Гръцката полиция е спасила 45-годишна българка, отвлечена и малтретирана в Германия

Три рисунки от 400 стават картички на Шумен

Хиляди почетоха паметта на жертвите от атаката в Страсбург

Събират дрехи и храна за бедните

Показват ценен архив от околосветското плаване на кап. Георги Георгиев

Родените този век ще живеят по 100 г. Червено вино и тъмен шоколад са ключ към дълголетието

Летище София работи при зимни условия

Алея до скалите на „Германката“ след протест

Сандра Бълок в „Кутия за птици“ Филмът е екранизация по книгата на Джош Малерман

Тежки снеговалежи парализираха Хърватия и Босна и Херцеговина

Полицията открадна „Златната топка“

Ортопедията в Търново водеща по операции

Чавушоглу: Вашингтон работи за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен

МВР: Закъсали автомобили затрудняват движението по пътищата в страната, създадена е организация за изтеглянето им

Фирма пожела да обявят „Левски“ в несъстоятелност

Древно селище изникна край магистрала „Струма“

Проучванията при Дамяница ще продължат до края на годината. След приключването им теренът ще бъде освободен за строителството на магистралата.

Открити са фигури, свързани с култа към плодородие

Древно селище изникна край санданското село Дамяница. През обекта, където археолозите са направили откритието, ще минава лот 3 от магистрала „Струма“, свързващ Благоевград със Сандански.

Заради строежа на скоростния път в момента се извършват усилени разкопки, тъй като в района се намира едно от най-големите праисторически селища в България, на което за пръв път се прави цялостно проучване.

В него участват 65 археолози от цялата страна. Селището е на площ 200 декара. В границата на магистралата попадат почти половината от тях.

Последното откритие представлява опожарено жилище, в което са разкрити термични съоръжения и запазени съдове.

Археологът от Националния археологически институт с музей към БАН Иван Вайсов коментира, че последните археологически проучвания показват, че селищата от периода на късния неолит – 5-о хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали.

Намерени са каменни тесли, различни инструменти, които са направени от кост или камък, част от гривна, направена от мида. Керамичните човешки фигурки са сред най-ценните и уникални находки. Има мъжки фигурки със сложена върху глава маска на овен. Според археолозите това вероятно е свързано с култа към плодородие.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. “тъй като в района се намира едно от най-големите праисторически селища в България, на което за пръв път се прави цялостно проучване.“Там наблизо са нашите корени по майчина линия:) Мястото е прекрасно, много плодородно (какви праскови, смокини, грозде сме яли там), много духовно, с една дума Рай на земята:) Молим, дръжте читателите в течение на всички находки и исторически ценности:) Не случайно и Ванга е казвала, че богатството на България е под земята. Цитираме по памет. Дано, когато дойде времето за откриване на истинските находища на България да имаме вече друго хмм “ръководство“.. Всичко това, което се открива разбира се принадлежи на Народа и България и не се краде от разни властимащи. Благословенна природа на България:) Това лято сме там:)

      1. Така са му написали опорните точки. Братушката е много пунктуален. Перфектно владее български език, но го е учил от стари учебници – поне на 60-70 години. А и не може да избяга от стигмата на руското мислене – говори за себе си в множествено число и обърква словореда. Не му придиряй! Плащат му за това да ни дразни. Забелязваш ли, че в положителния му коментар се промъква лелеяната мечта на Кремъл – да ни управляват БСП?

  2. „Древно селище изникна край магистрала „Струма““ Написано така, заглавието ми звучи: “ Остров изникна в оснвата на печурка!“. Журналя, когато е никнало това селище, хората още не са можели да обработват метал! Кой е бил първи на това място, А? селището ли изникна край магистралата или обратно???? Изкривеното ви мислене формира изкривено обществено мнение! После се чудим, защо сме сто и незнамси кой номер в света по свобода на словото!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.