Какво представлява български уестърн?

Земетресение със сила 5.2 по Рихтер разтърси Япония

Съдът гледа мярката за неотклонение на собственика на кучетата, убили човек

Лошото време в Европа взе жертви

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

Евакуираха летището в Кишинев заради сигнал за бомба

Пуснаха тока в Латинска Америка след срива в електроенергийната система

Експерти обсъдиха използването на финансови инструменти в проекти за ВиК инфраструктура

Приключиха протестите на жълтите жилетки във Франция

Алексис Ципрас предупреди Турция, че ще наложи санкции, ако се потвърдят сондажите за газ край Кипър

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Драгижево домакинства за осми път Общинския празник на песенното самодейно изкуство

За осми пореден път читалище „Развитие-1894” в лясковското село Драгижево бе домакин на Общински преглед на песенното самодейно изкуство. Форумът се организира от Община Лясковец и местното читалище и винаги се провежда през месец май, когато е и празникът на селото. Концертът се състоя в читалищния салон и неговото начало даде с изпълненията си драгижевската Група за обработен фолклор „Детелина” при пенсионерски клуб „Вяра” и местното читалище „Развитие-1894” с художествен ръководител Цветанка Христова. Председателят на културната светиня Мария Петрова откри празника и приветства с „Добре дошли” гостите на фестивала, а кметът на Общината д-р Гецова и на селото Цоньо Трънков при откриването поздравиха самодейците.

Тази година в прегледа всички участващи певчески формации бяха оценявани от тричленно професионално жури. Досега песенния фест нямаше конкурсен характер, но изпълнителите бяха наблюдавани от доц. Митко Димитров – преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност Педагогика на обучението по музика. Именно той тази година бе поканен за председател на журито, подкрепен от мнението на Галина Иванова – диригент на хора при Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче” и Мария Петрова – музикален педагог и председател на НЧ „Развитие-1894”с. Драгижево.

Осмият общински преглед на песенното самодейно изкуство даде възможност за изява на всички певчески фолклорни формации на територията на Община Лясковец, които комисията оцени в две категории – „Певчески състави за обработен фолклор” и „Камерни формации”.

В богатата концертна програма бяха включени, както певчески колективи, така и индивидуални изпълнители. Малки и големи певци огласяха драгижевската сцена в продължение на часове. На сцена се изявиха над 120 изпълнители от различните състави, действащи към читалищата и пенсионерските клубове в лясковска община – от Лясковец, от Джулюница, Мерданя, Козаревец, Добри дял и домакините от Драгижево. Гост-изпълнител на празника беше Младежка самодейна танцова група „Добридялски мераклии”.

Основна цел на Общинския песенен преглед е да се съхрани и популяризира местната художествено-творческа самодейност. Предвидени според новия регламент бяха три поощрителни награди – те са за добридялската фолклорна група „Пъстра китка”, за „Росна китка” от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” и за най-младия състав от лясковското читалище – Детска група за народно пеене „Сорина”. Награда за най-атрактивно изпълнение получиха козаревските певици, най-млад участник беше 6-годишната Даяна Ахмедова от Драгижево, а най-възрастен участник за поредна година е 86-годишната Пенка Ненова, която е и солистка на добридялската група. Присъдени бяха и Специални награди на кметовете на Община Лясковец и Кметство Драгижево.

Наградата на д-р Гецова отиде заслужено при Женски народен хор при читалище „Развитие-1902” село Мерданя, с художествен ръководител Красимира Колева. Кметът Трънков даде приза на кметство Драгижево на Група за народни песни „Авлига” при козаревското читалище „Земеделец-1899” и местния клуб „Здравец”. Освен наградата на кмета на Общината, първо място в категория „Певчески състави за обработен фолклор” бе дадена най-добре представилите се в прегледа певици от мерданския Женски народен хор. Втори са домакините от драгижевската група „Детелина”, а трети – джулюнския състав „Ален божур”. В раздел „Камерни формации” – най-високия приз журито отсъди да вземе Пенка Ненова, втора награда получиха Детската фолклорна група от драгижевското читалище, а трети са певиците от мерданския клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”. Всички участници получиха грамоти, а победителите статуетки, плакети и дипломи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.