До 6% се сви контрабандата на цигари (обзор)

Рекорден спад в Свиленград - потреблението намаля от 44% на 8% за три месеца

Събират празни кутии от боклука

Контрабандата на цигари у нас спадна до 6% през последното тримесечие на 2017 г. Това сочат данните на проучване, представено от инициатива „Срещу незаконната търговия“, в която участват Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД.

Изследването измерва нивата на незаконна търговия чрез събиране на празни кутии от улици и достъпни публични места в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България. Резултатите бяха представени пред премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Спрямо второто тримесечие на 2017 г. делът на потреблението на цигари без български акцизен бандерол намалява с един процент от 7 на 6%, а за година спадът е с почти 2 на сто.

Въпреки положителните тенденции, в някои градове на страната незаконната търговия остава на високи нива и дори се увеличава, показват данните от изследването. Такава е ситуацията във Велико Търново, където делът на контрабандните цигари достига 16% при 7,3% към лятото на 2017 г. Високо потребление на цигари без бандерол е отчетен в Хасково – 21,3%, Пазарджик – 15,3%, Сливен – 10,7%, Пловдив – 8,6%.

В други градове данните показват спад, като рекордьор е Свиленград с 8% за 3-то тримесечие на 2017 г. спрямо 44% за второто тримесечие. За първи път откакто се провежда изследването, делът на контрабандните цигари в града на границите с Гърция и Турция отбелязва резултат под 10%. През годините от 2011 г. насам е достигал и нива над 80%, обясниха авторите на изследването.

Компаниите от тютюневата индустрия подчертаха, че 1/3 от нелегалните цигари са т.нар. „illicit whites“ – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година този тип незаконни продукти, остават сериозен проблем, предвид бързото разпространение и постоянната смяна на марките, които се предлагат на черно.

0203.inddСтраната ни се представя далеч по-добре от други европейски държави по отношение на контрабандата с тютюневи изделия. Във Великобритания например техният дял се движи от 35% до 29%, в Латвия – 22%-25,2% и т.н.(виж таблицата).

Компаниите, участващи в проучването, обявиха, че са удовлетворени от работата и усилията на държавните институции по проблема с незаконната търговия с тютюневи изделия.

Въпреки добрите постижения според бизнеса и правителството все още има какво да се направи, за да се увеличи делът на законния пазар и да се оптимизират приходите от акциз.

 

Премиерът Бойко Борисов:

Ето го резултата от борбата с корупцията

Европейският бюджет губи 100-200 млн. евро

02_02-1„Това е най-точното проучване и се извършва по много прост практичен начин – във всеки град се обръща една кофа за боклук и се броят кутиите цигари с бандерол и кутиите без бандерол. Прави се от производителите. Сиреч тука няма манипулации”, коментира премиерът Бойко Борисов.

„Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането за нещо, не имагинерната величина, а на практика реалния резултат от борбата с контрабандата и корупцията. Ние с Емо Димитров (Емил Димитров-Ревизоро), когато бяхме млади и той беше шеф на митниците, искахме да приложим този вариант. Само че тогава се прие вариантът не ние да покажем нашата воля и сами да се справим, като е видно, че можем, а от държавата, в която е видно, че има 35% контрабанда на цигари – Обединеното кралство, ние взехме срещу огромна за държавата сума на „Краун ейджънс”. Много милиони се платиха, но така се развиха събитията, че у нас ръстът бе 34%, а във Великобритания – и сега е 35 %. Цифрите пред мен са такива. Във Франция – 23,7% контрабанда, а в България вече е 6% и това е трайна тенденция от години, а не отведнъж, кампанийно направено.

Тук виждам огромни проценти и в Гърция, и в Полша, и Литва, Латвия и Естония… И когато европейският бюджет ще е с 10 млрд. евро по-малко, аз съм убеден, че само заради тези цифри загубите от несъбрани приходи са към 100-200 млн. евро в нашия общ европейски бюджет, в нашето семейство. Как може България, която има граница с нешенгенски държави и такива, което не са в ЕС, да свали на 6%? И в същото време кой откъдето се яви да вика: „Ама борба с корупцията има ли?” Има и - ето я. Само за януари приходите в бюджета от горивата са с 12% ръст. Същата схема на атака сме приложили – горива, меса, алкохол, захарни изделия…”, каза още премиерът.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов:

Акцизът няма да се вдига до 2021 г.

Рано е да се вдигат минималните ставки в ЕС

Акцизът за цигарите няма да се повишава през следващите години. В тригодишната фискална рамка до 2021 г. не планираме да променяме акцизите, каза министърът на финансите Владислав Горанов след представянето на данните за намаляване на контрабандата на цигари. Акцизът за цигарите беше повишен от началото на тази година, с което достигнахме минималните нива на налога за страните от ЕС. „Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме засега да прилагаме по-високи от минималните акцизни ставки, установени за ЕС”, обясни министърът. „Номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано. Мисля, че както и до сега можем да продължим съвместните усилия в тази посока", допълни министърът на финансите Владислав Горанов.

 

Валентин Радев, вътрешен министър:

Предотвратени са щети за над 16 млн. лв.

2-10„През 2017 г. са проведени 43 спецоперации. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти и са иззети над 50 млн. къса цигари и 48 тона тютюн”, каза вътрешният министър Валентин Радев. - Предотвратени са щети за над 16 млн. лв. Така работи държавата – регулярно, методично и резултатно”, добави МВР шефът.

 

Емил Димитров, депутат от ОП:

„Краун ейджънтс” взеха 100 млн.лв., но контрабандата остана

02-11-1Благодаря на Бойко Борисов, на когото дължа назначението си за шеф на Агенция „Митници”. Подписахме меморандум за сътрудничество между МВР и Агенция „Митници”, въз основа на който създадохме и мобилни групи. Идеята бе да се създаде и съвместен координационен център за анализ на риска, за следене на рискови акцизни стики и на наркотрафика. Центърът трябваше да обедини усилията на НСС, НСБОП, на икономическа полиция, данъчни и митниците. Тогава правителството реши, че вместо да противодейства със собствени сили на контрабандата е по-добре да наеме "Краун ейджънтс”, които получиха 100 млн.лв., но контрабандата остана.

Коментари

Задължително поле