ДПС почете с цветя и курбан жертвите в Хитрино (СНИМКИ)

Мустафа Карадайъ утешава Шенай, която загуби син и съпруг на 10 декември 2016 г.

Карадайъ: Заедността е сила да се справим с предизвикателствата

Точно две години след адската жп катастрофа, която погуби 7 души, рани 29 и срина десетки сгради в шуменското село Хитрино, жертвите бяха почетени с курбан и венци. Инициативата е на ДПС, а тъжният 10 декември уважи лично лидерът Мустафа Карадайъ.

"Ние сме тук, за да покажем нашата заедност, сплотеността в добрите и в лошите дни. Живеем в трудни, сложни времена и за да се справяме с предизвикателствата всеки един от нас трябва да намери опора в доброто, в ценностите. Всички ние сме се събрали в този ден, вярвайки именно в заедността и сплотеността ни като сила за справяне с предизвикателствата", каза председателят на ДПС.

Зам.-председателят на парламента и депутат от Шуменски регион д-р Нигяр Джафер пък подчерта, че след такава трагедия е много важно институциите и хората, от които зависи, да са си направили изводите за нуждата от превенция. "Това, което преживяха тези хора с нищо не може да се компенсира, независимо каква къща ще се построи и как ще се оправи инфрастрактурата", заяви тя.

След молитва по мюсюлмански ритуал и принасяне в жертва на 500-килограмово теле, над 200-та присъстващи поднесоха цветя пред всеки дом на загинал. Пред новата си двуетажна къща ги посрещна ридаеща Шенай Ахмед, която загуби съпруга Танер и сина Дениз/18г./ в страшния ден.

От съседното село Тимарево беше дошъл бащата на Бедри Юсуфов/45г./, който бе открит последен под останките на изпепелената Автогара. Близките на загиналите чакат възмездие и са неутешими.

В Хитрино вече са построени 23 нови къщи с дарения на Камарата на строителите и от фонд "Социална закрила" към Министерство на социалните грижи. Догодина предстои да бъдат ремонтирани улици, осветление и обществени сгради с евросредства. В Окръжния съд в Шумен продължава делото срещу двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, обвинени за жертвите, ранените и нанесените щети. Като причина прокуратурата сочи превишената скорост на влака-убиец. Във вторник е поредното заседание по казуса, ще бъдат разпитвани чужди експерти с видеоконферентна връзка.

Хората от Хитрино: Цял живот ще страдаме

Такава трагедия не може да се забрави - категорични са хората от Хитрино две години след дерайлирането на влака с пропилен и последвалите взрив и пожар. "Сънуваме го, настръхваме при всеки преминаващ влак", казва пенсионерката Недрия. Тя развила диабет след трагедията. Със съпруга си от два месеца живеят в нова къща и не се отказват от Хитрино, въпреки че влаковете пак фучат с висока скорост през населеното място.

"Моето семейство беше щастливо, бяхме постигнали всичко, а сега цял живот ще страдаме", плаче и вдовицата Шенай, загубила син и съпруг. Останала е сама с втория си син Юнуз/24г./. Гневна е, че виновниците пак преминават с висока скорост. Вижда ги от прозореца си всеки ден, защото новата й къща пак е до жп.линията. "Избиха невинни хора, сега чакаме възмездие", казва жената.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България