Драгомир Стойнев: Ако ГЕРБ държат на мажоритарния вот, трябва да развалят коалицията

Снимка: Архив

Ако от ГЕРБ наистина държат на законопроекта за мажоритарни избори, който днес беше отхвърлен на първо четене, значи трябва да развалят коалицията с Патриотите. Ако те държаха на закона, щяха да направят всичко, за да убедят всички политически сили да го подкрепят. Това заяви пред БТВ депутатът от БСП Драгомир Стойнев по повод проваления закон.

По думите му ГЕРБ са се заиграли с очакванията на гласувалите на референдума.

Левицата се обявиха за смесена система и предстои да внесат до 10 дни свой законопроект. В него е заложено да има 120 мажоритарно избрани депутати и 120 пропорционално.

Днес не мина и законопроект на левицата за преизчисляване на пенсиите. Стойнев посочи, че проектът е засягал всички пенсии.

1,3 млн. пенсионера живеят с под 314 лв. Ние няма да решим проблемите в пенсионната система, но сме лоялни към гласувалите за нас и изпълняваме обещаното. ГЕРБ и Патриотите обаче бяха добре мобилизирани да спрат този законопроект, коментира депутатът.

Според него няма смислен аргумент защо не са го приели, може би само защото е законопроект на опозицията.

Според левицата повишаването на пенсиите би струвало 400 млн.лв. за тази година и 800 млн. лв. през цялата следваща 2018-а година. Стойнев смята, че парите може да дойдат от бюджетния излишък, с който управляващите непрекъснато се хваля. „

Не казвам, че на всяка цена излишък трябва да бъде похарчен. Част от тези пари ще се върне в хазната като ДДС, хората ще започнат да харчат, ще стимулираме вътрешното потребление”, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България