Драгомир Драганов: Бях на море в къщата на "Ритон"

Болезнено обсебен съм от темата български цирк, признава телевизионният водещ и журналист

Драгомир Драганов е тв водещ, журналист, шоумен и певец. Той е сред големите колекционери в България на плакати и рекламни листовки за българския цирк. Колекцията му наброява над 10 000 афиша и близо 5000 програми от представления, с които създава свой виртуален музей на българското цирково изкуство.

Драго Чая, както е популярното му прозвище заради воденото от него телевизионно предаване "Чай" по БНТ, е и поп певец, записал три албума и дуетна песен с Лили Иванова.

Наскоро Драго събра спомени за пожара на Софийския цирк като сценарист на документалния филм „Мокър от дъжд не се бои“, излъчен по БНТ. Режисьор на продукцията е Николай Василев, а оператор - Борислав Георгиев.

- Драго, как се роди идеята за документалния филм, посветен на опожарения Софийски цирк?

- Няма да е пресилено, ако кажа, че нося идеята за филма от първия миг, в който осъзнах, че професионалната ми кариера ще бъде свързана с телевизията. Досега не се осмелявах да го направя, защото съм болезнено емоционален и обсебен на тема български цирк. Исках тази лента да бъде направена по правилата на документалистиката, но тя пак стана много емоционална и сигурно критиците ще открият много пропуски в нея. За мен обаче беше важно да пресъздам болката и страданието на онази част от българските циркови артисти, останали без дом и разпилели се по чужбина.

- Знае се, че след пожара е имало конкурс за нова сграда.

- Имало е някакви имитации на държавна политика по отношение на цирковото изкуство, но факт е, че след 1989 г. българските циркови артисти са били изхвърлени на улицата, държавата абдикира от проблема и досега това изкуство е встрани от приоритетите на Министерството на културата. Пътуващите циркове днес се подчиняват единствено на търговските закони, а не на голямото изкуство.

- Тази ти всеотдайност към българското цирково изкуство не те ли отдалечи от телевизионния екран? Ти си една от легендите за телевизионен водещ.

- За това колко съм постигнал като тв водещ говори прозвището ми Драго Чая, но винаги съм бил свързан и с цирковото изкуство. Преди 7 години повярвах, че мечтите се сбъдват и станах част от една идея, създавайки Цирк на сцена, Пътуващ цирк... Имам един принцип, нещо, което като човек на 47 години мога да кажа, никога да не се обръщам назад –каквото е било, е трябвало да се случи.

- Добре, нямал ли си през годините предложение отново да се върнеш на екран като водещ на някакъв телевизионен блок?

- Имал съм. Слава Богу, че преди време приех да стана част от проекта "55 години от вашия живот", посветен на тази годишнина на БНТ, който прерасна в "55 лица от вашия живот". Това бяха 110 предавания. Сега има ситуации, в които се връщам към първите си стъпки - правя 5-минутни репортажи и ми е много интересно да се чувствам като онова момче, но вече с натрупания опит. Не бих казал, че има смисъл да правя ново свое предаване, защото е безкрайно трудно отново да изобретявам топлата вода и предизвиквам внимание към себе си. Ще издам - предстои един приятен ангажимент - ще водя състезание, свързано с историята на БНТ. Имах една концепция за собствено предаване, но ще видим.

 

Нотариус Милена Георгиева: Страната ни е чудесно място за инвестиция в имот

И тук, и в чужбина, ако си кадърен и успешен, ще живееш добре, казва майката на двама синове

Носителка на титлата Бизнесдама на годината в категория "Нотариус" Милена Георгиева е съпруга и майка на две деца. Тя е благотворител, отличен приятел и жена с внимание към интелектуалното, към българското, към всичко, което засяга пряко или косвено просперитета на гилдията, на страната и на семейството.

Г-жа Георгиева е завършен модел на съвременната бизнесдама, посланик на добрия вкус, изобщо жена, от която прохождащите биха могли да се поучат. Но страстта й да бъде забелязвана е толкова оскъдна, че човек не може да я утежни с укори за нескромност или да й припише суета, каквато всъщност липсва там.

Нотариус Георгиева разполага с богата библиотека, в която заглавията варират от класиците до съвременни поети и автори на проза. Чете всичко, което може да предаде на децата си, което може да я обогати като жена, професионалист и майка.

Когато е само Милена, тя е добър готвач с усет към храната, показва безрезервна любов към обграждащите я, което в кабинета й е загатнато от добродушно изражение, съпътстващо общите й качества.

Любимите й цветове са синьо и циклама. Често се отдава на жълтото, провокира я червеното, но никога в неговите фрапантни изображения. Не носи очила и шапки, не пътува със самолет, разплакват я романтични филми и истории за хора в неравностойно положение. Пее песните от своето детство, има собствено, макар и непрофесионално караоке, което понякога става сборен семеен пункт.

Нотариус Милена Георгиева е просто един щастлив човек, желаещ всички около нея да са щастливи.

- Г-жо Георгиева, какво ви донесе лятото?

- Прекарах едно уютно лято. По познати места, с близки приятели и най-вече с моето семейство – моите двама „принца“, които, когато работя, много ми липсват. В края на лятото направих един мотивиращ за моите служители тим билдинг в Истанбул – градът столица на три империи - и това се оказа изключително зареждащо и запомнящо се преживяване.

- Вие сте зодия Риби, плувате ли често в свои води?

- Мога да живея, само ако плувам в свои води. Вече съм в етап от живота си, когато разбираш, че не трябва и не бива да правиш компромиси с нищо и никого, че човек живее само за себе си и не следва да го интересува нищо и никой, а само собственият му комфорт и оценка. Именно затова аз избирам водите, в които плувам. И се наслаждавам на плуването.

- Професията ви е много прецизна, какви лични качества, освен образованието, са необходими, за да се успее като нотариус?

- На първо място, като за всяко нещо, трябва много любов към професията. Да искаш да помагаш на хората. Да се поставиш на тяхно място. Да вземеш присърце проблема им и не само да го посочиш, но и да намериш правилното му решение.

На второ място, трябва добър мениджмънт. Наскоро един приятел пусна следния въпрос: „Кое е по-важно, клиентът или добрият служител?“ Това е като яйцето и кокошката – не знаеш кое е първо. Ако нямаш клиенти, не можеш да си позволиш добри работници, а ако нямаш добри работници – нямаш клиенти.

На трето място, всеотдайност. Тя е въпрос на личен избор и приоритет. И в никакъв случай на фона на казаното по–горе не омаловажавам професионалните умения и знания, които трябва да имаме, за да пазим авторитета на нашата професия.

- Добра ли е политическата и финансова обстановка у нас за закупуване на имоти с инвестиционна цел?

- Нека се огледаме какво става около нас в света. Бежанци, катаклизми... Да не повтарям ежедневните световни черни новини, които вървят по емисиите. За това считам, че България – една разкошна страна с невероятна природа и климат, с разумно и добро законодателство, с добра данъчна политика и ниски налози, е едно много добро решение да се инвестира в имоти.

Още навремето евреите са го казали, че рентиерството е най–сладката работа. В Европа нашата страна е сред първите по богатство на минерални извори. България е целуната от боговете и е прекрасно място за туризъм. Парите са много, ценностите – малко. Затова смятам, че инвестицията в имоти е добро решение.

- Какво ще кажете на онези българи, които упорито отказват да се развиват в страната ни, а са много прилежни по света?

- Както казах по–горе, всеки сам трябва да избира „своите води“. В чужбина винаги ще си останеш емигрант, но ако тези хора там се чувстват добре, значи така трябва да живеят. Животът и тук, и там има своите плюсове и минуси, затова всеки сам, за себе си, избира кои са му прерогативите и в кой момент от живота му. Стига с това: „Колко млади хора избягаха“. Те не „бягат“, а просто работят по света. Те и там са българи. Въпрос на личен избор. И тук, и там, ако си кадърен и успешен, ще живееш добре.

 

Цвети Радойчева събра тен в Гърция

Британски вестник скочи срещу Ванко 1

Измислят любов между княгиня Евдокия и Иван Багрянов

Хоакин Финикс – новият Жокер

Жорж Башур ускорил сватбата с Емилия

Мариан Кюрпанов стана брокер

Евгения Живкова съчетава фантазия и практичност

Дейзи Ланг учи на родолюбие нашенци в САЩ

Магията на етеричните масла

Обучават имунните клетки да се справят с рака на кръвта

Аспиринът за първична профилактика е безполезен

Сестрата на Майли Сайръс продава сълзите си

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 3 ОКТОМВРИ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица