Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Драгомир Стойнев: Бюджетът не е състезание на цифри, а правене на политики

Снимка: Архив

„Бюджетът, който предлагаме не е съревнование на цифри с управляващите и кой колко ще налее в дадена система, която е пробита“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред БНТ. Той обясни, че левицата иска тази система да бъде променена така, че: да имаме хора, които да остават в България – квалифицирани и образовани, които да получават достойно заплащане; здравеопазване, което да не оставя хората да умират в линейките.

Стойнев подчерта, че имаме сериозен проблем с неравенствата и доходите – има 2,9 млн. български работници, чието осигуряване е около 700 лв. и приблизително 10 хил., които взимат над 25 хил. лв. „С прогресивния данък, който предлагаме, намаляваме данъците на всички хора, които получават заплата до 2 600 лв.“, обясни той.

По думите му има начин тези пари да бъдат компенсирани за бюджета – тези с доходи над 10 хил. лв. ще плащат 20% данъци върху доходите. Като втора такава мярка той посочи промяна на модела на правене на бюджет. Според него ГЕРБ всяка година изкуствено намалява БВП и когато дойде април месец, и трябва да се актуализира 3-годишната бюджетна прогноза, изведнъж се оказва, че БВП е по-голям, има повече приходи и започва да се говори за излишъци. Зам.-председателят на ПГ на левицата обаче подчерта, че те не се разпределят от българския парламент, а от МС.

„Ние искаме да се види реалната картина, че БВП е подценен с 1,1 млрд. лв. и близо 1,6 млрд. лв. са скритите приходи. 6% са приходите от акцизи към БВП за 2008г., а сега 4,9%, а от ДДС са над 10% през 2008г., а сега – 9,2%“, обясни той. По думите му няма борба с контрабандата и Министерство на финансите нарочно не желае да събере тези приходи, а те реално могат да бъдат събрани. Не увеличаваме дефицита, а искаме тези средства да бъдат събрани. Когато остават повече пари у хората, ще се повиши потреблението и това ще задвижи и икономиката“, каза още той.

Драгомир Стойнев заяви, че най-ключово е образованието и от него тръгва всичко. „Затова от БСП предлагаме там, където държавата има нужда от конкретни професии, които са ключови за развитието на икономиката, те да бъдат изцяло държавна поръчка – геодезисти, инженери“, обясни той и допълни, че на година става въпрос за 7-8 хил. бройки, които ще струват не повече от 6 млн. лв. на държавния бюджет.

Стойнев попита, ако се правят само сметки в коя система ще се налее повече, това ще помогне ли да няма таван на направленията при личните лекари, лекарствата ще поевтинеят ли, или няма да се връщат пациенти и да се препращат към други болници, защото иначе биха довели до свръх разходи. „Не е нормално в големи общини като Враца, Ловеч, Поморие, Димитровград хората да нямат достъп до качествено здравеопазване. „Искаме смяна на модела на образование като се премахне принципът “парите следват ученика”; здравеопазването, където болниците да не са търговски дружества. Искаме дебат в обществото, защото сега е моментът когато се дебатират политики“, категоричен бе той.

Драгомир Стойнев подчерта, че БСП е започнала промяната от себе си със смяната на начина на избиране на председателя и с въвеждането на мандат за народните представители. Според него няма да има сблъсък на Конгреса, защото тези 7-8 човека, които протестират нямат проблем с политиките на БСП, а имат лични проблеми. По думите му един е недоволен, че вече не е депутат, друг- че не е зам.-председател на партията, трети- че е сменен като председател на партията.  „Когато искаме промяна, всички трябва да участване в нея. Затова искаме откровен разговор на този Конгрес, за да обсъдим третия етап от промяната след тази в партията – алтернативата, която предлагаме за промяна България“, заключи Драгомир Стойнев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете