Дракула живял в свищовска резиденция

Проф. Николай Овчаров показа как е изглеждала свищовската крепост в миналото и гравюрите, по които ще бъде възстановена. Снимка: Пламен Стоименов, архив

Проф. Николай Овчаров започва разкопки в местността Калето

Общината дава 30 000 лв. за проучванията

Скоро замъкът ще се превърне в туристическа атракция

Свищовска крепост е била резиденция на световноизвестния румънски владетел Влад Цепеш - Дракула. Това заяви професор Николай Овчаров и обяви, че от 15 май заедно с Община Свищов започва разкопки в местността Калето.

По думите на археолога влашкият владетел е превзел крепостта през 1461 година. Граф Дракула е живял там известно време, а битката между него и турците за Свищов е била доста ожесточена, каза още проф. Овчаров.

Основната цел на предстоящото проучване е развитието на културния туризъм. То се финансира с 30 хиляди лева от Община Свищов. Професорът определи като парадокс фактът, че у нас няма паметници на онези забележителни войводи, които до последно са се съпротивлявали на османското нашествие. Той заяви, че ще предложи след разкопките да бъде съграден такъв паметник в местността. Защото Свищовската крепост е една от малкото в страната, оказали съпротива. Пред заплахата да бъде опожарена и разрушена свищовският гарнизон е бранил до последно вярата и царството на цар Иван Шишман.

По думите на професора в годините назад единствените разкопки на местността са правени през 1961 г. от Въло Вълов. Той открива части от замъка, който е доста добре запазен. Но според археолога разкопките са били частични и не са имали за цел проучването на цялата бивша резиденция на Дракула.

Сега се предвижда да бъдат възстановени и разчистени крепостните стени и да се разкрие средновековният пласт на крепостта. Професорът се надява скоро замъкът да се превърне в туристическа атракция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България