Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Драгижево домакинства за осми път Общинския празник на песенното самодейно изкуство

Снимка: Община Лясковец

За осми пореден път читалище „Развитие-1894” в лясковското село Драгижево бе домакин на Общински преглед на песенното самодейно изкуство. Форумът се организира от Община Лясковец и местното читалище и винаги се провежда през месец май, когато е и празникът на селото. Концертът се състоя в читалищния салон и неговото начало даде с изпълненията си драгижевската Група за обработен фолклор „Детелина” при пенсионерски клуб „Вяра” и местното читалище „Развитие-1894” с художествен ръководител Цветанка Христова. Председателят на културната светиня Мария Петрова откри празника и приветства с „Добре дошли” гостите на фестивала, а кметът на Общината д-р Гецова и на селото Цоньо Трънков при откриването поздравиха самодейците.

Тази година в прегледа всички участващи певчески формации бяха оценявани от тричленно професионално жури. Досега песенния фест нямаше конкурсен характер, но изпълнителите бяха наблюдавани от доц. Митко Димитров – преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност Педагогика на обучението по музика. Именно той тази година бе поканен за председател на журито, подкрепен от мнението на Галина Иванова – диригент на хора при Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче” и Мария Петрова – музикален педагог и председател на НЧ „Развитие-1894”с. Драгижево.

Осмият общински преглед на песенното самодейно изкуство даде възможност за изява на всички певчески фолклорни формации на територията на Община Лясковец, които комисията оцени в две категории – „Певчески състави за обработен фолклор” и „Камерни формации”.

В богатата концертна програма бяха включени, както певчески колективи, така и индивидуални изпълнители. Малки и големи певци огласяха драгижевската сцена в продължение на часове. На сцена се изявиха над 120 изпълнители от различните състави, действащи към читалищата и пенсионерските клубове в лясковска община – от Лясковец, от Джулюница, Мерданя, Козаревец, Добри дял и домакините от Драгижево. Гост-изпълнител на празника беше Младежка самодейна танцова група „Добридялски мераклии”.

Основна цел на Общинския песенен преглед е да се съхрани и популяризира местната художествено-творческа самодейност. Предвидени според новия регламент бяха три поощрителни награди – те са за добридялската фолклорна група „Пъстра китка”, за „Росна китка” от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” и за най-младия състав от лясковското читалище – Детска група за народно пеене „Сорина”. Награда за най-атрактивно изпълнение получиха козаревските певици, най-млад участник беше 6-годишната Даяна Ахмедова от Драгижево, а най-възрастен участник за поредна година е 86-годишната Пенка Ненова, която е и солистка на добридялската група. Присъдени бяха и Специални награди на кметовете на Община Лясковец и Кметство Драгижево.

Наградата на д-р Гецова отиде заслужено при Женски народен хор при читалище „Развитие-1902” село Мерданя, с художествен ръководител Красимира Колева. Кметът Трънков даде приза на кметство Драгижево на Група за народни песни „Авлига” при козаревското читалище „Земеделец-1899” и местния клуб „Здравец”. Освен наградата на кмета на Общината, първо място в категория „Певчески състави за обработен фолклор” бе дадена най-добре представилите се в прегледа певици от мерданския Женски народен хор. Втори са домакините от драгижевската група „Детелина”, а трети – джулюнския състав „Ален божур”. В раздел „Камерни формации” – най-високия приз журито отсъди да вземе Пенка Ненова, втора награда получиха Детската фолклорна група от драгижевското читалище, а трети са певиците от мерданския клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”. Всички участници получиха грамоти, а победителите статуетки, плакети и дипломи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.