До 682 лв. основна заплата за полицаите

Mаксималната основна заплата за полицаите и пожарникарите със средно образование ще е 682 лева. Тя ще е със 150-200 лв. по-висока от тази на работещите по трудов договор с МВР, със същото образование.

Това предвижда проект на наредба за заплатите и обезщетенията във вътрешното ведомство, пуснат за 14-дневно обсъждане. С нея служебният вътрешен министър Пламен Узунов изпълнява обещанието да поправи разминаванията в заплатите на ченгетата на улицата и служителите на бюра и гишета.

Таблиците бяха подготвени още през декември 2016 г. от екип на министърката в оставка Румяна Бъчварова, но не бяха приети. Затова след 1 февруари, когато влязоха в сила промените в Закона за МВР, изведнъж се оказа, че основната заплата на бюфетчията в служебното барче става по-висока от полицейската. По новата наредба тя ще стига най-много до 491 лв.

Според норматива най-високата заплата за цивилно лице в МВР ще е на заместник-министрите - до 2571 лв. Главният секретар ще получава до 2136 лв. Разследващите полицаи от ГДБОП ще вземат до 937 лв., а командос I степен от спецотряда за борба с тероризма - 1215 лв.

Коментари

Задължително поле