ДПС иска изслушване на двама министри за списъците по закона "Магнитски"

Снимка: Пламен Стоименов
Йордан Цонев

ДПС ще внесе искане за изслушване на министрите на финансите и икономиката за списъците по закона "Магнитски". Това каза Йордан Цонев от ДПС в декларация от името на група.

"Къде в "Магнитски е принципа за невинност до доказване на противното? Къде са изнасянията на доказателства за вина, къде е защитата в това дамгосване?  Нашите партньори от САЩ могат да си приемат, каквито искат закони. Нашето уважение към тях като партньори ще продължи и за в бъдеще. Това не е неотменима наша политика, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателство на Щатите на българска територия, след като то не е пренесано на европейската. Кой позволява това да се случи? Ние няма да спрем. Следващата седмица ще внесем искане за изслушване на финансовия и икономическия министър за списъците, на каква основа са направени, въз основа на кой български закон и т.н. и т.н.?", каза още Йордан Цонев.

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог по всички тем, включително и съдебната реформа. "Когато говорим за независима съдебна власт, истинска независима - имате нашето партньорство и съгласие", подчерта още той.

В декларацията си Йордан Цонев отговори и на Христо Иванов за Иван Гешев, като попита къде е тук разговорът за Лозан Панов и той дали не е уронил престижа на съдебната власт. "Той не изнася ли поитически доклади, не участва ли в политически събития? Не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана?", каза още Цонев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика