ДПС замисля промени в Изборния кодекс за избягване на феномена 15-15

ДПС ще предложи промени в Изборния кодекс, чрез които да се избегне т.нар. феномен 15-15 – случайно получените преференции.

Когато номерът на партията съвпада с позицията, на която е поставен даден кандидат за депутат, евродепутат или общинар, това не е истински волеви избор, а случайно съвпадение, коментираха от движението.

Един от вариантите според тях е партиите да са номерират в бюлетината от 50 нагоре. Така ще се избегнат съвпадения с номерацията на имената в листите.

Предложението на ДПС идва, след като тази сутрин Камен Костадинов обяви оттеглянето си от парламента заради разместването в бургаската листа, която той водеше. Като втори от района влезе Ангел Исаев, който беше девети, а ДПС номер 9 в бюлетината. Исаев отказа да освободи мястото, беше изключен от групата и остана като независим в парламента. Подобни случаи ДПС имаше и в предишния парламент.

Случайно избрани кандидати на този принцип има във всички основни партии вече на пореден вот.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

    1. Кое му е етническото на тази партия nqma zna’enie? Колко етнически турци има в БСП, ГЕРБ, „ОБИДИНЕНИТЕ ГЛАВОРЕЗИ-ГРОБОКОПАЧИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“ , ВОЛЯ? Колко са? В „етническата“ ДПС има и турци и българи(8) и роми и копанари. Я покажи една „българска“ партия с такъв състав в парламента. Ако съдим по етническото съотношение в ГЕРБ трябва да има 11 турци, в БСП 9, във „ОБИДИНЕНИ ГЛАВОРЕЗИ-ГРОБОКОПАЧИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“ 4, във ВОЛЯ 2. Има ли ги ? НЕ. А защо? Защото турците не заслужават да бъдат включени в листите на избираемо място или им се отрежда съдбата от преди 1989 година-турците на полето, строежите и по краварниците а българите ще управляват страната и я докарахте до просешка тояга. 138 годишното „българско управление“ доказа, че българите като генофонд нямат основните характерни черти да управляват държава защота я крадат.

  1. Маченик, говориш глупости. В другите партии турците са малко, не защото никой не иска в партията си турци или цигани или копанари, а защото на турците им е забранено да влизат в други партии. Всеки турчин е заплашван с побой, изолация или преследване от главорезите на ДПС, ако пробва да влезе в друга партия. Мъченици и герои са ония турци, на които ДПС отрови живота, но те не се отказаха да влязат в друга партия и особено в ДОСТ. Всеки турчин е добре дошъл във всяка друга партия. Достатъчно е да спазва нейния устав. Истински родолюбец е онзи турчин, който напусне ДПС, защото ДПС е партия на ченгетата, които проведоха Възродителния процес и заедно с офицерите от ДС прогонваха турците от бащините им къщи. А генофонда на българите, ако обичаш, не коментирай. Аз не бих го направил за генофонда на турците.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.