Дрогиран, неженен, необразован млад мъж е масовият престъпник на пътя

Неженен мъж, до 39 години, с най-много средно образование, кара след употреба на дрога. Това е профилът на масовия престъпник на пътя според Доклада на Съвета за криминологични изследвания на Министерство на правосъдието.

Според анализа всяко трето престъпление у нас е пътнотранспортно. Отбелязва се и нарастване на случаите на шофиране в нетрезво състояние, след употреба на алкохол или на наркотици. Общият брой на престъпленията по пътя обаче намалява. Но засилването на наказателната репресия не решава нито един от проблемите.

Изследването „Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт" за периода 2010-2021 г. е изготвено от екип с ръководител доц. д-р Екатерина Салкова.

Най-голям е делът на престъпленията, свързани с управлението на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества - 75,6% или три четвърти от всички наказани пътнотранспортни престъпления. Най-честите извършители са неженени мъже със средно или основно образование на възраст от 18-39 години. 

При жените възрастовият диапазон е същият. Наблюдава се и значително повишаване на броя на жените на възраст 40-49 г., които са били осъдени. При жените, за разлика от мъжете, преобладават осъдените лица със средно и по-високо от средното образование.

Осъдените за управление на МПС след употреба на наркотици, както и неправоспособните водачи, са преобладаващо младежи на възраст от 18-29 години.

Изследването отбелязва, че има силно ограничаване на прилагането на ефективното осъждане. През 2010-2015 г. с ефективна присъда са завършили делата за 63,4%. През 2016-2021 г. с ефективно осъждане са наказани 7,3% (1940) от всички престъпления за периода. В края на изследвания 12-годишен период наказаните с прилагане на ефективно осъждане намаляват с 94,1% спрямо началната 2010 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право