Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Нинова: Причината за дупките по пътищата е корупцията

Меган Маркъл може да се венчае със сватбената тиара на принцеса Даяна

Язовир Тича отново прелива Няма опасност за хората

Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Румен Радев поздрави Владимир Путин за победата на изборите Да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество, написа българският президент

Пиян се прави на полицай от Брюксел

Автотърговец на съд, измамил клиент с 4000 евро

Борисов представи инвестиционните възможности в България пред делегация от Катар

Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след Брекзит

До 50 лв. глоба за гратисчиите в автобуса (обзор)

Народните представители приеха единодушно промените в Закона за автомобилните превози, представени от Настимир Ананиев (вляво).

Всяка община може да повиши санкцията до максималния размер, определен от депутатите

От 10 до 50 лева ще е глобата за нередовните пътници в градския транспорт на територията на страната – това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за автомобилните превози. “За” корекциите гласуваха 91 народни представители, седем се въздържаха, а “против” нямаше.

Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев обяви, че всяка местна управа има време да реши върху кой размер на санкцията да се спре. Той поясни, че глобата за гратисчиите в междуселищни превози остава 50 лева, както и тази в международните – 300 лева.

“В момента законодателството поправя неточностите по какъв начин да се налагат глобите за нередовен пътник. Това засяга и Столичната община, като трябва да има решение на общинския съвет, който да прецени каква да е глобата”, поясни Настимир Ананиев.

Той припомни, че преди глобата за без билет в столичния градски транспорт беше 20 лева, а сега е 40 лв.
“Според мен санкцията е висока за София, защото преди беше 20 пъти размерът на билета, който бе 1 лев. Сега неговата стойност е 1,60 лв., а глобата е много повече над 20 пъти. Бих призовал общинския съвет на града да вземе решение за по-ниско финансово наказание”, заяви още Ананиев.

В нормативния акт за движение по пътищата бяха записани още промени. Една от тях гласи, че който назначи на работа шофьор, неотговарящ на някое от изискванията по закон, да “управлява превозно средство за обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници или товари”, да се наказва с глоба в размер на 3000 лв. При повторно нарушение сумата е двойна – 6000 лв.

Вече няма да има и вариант пешеходец да понесе отговорност, ако бъде блъснат на “зебра”.

В рамките на дебата по този параграф народният представител от ГЕРБ Нели Петрова, която е майка на прегазената на пешеходна пътека Лора Казанлиева, заяви, че е крайно време да спре войната по пътищатa.

Днешното решение идва, след като преди време Висшият адвокатски съвет излезе със становище по тълкувателно дело на Върховния касационен съд, според което пешеходецът няма абсолютно право при пресичане на пешеходна пътека.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.