Дриймтимът остаря с 25 г.

„Поглеждам надясно – Майкъл Джордан. Поглеждам наляво – Лари Бърд. И се чудя на кого да хвърля топката...“

Ето с такива „проблеми“ се бори виртуозният подавач Ървин Меджик Джонсън преди 25 години в Барселона. Тогава за първи път на олимпийски игри участват професионалистите от НБА. И те скриват топката на съперниците си – буквално, преносно и всякак. В дриймтима на САЩ блестят звезда до звезда, които започват с фамозна премиера на 26 юли 1992 г. с погром над Ангола (116:48) и завършват на 8 август 1992 г. с триумф над Хърватия (117:85) във финала. Осем мача, осем победи и осем галапредставления на най-добрите баскетболисти в света. Дриймтимът печели средно с разлика 43,8 точки, а в „най-оспорваната“ среща на финала надделява „само“ с 32 точки срещу хърватите на Дражен Петрович, Тони Кукоч и Дино Раджа.

Четвърт век по-късно американските герои от лятото на 1992 г. са разпилени между бизнеса и баскетбола. Повечето вече са прехвърлили 50-те години, а Лари Бърд е на 60. През 2009-а от рак на панкреаса си отиде треньорът им Чък Дейли, двукратен шампион с „Детройт“.

Най-преуспелият от дриймтима в спорта, бизнеса и в живота е Майкъл Джордан. Негово въздушно превъзходителство разполага със състояние на стойност над 1,5 милиарда долара. Направи сериозни инвестиции в мотоциклетизъм, голф, бейзбол и мода. Кръстената на него марка Jordan е един от най-добре развиващите се брандове на концерна Nike с годишен оборот 3 милиарда долара. През 2010 г. купи Еър Джордан купи купи банкрутиралия клуб „Шарлът“ за 175 милиона, а сега цената му се изчислява на 780 милиона.

Размах в бизнеса показва и другата суперзвезда на дриймтима Меджик Джонсън. Повече от четвърт някогашният плейбой е носител на HIV-вируса и води активен обществен живот. Освен като посланик на борбата със СПИН, той се изявява като президент на своя клуб „ЛА Лейкърс“, ръководи консорциум от фирми и филмово студио. Съсобственик е на бейзболния отбор в града „Доджърс“, на женския баскетболен тим „Спаркс“ и на новия футболен клуб „Лос Анджелис“.

На олимпиадата през 1992 г. Меджик Джонсън и Лари Бърд са двамата капитани на дриймтима, но бялата звезда на „Бостън“ играе малко заради контузия. Крилото с поразяваща ръка и железни нерви е единственият човек в НБА, избиран за най-полезен играч на годината, треньор на годината и директор на годината. До 1 май 2017 г. той беше президент на „Индиана“, където по-рано работеше като треньор, а занапред ще бъде само съветник.

Най-добрият реализатор на дриймтима в Барселона не е нито Джордан, нито Меджик, нито Лари Бърд, а Чарлз Баркли (18 точки средно на мач). От години той е като телевизионен анализатор на НБА заедно с Шакил О’Нийл и издаде няколко книги. Насочи се и към политиката с намерение да се кандидатира за губернатор на Алабама, но се оттегли преди изборите. Сър Чарлз е шампион и от следващата олимпиада в Атланта, а в НБА става четвъртият играч с над 20 000 точки, 10 000 борби и 4000 асистенции.

Двукратен олимпийски първенец е и Дейвид Робинсън - Адмирала от „Сан Антонио“, вече милиардер с мощна инвестиционна фирма и автомобилни дилърства.

Скоти Пипън, знаменитият партньор на Джордан в „Чикаго“, днес е главен съветник на собственика на клуба Майкъл Райнсфорд и работи като експерт на телевизия ESPN. След кариерата си в НБА изигра три мача в Швеция срещу солиден хонорар заедно с Денис Родман.

Атакуващият защитник Клайд Дрекслер обръсна „коцкарските“ си мустаци и участва в комедийни сериали и риалити шоуто „Танцуващи звезди“. Ръководи и фирма за недвижими имоти, но не успя да пробие като треньор на университетски отбор.

По-добре на пейката се представя Патрик Юинг. Бившият център на „Ню Йорк“ е рекордьор по чадъри на олимпиадата, а сега е наставник на тима на университета Джорджтаун, където е бил студент. Досега той натрупа опит в НБА като помощник във „Вашингтон“, „Хюстън“, „Орландо“ и „Шарлът“.

Двукратният олимпийски шампион Крис Мълин също е треньор на университетски отбор, а преди това беше съветник в „Голдън Стейт“ и „Сакраменто“. Единственият колежанин в дриймтима Крисчън Лейтнър ръководи баскетболна академия, тъй като не му потръгна в бизнеса с недвижими имоти.

Джон Стоктън написа автобиография и беше един сезон помощник в университетски отбор, където играе дъщеря му. Той и неговият бивш съотборник в „Юта“ и в дриймтима Карл Малоун са сред най-добрите баскетболисти, които не са ставали шампиони в НБА. Но за сметка на това имат паметници пред залата на отбора си в Солт Лейк Сити. Днес нападателят с прякор Пощальона заради редовните „доставки“ на топки в баскетболния кош е страстен ловец и рибар. Той беше 4 години помощник треньор на университета Луизиана, а след това се наслаждава на живота сред природата в имението си в Аляска и в ранчото си на юг. Заинтересованите могат да „резервират“ лов с него. Притежава верига ресторанти и автокъщи, тъй като си пада по мощни мотоциклети, коли и камиони. Заедно с колегата си Денис Родман се пусна и на кеч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена