82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Драгомир Стойнев: За нас българският предприемач е ключов за развитието на икономиката

Снимка: Пресцентър на БСП

За БСП е много важно да имаме потенциал за увеличаване на икономическия растеж в България. Сега икономиката ни е базирана на европейски средства, но те трябва да допълват националното финансиране, те нямат заместващи функции”, заяви в Стара Загора Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ за региона на среща с предприемачи, съобщават от пресцентъра на БСП. По думите му това е и икономика на обществените поръчки – 10% от фирмите са усвоили 53 млрд. лв.  Според него България става все по-малко атрактивна за чуждестранните инвеститори. „Най-голям инвеститор са българите в чужбина, които изпращат средства на своите близки”, категоричен бе бившият икономически министър.

Стойнев посочи, че не се стимулира българският бизнес, няма я държавната подкрепа, а банките не подкрепят предприемачите с нисколихвени кредити. „БСП иска де се обърне пирамидата и най-отгоре да стои българският предприемач”, каза още социалистът. Той представи и икономическата програма на партията, която залага на стимулиране на икономическия растеж –  да не се увеличават данъците, да бъде премахнат данък „уикенд”, да се въведе професионалното начало в управлението на държавните предприятия,  създаване на фонд „Индустрия” и фонд „Иновации” в помощ на предприемачите и младите български учени. Според Стойнев ще се акцентира и върху развитие на капиталовия пазар чрез създаване на отделен сегмент на Българска фондова борса, където малките фирми ще могат да набират публичен капитал, без да имат статут на публични дружества. Той обясни, че младите предприемачи до 35 години, които създават фирма и открият пет работни места пък се освобождават от данък печалба за две години, за да се стимулират иновациите.

„Опасността след четири години в Старозагорския регион да има икономическа и социална бомба е реална, ако се приеме на LCP BREF („Референтен документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации“) ”, предупреди Стойнев. По думите му това ще доведе до закриване на комплекса „Марица-изток” и загуба на над 100 000 работни места. Стойнев отново припомни, че през 2016 г. българската страна не е защитила интересите на енергетиката ни.
Стойнев подчерта, че създаването на национална карта „Образование-икономика” също е приоритет за БСП. Той обясни, че идеята е държавата да поеме обучението на кадрите, както и бизнесът да навлезе в подготовката на българските специалисти. Стойнев представи и идеята за „българското”, според която така ще се наричат продукти произведени само с български суровини. Социалистът допълни, че големите търговски вериги ще имат квота за български продукти, което ще стимулира производството им.

Пари в държавата има, приоритетите са ни грешни

„За нас са важни българският производител, българският предприемач, българската икономика. Не смятаме, че трябва да натоварваме средната класа, която е моторът на икономиката ни”, обясни водачът на листата. Той подчерта, че затова и от БСП предлагат плоският от 10% данък върху печалбата и доходите да остане, а 20% ще плащат само тези, които получават над 10 000 лв. месечно. „Пари в държавата има, приоритетите са ни грешни”, убеден е икономистът Стойнев.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.