До 5 г. затвор за тормоз вкъщи

И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

НС прие на първо четене мерки срещу домашното насилие

До пет години затвор застрашават насилниците в семейството, които подлагат половинките си на психически тормоз и преследване. Това гласуваха депутатите на първо четене. Поправките са в Наказателния кодекс и бяха внесени от депутати от ГЕРБ, начело с председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя приемала мерките срещу насилието над жени за своя лична кауза.

В зала председателят на НС обяви: „Трябва да сме не зрители на домашното насилие, а участници в предот­вратяването му.” С пример тя онагледи законодателните пропуски.

Даде пример как момче и момиче след съжителство на семейни начала се разделят след няколко месеца, защото момичето решава да прекрати връзката. Момчето всеки ден оставя роза на колата й. Момичето изпада в стрес, а момчето твърди пред МВР, че нищо лошо не й прави, оставяйки розата. “Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство”, заяви Караянчева.

Поправките предвиждат жертвите на домашно насилие да бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода. С проекта се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на хората.

Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, нежелано посещаване на работното място, заплашително поведение за всяване на страх.

Преследването извън условията на домашното насилие ще се наказва със затвор до 1 година или пробация.

За принуда за сключване на брак наказанието е от 1 до 6 години, а ако принудата е от родител, друг роднина или настойник - наказанието е от 3 до 8 години.

Павел Шопов от “Атака” обяви, че християнството учи мъжете да не бият жените си. Той смята, че в училищата трябва да се въведе вероучение, за да се научат децата на ценности.

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че има църковен брак и при сключването му свещеникът казал, че “мъжът трябва да обича жената като себе си”.

Коментари

Задължително поле