Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Древно селище изникна край магистрала „Струма“

Открити са фигури, свързани с култа към плодородие

Древно селище изникна край санданското село Дамяница. През обекта, където археолозите са направили откритието, ще минава лот 3 от магистрала „Струма“, свързващ Благоевград със Сандански.

Заради строежа на скоростния път в момента се извършват усилени разкопки, тъй като в района се намира едно от най-големите праисторически селища в България, на което за пръв път се прави цялостно проучване.

В него участват 65 археолози от цялата страна. Селището е на площ 200 декара. В границата на магистралата попадат почти половината от тях.

Последното откритие представлява опожарено жилище, в което са разкрити термични съоръжения и запазени съдове.

Археологът от Националния археологически институт с музей към БАН Иван Вайсов коментира, че последните археологически проучвания показват, че селищата от периода на късния неолит – 5-о хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали.

Намерени са каменни тесли, различни инструменти, които са направени от кост или камък, част от гривна, направена от мида. Керамичните човешки фигурки са сред най-ценните и уникални находки. Има мъжки фигурки със сложена върху глава маска на овен. Според археолозите това вероятно е свързано с култа към плодородие.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. “тъй като в района се намира едно от най-големите праисторически селища в България, на което за пръв път се прави цялостно проучване.“Там наблизо са нашите корени по майчина линия:) Мястото е прекрасно, много плодородно (какви праскови, смокини, грозде сме яли там), много духовно, с една дума Рай на земята:) Молим, дръжте читателите в течение на всички находки и исторически ценности:) Не случайно и Ванга е казвала, че богатството на България е под земята. Цитираме по памет. Дано, когато дойде времето за откриване на истинските находища на България да имаме вече друго хмм “ръководство“.. Всичко това, което се открива разбира се принадлежи на Народа и България и не се краде от разни властимащи. Благословенна природа на България:) Това лято сме там:)

      1. Така са му написали опорните точки. Братушката е много пунктуален. Перфектно владее български език, но го е учил от стари учебници – поне на 60-70 години. А и не може да избяга от стигмата на руското мислене – говори за себе си в множествено число и обърква словореда. Не му придиряй! Плащат му за това да ни дразни. Забелязваш ли, че в положителния му коментар се промъква лелеяната мечта на Кремъл – да ни управляват БСП?

  2. „Древно селище изникна край магистрала „Струма““ Написано така, заглавието ми звучи: “ Остров изникна в оснвата на печурка!“. Журналя, когато е никнало това селище, хората още не са можели да обработват метал! Кой е бил първи на това място, А? селището ли изникна край магистралата или обратно???? Изкривеното ви мислене формира изкривено обществено мнение! После се чудим, защо сме сто и незнамси кой номер в света по свобода на словото!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.