Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Дронове изследват замърсения въздух в Пловдив и региона

дрон

Ново направление в работата на учените в пловдивския филиал на Технически университет-София през 2017 г. ще бъде обмяната на информация между роботи и самообучение, разкри проф. Андон Топалов от катедра „Системи за управление“ на висшето учебно заведение.

В тази насока вузът под тепетата работи по 2 проекта към Фонда за научни изследвания. Първият от тях е „Управление на мобилни роботи в безжични сензорни мрежи с хибридни структури“ за 90 000 лв., а вторият е „Нови алгоритми за автономно управление с приложение в колаборативната роботика“ за 19 000 лв.

При първия проект целта е да се създаде лабораторен прототип на роботизирана безжична сензорна мрежа. Информацията от мрежата се „качва“ в така наречения облак за по-нататъшна обработка. „Едно от практическите приложения би могло да бъде чрез набор от сензори на робота да се изпълняват конкретни задачи – като наблюдения на замърсеността на въздуха в дадена зона.

Пускаме няколко дрона в зоната, те си предават информация помежду си, а информацията се „качва“ в облака. Целта е да се определят границите на зоната на замърсяване и как те се променят в реално време“, коментира проф. Андон Топалов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.