В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

До 6,6% падна безработицата в страната

Снимка: Архив

Само 4,1% от служителите у нас между 15 и 64 г. са имали временен трудов договор през 2016 г.

Безработицата в страната стигна 6,6% през март, показват данните на Евростат. Показателят намалява с 0,1% за месец и с цели 1,5% в сравнение със същия месец на предходната година. В цифри показателят означава 211 000 българи без препитание. Според Агенцията по заетостта (АЗ) обаче равнището на безработицата у нас за същия месец е 8%, а разликата в данните според експерти от институцията е заради това, че АЗ отчита регистрираните безработни в бюрата по труда, а Евростат работи с друга методология.

Според европейската статистика нивото на безработицата в еврозоната остава без промяна спрямо февруари 2017 г. на ниво от 9,5%, а в Европейския съюз (EС) се понижава до 8%, което е с 0,1% по-ниско спрямо месец по-рано.

С най-висока безработица са Гърция (23,5%), Испания (18,2%), Кипър (12,5%) и Италия (11,7%). Страната ни е в средата на класацията с 6,6%, а държавите с най-добри показатели са Малта (4,1%), Германия (3,9%) и Чехия (3,2%).

Младежката безработица у нас обаче нараства през март и достига 17,5%, което е с 0,5% повече спрямо февруари и с 0,8% спрямо март 2016 г. Общо 30 хиляди младежи на възраст до 25 години са били без работа през третия месец на годината.

Друга статистика на Евростат, публикувана вчера, показва, че само 4,1% от работещите българи между 15 и 64 години са имали временен трудов договор в страната през 2016 г. По този показател България е в края на класацията заедно с 4 страни – Румъния (1,4%), Литва (2%), Естония и Латвия (3,7%). Общо 26,4 милиона души на възраст между 15 и 64 години в ЕС са имали временни договори през 2016 г. и формират 14,2% от всички работещи в съюза. Процентът е малко по-висок при жените – 14,7%, отколкото при мъжете -13,8%. Всеки втори младеж, който е работил в Европейския съюз е бил с временен договор през 2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.