ДПС ще пита американското посолство в София за заплахите срещу Атанас Чобанов

Според Йордан Цонев клеветите на журналиста против партията не са от днес или вчера

В предаването „Здравей България“ по Нова телевизия заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев взе отношение относно обвиненията на журналиста Атанас Чобанов от „Биволъ“, според когото заплахите към него идвали от първия ред на Народното събрание.

„За да изчистим това негово усещане, сезирахме компетентния орган, в случая ДАНС, да проведе разследване и то детайлно, включително да пита и партньорските служби. Въпросът има две страни. Първо това е журналист, неприкосновеността на журналиста в европейска България трябва да е гарантирана от институциите. Институцията в случая е ДАНС. Ние искаме разследване. Ние ще питаме и американското посолство, защото имаме право на това и искаме да знаем. Тука идва и втория въпрос. Въпросният журналист многократно е клеветил ДПС и за нас и за наши членове. Ние не вземаме под внимание това. Неговите клевети по наш адрес нямат значение, те не са от днес или вчера. Да сте чули някой от нас да го заплашва, го съдим.

Лично смятам, че политик да съди журналист е проява на лош вкус. Но ще питаме, защото е изключително важно е да няма петно върху България, че журналист може да бъде по някакъв начин заплашван. Дали са клевети или лъжи обществото ще реши, но ще стигнем до истината за това. Защото истината има две страни. Може да е заплашван и тогава трябва да бъдат наказани тези които са го заплашвали. Но може и да не е и тогава трябва да бъде наказан този, който разпространява тази клевета, защото тя е клеймо върху България. Тя не е клеймо върху ДПС, Цонев, Пеевски, този или онзи, тя е клеймо върху България“, посочи Цонев.

Според депутата от ДПС партията няма тема с посолството на САЩ по „Магнитски“. „Темата с Магнитски господин Пеевски си я води с Америка. Това са санкции, които касаят територията на Америка, транзакциите с Америка, това са санкции, които Европейската комисия каза, че не действат на територията на ЕС, въпреки, че българското правителство направи едни черни списъци, в нарушение на европейското право. Въобще не ни вълнува. Това е работа на американското правителство, това е по техен закон, това си е тяхно право.

Господин Пеевски в момента си обжалва процедурите по американското законодателство, със съответните американски адвокати. Пеевски мина през съда на народния вот, получи доверието на хората. Както видяхте в Търново победи Христо Иванов“, завърши Цонев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България