Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Древно селище изникна край магистрала „Струма“

Проучванията при Дамяница ще продължат до края на годината. След приключването им теренът ще бъде освободен за строителството на магистралата.

Открити са фигури, свързани с култа към плодородие

Древно селище изникна край санданското село Дамяница. През обекта, където археолозите са направили откритието, ще минава лот 3 от магистрала „Струма“, свързващ Благоевград със Сандански.

Заради строежа на скоростния път в момента се извършват усилени разкопки, тъй като в района се намира едно от най-големите праисторически селища в България, на което за пръв път се прави цялостно проучване.

В него участват 65 археолози от цялата страна. Селището е на площ 200 декара. В границата на магистралата попадат почти половината от тях.

Последното откритие представлява опожарено жилище, в което са разкрити термични съоръжения и запазени съдове.

Археологът от Националния археологически институт с музей към БАН Иван Вайсов коментира, че последните археологически проучвания показват, че селищата от периода на късния неолит – 5-о хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали.

Намерени са каменни тесли, различни инструменти, които са направени от кост или камък, част от гривна, направена от мида. Керамичните човешки фигурки са сред най-ценните и уникални находки. Има мъжки фигурки със сложена върху глава маска на овен. Според археолозите това вероятно е свързано с култа към плодородие.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. ”тъй като в района се намира едно от най-големите праисторически селища в България, на което за пръв път се прави цялостно проучване.”Там наблизо са нашите корени по майчина линия:) Мястото е прекрасно, много плодородно (какви праскови, смокини, грозде сме яли там), много духовно, с една дума Рай на земята:) Молим, дръжте читателите в течение на всички находки и исторически ценности:) Не случайно и Ванга е казвала, че богатството на България е под земята. Цитираме по памет. Дано, когато дойде времето за откриване на истинските находища на България да имаме вече друго хмм ”ръководство”.. Всичко това, което се открива разбира се принадлежи на Народа и България и не се краде от разни властимащи. Благословенна природа на България:) Това лято сме там:)

      1. Така са му написали опорните точки. Братушката е много пунктуален. Перфектно владее български език, но го е учил от стари учебници – поне на 60-70 години. А и не може да избяга от стигмата на руското мислене – говори за себе си в множествено число и обърква словореда. Не му придиряй! Плащат му за това да ни дразни. Забелязваш ли, че в положителния му коментар се промъква лелеяната мечта на Кремъл – да ни управляват БСП?

  2. “Древно селище изникна край магистрала „Струма“” Написано така, заглавието ми звучи: ” Остров изникна в оснвата на печурка!”. Журналя, когато е никнало това селище, хората още не са можели да обработват метал! Кой е бил първи на това място, А? селището ли изникна край магистралата или обратно???? Изкривеното ви мислене формира изкривено обществено мнение! После се чудим, защо сме сто и незнамси кой номер в света по свобода на словото!

Отговорете