На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

До 6,6% падна безработицата в страната

Снимка: Архив

Само 4,1% от служителите у нас между 15 и 64 г. са имали временен трудов договор през 2016 г.

Безработицата в страната стигна 6,6% през март, показват данните на Евростат. Показателят намалява с 0,1% за месец и с цели 1,5% в сравнение със същия месец на предходната година. В цифри показателят означава 211 000 българи без препитание. Според Агенцията по заетостта (АЗ) обаче равнището на безработицата у нас за същия месец е 8%, а разликата в данните според експерти от институцията е заради това, че АЗ отчита регистрираните безработни в бюрата по труда, а Евростат работи с друга методология.

Според европейската статистика нивото на безработицата в еврозоната остава без промяна спрямо февруари 2017 г. на ниво от 9,5%, а в Европейския съюз (EС) се понижава до 8%, което е с 0,1% по-ниско спрямо месец по-рано.

С най-висока безработица са Гърция (23,5%), Испания (18,2%), Кипър (12,5%) и Италия (11,7%). Страната ни е в средата на класацията с 6,6%, а държавите с най-добри показатели са Малта (4,1%), Германия (3,9%) и Чехия (3,2%).

Младежката безработица у нас обаче нараства през март и достига 17,5%, което е с 0,5% повече спрямо февруари и с 0,8% спрямо март 2016 г. Общо 30 хиляди младежи на възраст до 25 години са били без работа през третия месец на годината.

Друга статистика на Евростат, публикувана вчера, показва, че само 4,1% от работещите българи между 15 и 64 години са имали временен трудов договор в страната през 2016 г. По този показател България е в края на класацията заедно с 4 страни – Румъния (1,4%), Литва (2%), Естония и Латвия (3,7%). Общо 26,4 милиона души на възраст между 15 и 64 години в ЕС са имали временни договори през 2016 г. и формират 14,2% от всички работещи в съюза. Процентът е малко по-висок при жените – 14,7%, отколкото при мъжете -13,8%. Всеки втори младеж, който е работил в Европейския съюз е бил с временен договор през 2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.