ДПС-Доган отлагат свикване на Централен съвет

Възможно е да бъдат съставени две листи.

Пресметнали, че е по-логично да изчакат

Централният съвет, който ДПС-Доган смяташе да свика миналия уикенд или най-късно през предстоящия, се отлага за неопределено време, научи “Труд news” от депутати на Движението. Според тях причина за отлагането на партийния форум е изравняване на силите.

След като направили преброяване колко от структурите твърдо са в техния лагер, хората около председателя Джевдет Чакъров пресметнали, че е по-логично да изчакат. Намеренията на ДПС-Доган са да съберат Централен съвет, за да насрочат Национална конференция, на която да направят промени в ръководството и устава на партията.

Според устава на ДПС обаче Национална конференция може да бъде насрочена по решение на Централния съвет при квалифицирано мнозинство от 2/3 от списъчния му състав. Такова мнозинство към момента няма, категорични са депутати от Движението. Според тях ключовият въпрос пред партията е как ще се ходи на избори и кой ще реди листите. Вече не можело и дума да става за разпределяне на избираемите места между двамата председатели.

Прогнозата е, че ще се стигне до най-нежелания вариант - да се направят две листи и който от председателите пръв успее да влезе в ЦИК, той да регистрира своята листа. Юристи коментираха, че в случая е в сила правилото: първи по време, първи и по право.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика