Скандалният бестселър за Доналд Тръмп е тук Книгата „Огън и ярост. Белият дом на Тръмп отвътре” с българско издание

Уругвай отхвърли искане от САЩ да експулсира руски дипломати 

Таско Ерменков: Да търсим онова, което ни обединява

Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея

Колекция от звезди в „Хотел Артемис“ Джеф Голдбулм и Джоди Фостър се събират със София Бутела

Шест вторични труса са регистрирани в района на силното земетресение край Халкидики

Магнитната буря, започнала на 20 април, е най-силната за годината

Пламен Георгиев: Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва

Милионер в километри Таксиметров автомобил навъртя 999 999 км без сериозни проблеми

Много 4-листни детелини растат около атомния реактор в “Младост”, но защо никой не може да ги откъсне

Трима убити при протести в Никарагуа срещу промени в социалната система

19-годишен младеж откри огън и рани ученик във Флорида

Няма щети и пострадали от земетресението на гръцкия полуостров Халкидики Продължават вторичните трусове в района на епицентъра

Турският посланик в ЕС: Европейската комисия не беше справедлива към нас

“Ислямска държава” се изтегля от Дамаск

До 500 лв. бонус от хазната, ако вече сте отказали кеша За да се ползва облекчението 80% от всички разходи трябва да са направени по банков път

Може да ползвате бонус от хазната, ако харчите 80% от доходите си по банков път.

За първи път тази година може да се ползва отстъпка от 1% от дължимия данък върху доходите от цялата 2017 г., но не повече от 500 лв., ако сте отказали кеша. Отстъпката се ползва, ако 100% от доходите през миналата година са получени по банков път, а 80% от разходите на данъкоплатеца също са направени по банков път – с банкови дебитни или кредитни карти, по интернет или с банкови преводи.

За да се ползва отстъпката, трябва да се подаде годишна данъчна декларация за доходите от 2017 г. Като към нея не е необходимо да се прилагат доказателства, че получавате заплатата си по банкова карта, и че харчите парите си по банков път.

Но ако в данъчната си декларация посочите, че искате да ползвате отстъпката, от Националната агенция за приходи ще направят проверка дали отговаряте на условията. А за неверни данни в декларацията, чиято цел е укриване на налози, може да се наложи глоба до 1000 лв.

Декларацията за облагане на доходите от миналата година трябва да се подаде до 30 април. Като в същия срок трябва да се плати и дължимият по декларацията данък. Важно е обаче да се уточни, че всички данъчни облекчения могат да се ползват, ако към момента на подаване на годишната данъчна декларация нямате подлежащи на принудително изпълнение задължения към хазната. Дори да имате няколко стотинки задължения към бюджета за лихви, или неплатена глоба на КАТ, която е изпратена за принудително събиране от НАП, не може да ползвате данъчно облекчение. За това най-добре е преди да подадете данъчната си декларация да проверите на сайта на НАП дали имате стари задължения. Това става чрез безплатния Персонален идентификационен код (ПИК), който се взима от офис на НАП.

Кампанията по подаване на данъчните декларации за доходите от миналата година вече стартира. Първият формуляр е подаден по интернет само 5 минути след настъпване на новата 2018 г.

ПРОГНОЗА
Пускат 40% от декларациите по интернет

Поне 40% от данъчните декларации от граждани тази година се очаква да бъдат подадени онлайн, каза шефът на дирекция “Комуникации” в НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че над половин милион българи имат персонален идентификационен код (ПИК). С него могат да се подават онлайн декларации и да се правят множество справки, включително за местни данъци и такси, осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване. Росен Бъчваров уточни, че обработката на данните от вече подадените декларации може да бъде забавена, защото до 8 януари се работи по годишното приключване, но това не засяга възможността за подаване на данъчни декларации и използването на електронни услуги. Може да отнеме малко повече време връщането на обработената информация. От тази година на сайта на НАП ще може да се прави и справка за получените през 2017 г. хонорари.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. 下载听说过吧?你知道吗?名声大得很。名声大是有道理的。人都知道,成为精英,并非一蹴而就。

    删帖价格

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.