена с коронавирус

Полицаи написаха 14 акта за посещения на стадиони и паркове

Диана Ковачева: ЧСИ събират пари от хора, останали без работа заради COVID-19

17-годишното момче с COVID 19 е от Карнобат

Варна губи над 900 млн. лв. при провал на летния сезон 25 000 работни места са в риск заради кризата с COVID-19

Пациентът с коронавирус от Казанлък е изписан

Мъж под карантина се разхожда из Кубрат, друг си пазарува по магазините

В Котел удължиха срока за плащане на данъците с отстъпка

Сезираха полицията за грубо отношение към доброволец

Иван Гешев: Доказателствата на СГП за пробива в системата за случайно разпределение на делата ще бъдат публични

Муфлонче се роди в санданския зоокът

Свлачище затвори временно пътя между Асеновата крепост и село Лясково

До 40 000 бойци в най-голямото учение на НАТО, 6 000 са у нас „Saber Guardian 2017“ се ръководи от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа

Най -големите маневри на НАТО от 1987 г. насам стартираха и у нас. На учебния полигон „Ново село“ край Сливен бе открито многонационално учение в Черноморския регион под кодовото наименование „Saber Guardian 2017“.

dsc_4781То се провежда ежегодно от 2013 г. в периода 11 – 20 юли т.г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с въоръжените сили на страните домакини.

Сега България, Румъния и Унгария приемат на своя територия маневрите. Според замисъла те включват 18 учения в трите държави.

„Нашата цел е да демонстрираме способност за възпиране чрез съсредоточаване на бойната мощ на многонационална дивизия. В нея са интегрирани танкови, пехотни, инженерни, артерилийски, военновъздушни формирования, специални сили и притежава съвместни способности за придвижване от България към Грузия по Черно море.“, каза в словото си генерал-майор Джон Гронски от Сухопътните войски на САЩ в Европа на официалната церемония при откриването.

dsc_9694„Мащабът на учението подчертава нарасналата необходимост за колективни усилия за гарантиране на мира в Източна Европа.“, заяви пък вицеадмирал Емил Евтимов, заместник-началник на отбраната. Сценарият на маневрите се разиграва едновременно в трите страни от пакта и се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В тях са привлечени около 40 000 военнослужещи. Най-много са военните от САЩ – 14 000 души. Общо у нас ще се развърнат до 6 000 души, до 1200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 80 самолета на съюзниците. Главният акцент на действията е колективна подготовка за водене на съвместна отбрана. България ще участва с близо 4 000 души, 50 единици бойна техника- бойни машини на пехотата, танкове, артилерийски установки, с до 80 единици спомагателна колесна техника, два хеликоптера, два щурмови самолета СУ-25 и един изтребител Миг-29.

В основата на сценария е придвижването на 2-ри кавалерийски полк от състава на Сухопътните войски на САЩ в Европа през териториите на Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България. По време предислоцирането към страната ни американското формирование от 1200 военнослужещи с въоръжение и техника ще участва в няколко учения в районите на авиобаза Безмер и учебен полигон „Ново село“. Общо у нас, в рамките на Saber Guardian, ще се проведат 7 учения с участието на формирования от състава на Българската армия и сили и средства на 10 страни-партньори – САЩ, Румъния, Унгария, Грузия, Сърбия, Гърция, Украйна, Полша, Литва и Словения.

 

 

Прозрачност

Руски военни ще наблюдават действията

02-01Руски военни наблюдатели ще присъстват на учението „Saber Guardian 2017“, което започна на полигона „Ново село“. Това съобщи вицеадмирал Емил Евтимов, заместник-началник на отбраната. Той допълни, че те ще имат възможност да наблюдават това, което пожелаят. Тяхното посещение било планирано съгласно международните стандарти.

„Радваме се, че ще има руски наблюдатели“, коментира генерал-майор Джон Гронски от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Той посочи, че става въпрос за прозрачност според международните договорености.

 

Нарушено табу

US ракети „Пейтриът“ разположени в Литва

FILE PHOTO: U.S. Army soldiers man a PATRIOT launch pad during a joint military exercise with the Romanian Army that aimed to test the interoperability of U.S. and Romanian armed forces in the event of a missile attack, near Corbu village in Constanta county, Romania, November 8, 2016. Inquam Photos/Ovidiu Micsik/via REUTERS

САЩ разположиха батарея ракети земя-въздух „Пейтриът“ в Литва вчера, като част от учения на НАТО в балтийската страна, съобщи литовското военно министерство, предаде Ройтерс. Това „отразява ясния ангажимент на САЩ към сигурността на Литва и готовността им за изпращане на стратегическо въоръжение в региона“, подчерта ведомството.

Ракетите ще останат в страната до 22 юли, когато е краят на ученията.

„Разполагането е важно, тъй като показва, че подобни стъпки вече не са табу. Доказва, че ракети може да бъдат транспортирани където са необходими“, коментира Раймондас Кароблис, външен министър на Литва.

 

С финансиране от американо-европейски инвестиционни фондове

На „Ново село“ откриват обекти за над 4 млн. долара

02-03

В рамките на учението предстои на полигона „Ново село“ да бъдат открити десет новоизградени обекти и съоръжения. Сред тях са ремонт на мост от националната пътна мрежа над река Мараш, вертолетна площадка, авиационен оперативен център, сграда за контрол на стрелбищен полигон, склад, многоцелеви склад, пътна инфраструктура, открит паркинг с твърда настилка, кран и кула за тренировъчни цели. Проектите са финансирани с над 4 милиона долара от американо-европейските инвестиционни фондове за изграждане на съоръжения в подкрепа на въздушни операции, за поддръжка, учебни полигони, както и пътища и мостове.

Освен това на полигона усилено тренират нашите специални сили и части на американската пехота. Предвижда се още американските танкове „Ейбрамс“, които пристигнаха у нас преди време да бъдат изтеглени. Всъщност това бе условията, за да дойдат у нас. Да се спази принципа на ротацията- след като приключат ученията, машините да бъдат изтеглени. Първоначалната идея на американците бе да отидат в Румъния или Грузия съ същата цел- провеждане на съвместни тренировки със съюзниците и партньорите. Постоянното присъствие на американски военни на полигона има и положителен ефект върху развитието на инфраструктурата около него. С помощта на щатските военни бяха ремонтирани детски градини, пътища и други социални обекти.

 

Вицеадмирал Емил Ефтимов:

Ползата за армията ни не са малко

03-11

Ползите за нашата армия от участието в това учение не са малко. Когато се планира такова учение, трябва да се направи аналог с мисията, ролята и задачите на командната структура на армията ни, заяви вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-шеф на отбраната, цитиран от армейския официоз в. „Българска армия“. Според него другият основен въпрос е доколко системата ни за планиране, провеждане, отчитане и сертифициране на бойната подготовка на нашата войска е адекватна на изискванията за участието ни в многонационални операции. Освен това тук ставало въпрос и за това доколко държавата ни може да осигури развръщане на силите за отговор на НАТО за недопускане ескалиране на криза.

 

Пред съюзници

САЩ показват ракетната система Avenger

02-2

На тактическите действия у нас на полигоните „Ново село“ край Сливен и „Корен“ край Хасково ще се използва разнообразно по вид и тип въоръжение – автомати, танкове, артилерийски установки, гаубици, самолети, вертолети. За пръв път обаче у нас ще пристигне американска самоходна ракетна установка „Avenger“ – /отмъстител/. Нейното предназначение е да брани войските от вертолети, шпионски безпилони самолети, нисколетящи изтребители и бомбардировачи. Системата е базира- на брониран джип „Хамър“ и има две ракетни гнезда. Всяко от тях разполага с 2 или 4 ракети „Стингър“ с ултравиолетови или инфрачервено насочване в зависимост от модела.На въоръжение е в САЩ от 1993 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. „Постоянното присъствие на американски военни на полигона има и положителен ефект “ я олихофрените дет дъвчат 16тата република кажат къде беше постоянното присъствие на съветски военни. .. Може да се допитат до олихофрена плевнелиев.

  2. Да, по време на соца в България нямаше руски военни бази и изобщо чужди военни бази. Сега тея какво правят в Родината ни? Кой ги е повикал и за колко? Те са нежелани от населението на България, истинските собственици на България. България няма място в нато, една корумпирана терор организация, която на всичко отгоре е и незаконна..Присъствието на убийци в България има отрицателен античовешки ефект. И не се разбра против кого се готвят да се защитават престъпниците и любителите на война, кръв и убийства? Може 200 кг гранясала сланина да ни отговори или радев, доброто момче, който хммм страшнооо многооо допринасял за България и обеднялото й население..Нали и на него му затвориха устето с 10 000 + 200 000 + много други. Проклятие за извергите и предателите на България. Нато вън от миролюбива България..достатъчно смукаха от нас…

  3. КОЙТО НОЖ ВАДИ ОТ ГОЛЯМ РУСКИ ХУЙ УМИРА. СПРАВКА НАПОЛЕОН И АВСТРИЙСКИЯТ ХУДОЖНИК

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.