Дронове изследват замърсения въздух в Пловдив и региона

Ново направление в работата на учените в пловдивския филиал на Технически университет-София през 2017 г. ще бъде обмяната на информация между роботи и самообучение, разкри проф. Андон Топалов от катедра "Системи за управление" на висшето учебно заведение.

В тази насока вузът под тепетата работи по 2 проекта към Фонда за научни изследвания. Първият от тях е "Управление на мобилни роботи в безжични сензорни мрежи с хибридни структури" за 90 000 лв., а вторият е "Нови алгоритми за автономно управление с приложение в колаборативната роботика" за 19 000 лв.

При първия проект целта е да се създаде лабораторен прототип на роботизирана безжична сензорна мрежа. Информацията от мрежата се "качва" в така наречения облак за по-нататъшна обработка. "Едно от практическите приложения би могло да бъде чрез набор от сензори на робота да се изпълняват конкретни задачи - като наблюдения на замърсеността на въздуха в дадена зона.

Пускаме няколко дрона в зоната, те си предават информация помежду си, а информацията се "качва" в облака. Целта е да се определят границите на зоната на замърсяване и как те се променят в реално време", коментира проф. Андон Топалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони