Министър Нанков: До края на годината започваме ремонт на още три обекта на магистралите Хемус и Тракия

Арестуваха мъж, заплашил полицаи с пистолет

Криминално проявен е задържан на Калотина в опит да напусне страната

Ципрас готви мащабни промени в състава на гръцкото правителството

Велико Търново ще кандидатства пред ФИФА за изграждане на нов футболен терен Възстановяват терена в района на бившата ледена пързалка

Задържаха горнооряховец, дирен за екстрадиция в Германия

Арестуваха мъж за непристойни действия пред дете

Велико Търново се побратимява в азербайджанския град Нахчъван Предложението е на посланика Н.Пр. Наргиз Гурбанова

Прокуратурата започва проверка в КФН заради фалита на „Олимпик“

Мъжът, който вилня в спешното отделение в Перник, отиде да се извини Предложил да плати щетите

Община Велико Търново прехвърля 10 язовира на държавата Водоемът в Леденик "плаче" за спешен ремонт

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри Открит близо до римската скулптура надпис от I-II век насочва към агонотета Тиберий Клавдий Бакхий

Турция и Катар подписаха споразумения за обмяна на валута

Ципрас обявява края на гръцката криза от остров Итака Подготвяните тържества се отлагат заради библейските пожари в Мати

Плувният басейн в Спортен комплекс „Пирин“ – Благоевград отново отворен за посетители

Друго е руският патриарх да го изрече Много преди патриарх Кирил са казвани истините за ролята на средновековна България за създаването и укрепването на Киевска Рус, после и за наследилата я Русия

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Това неизбежно поставя и нас в нова ситуация, гравитационните последствия биха били нееднозначни по характер

Следва да поискаме писмени данни и археологически материали от нашето минало, каквито несъмнено има в руски хранилища

„Без българско Православие нямаше да има и руско Православие. Чрез българското Православие руският народ получи основите на православната вяра от България“, заяви руският патриарх Кирил при пристигането си в София по повод 140-годишнина от Освобождението на България. Много важно признание! Според различни анализи в Русия и други държави, правени през последните 200 г., Православието е основна нейна характеристика, без него тя би била съвсем друга страна, ако въобще би оцеляла.

И днес оцелява в огромна степен благодарение на Православието. „След падането на комунизма на Изток единственият наш враг остана Православието“, заяви през 1989 г. видният неин душманин Збигнев Бжежински. Внесеният в Русия от Запад комунизъм нанася на Руската православна църква (РПЦ) огромни щети, в столиците след 1917 г. са разрушени над 80% от християнските храмове и манастири, голям процент от останалите са превърнати в затвори или складове.

През 1941 г., изправени пред пълен разгром от хитлеристите, Сталин и компартията спират репресиите и РПЦ отново изиграва ключова роля за мобилизацията на народа за отпор. Както често е било в миналото. Император Александър Трети завещава на наследника си: „Вярата в Бога и светостта на Твоя царски дълг да бъдат основата на Твоя живот. Никога не проявявай слабост. Помни – Русия няма приятели. Във вътрешната политика покровителствай преди всичко Църквата. Тя неведнъж е спасявала Русия“. Николай Втори през 1917 г. прояви слабост, довери се не на Църквата, а на братовчед си британския крал и империята потъна в разруха и братоубийство.

Сегашната власт в Москва също се е опряла на Православието. През 2015 г. „Труд“ писа, че президентът Владимир Путин доста стриктно се придържа към завещанието на много заслужилия за страната си император Александър Трети.

Писателят и бивш дипломат Владимир Федоровски сподели във „Фигаро“: „Путин разчита много на своята истинска дясна ръка, която не е премиерът Медведев, а Кирил, патриархът на Москва“. Не е загърбен и Върховният мюфтия Таджуддин, но все пак около 80% от хората там са руснаци и повечето изповядват Православието.

Много преди патриарх Кирил са казвани истините за ролята на средновековна България за създаването и укрепването на Киевска Рус, после и за наследилата я Русия. През последните 140 години са го правили немалко родни историци, учени от други области на науката, родолюбиви историци-дилетанти, писатели и публицисти. Такива е имало и в Русия, също в СССР, въпреки твърдото противодействие от страна на политическите власти и фактори сред духовенството.

Академик Дмитрий Лихачов пише: „Църковнославянският език, пренесен в Рус от България не само чрез книгите, но и устно – чрез богослужението, веднага става в Рус своеобразен индикатор на духовната ценност на онова, за което на него се е говорило и писало. България даде на източните славяни висшия слой на езика, „полюса на духовността“… Това е езикът, на който са доверявали най-възвишените мисли, на който са се молили и на който са писали тържествени слова.Той през цялото време е бил „редом“ с руския народ и го е обогатявал духовно.“

Много рядко обаче е цитиран в СССР големият учен, главно у нас са популяризирани неговите трудове. Поради геополитически и вътрешнополитически съображения и претенции на Москва. Чийто, впрочем, първи патриарх Киприян е бил българин от Велико Търново, както и няколко от следващите. Поне три века обаче Русия с всички сили прокарва претенцията, че е Третия Рим, Православната империя, наследница на Рим и Византия, обречена на това основание да е водеща сила в Европа. Има и друго. Българските исторически заслуги често и тежко са неглижирани и в изгода на Сърбия и Гърция, считани в Русия за политически по-значими за нея.

За целта са съчинявани пространни легенди за пренасянето на Православието в Киевска Рус директно от Константинопол, повечето нелепи и дори смешни. Същевременно са скривани, а може би и унищожавани много писмени и археологически паметници, доказващи цивилизационната роля на народа и държавата ни за Русия и Православието. Много голям брой от т. нар. скитски находки на територията на Крим и днешна Украйна всъщност са оставени от траките и българите, появяват се и сега при строителството на Кримския мост, но се крият.

Както се криеше дори съществуването на Велика България на кана убиги Кубрат, чието население се обявяваше за прабългарско. РПЦ винаги е помнела, че българските православни мисионери са осъществили „светоотеческата мисия да просветят нашите предци в Свeтата Православна вяра“, каза още патриарх Кирил. Да, знаели са, помнили са, но за първи път го изрича руски първосвещеник. Сега следва да поискаме писмени данни и археологически материали от нашето минало, каквито несъмнено има в руски хранилища.

В „168 часа“ през годините на Пресгрупата и в „Монитор“ след това имаше доста публикации за ролята на средновековна България за Русия. През февруари 2003 г. в интервю за „Монитор“ Калужкият и Боровски архиепископ Климент сподели: „Преди столетия България помагаше на новосъздадената Руска държава, от Вас ние приехме вярата си и културата, писмеността. Ние сме близки по дух народи, които имат общи исторически корени.“

Друго е обаче патриархът на Всея Руси да го изрече. Тъй като е във връзка с извършващия се в днешна Русия голям геополитически завой, предвиждащ фундаментално преразглеждане не само на руската национална стратегия, но и връщане към цивилизационните им корени. Това неизбежно поставя и нас в нова ситуация, гравитационните последствия биха били нееднозначни по характер. Едните положителни с оглед неоосманистките тенденции в Анкара, но някои доста неприятни предвид членството ни в НАТО и ЕС. За зла беда, политическата ни „класа“ е нефелна да се справи с предстоящите сътресения.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (34)

 1. Не е съвсем без ред, предполагам, но съм сигурен, че е много мижаво и в периферията. Историческите истини много често са плътно покрити и затулени с исторически легенди и чисти измислици. А и у нас отразяването на изключително важното признание на Кирил се отрази също много мижаво, обидно мижаво. Тогава защо се сърдим на Русия, когато дори у нас си не се борим за признание на историческите ни заслуги? Я вижте гърците – рахатясват 200 години заради претенциите с „елинското си наследство за света“, 3/4 от което или не въобще е тяхно, или е камара измислици!

 2. илиев, за това на збигнев и да е казано, трябва да се намери в архивите на сутрешното американско предаване… както и за клинтъновото (макар да съм склонен да го вярвам).
  също така и за „опиума на народите“ винаги е било извадено от контекста.
  но е факт, че трябва да се намерят факти, за ролята на нашата църква при покръстването на киевска рус.

  1. Ако имате истински интерес да знаете за начало прочетете проф. Асен Чилингиров и ще намерите десетки доказателства. После сам ще се ориентирате.

  2. Троле, тая работа не става с вяра , а с четене. И не само на руски. Впрочем за „опиума“ и руският стига, ама ти и него не владееш, както и българския.

   1. трол ще викаш на гуреливия олихофрен дет сутрин те гледа от огледалото…

    1. Ха ха тролът показва още от типичните си черти. Освен неграмотен и простак. Нищо чудно като видяхме държането на духовния му баща от московията….

     1. Не просто простак, а нагъл простак си троле слабоумен – също кат евроатлантическия си патрон, слабоумния поръчков дисидент на луканов.

  1. да не си бременен от путин?
   посъветвай се с личния да ти предпише нещо….

 3. Другсрю историк Илиев , тово което пишеш ние
  простите българи го знаем . Ние сме обедени, че
  не сме дошляци от майната си. Ние сме сигурни,
  че нашата прародина е целия балкански полуостров, Украйна и южните части Русия. И без
  историческа мъдрост ние научихме ,че българското
  Православие е било по различно от гръцкото и от католицизма. Професор Чилингиров ни каза, че по
  нашите земи ученици на свети Петър са проповядвали истинското християнство , отречено
  от Цариград и Рим и потънало в забвение..
  Полковника от КГБ патриарх Кирил вижда накъде
  отива България и отпуска юздите за да върне
  вас историците към вечната благодарност и нерушимата българо-руска дружба Каква ли песен
  ще запееш когото руснаците вместо морсков ти
  покажат тоягата….

  1. знаем, че си прост и обеден. показал си го многократно във форума.

  2. Istinskoto Hristiyanstvo e Uchenieto na Hristos! Dobrosovestno zapisano v 4-te Evangelia, Deianiata na Apostolite, pismata na Apostol Pavel, Ioan, Petar, Juda, Yakov, pismoto do Evreite / neizvesten avtor/ i Otkrovenieto na Ioana / liubimiot echenik na Iisus /. Koito propovedva drugo e ,volk v ovchi kozhi’. I istinata ni e kazana ot patriarh Kiril so smirenie i preklonenie kam predcite ni . Nema ot kakvo da se sramuvame , a da sme gordi s dedite ni i usardni v Hristovata Vera!

 4. Илиев се подмокрил като чул че агент Кирил също знае за българите и за православието. Ей, Илиев, друг път като сядаш да пишеш разни глупости за вечната и нерушима българо-съв…,пардон руска дружба, нахлузвай два чифта памперси, че ще опикаеш от умиление орталъка.

 5. Завоят в руската политика е много рязък, гравитацията спрямо нас може да стане много голяма. Така поне тълкувам намека, че патриархът Кирил е „дясната ръка“ на президента Путин. Русия има много лостове да привлича България и Балканите в орбитата си, този жест на Кирил е ясен знак. Не е случайно, че БайТакой побърза да се обади на Путин и да съживят идеята за „Южен поток“.

  1. Патриархът не е дясна ръка на Путин, а слуга на Путин. Затова и няма нищо християнско в него.

 6. Викингите създадоха Русия и държавното и устройство.България даде на Русия православие и покръстване,азбука и книжнина.А една германка наречена Екатерина Велика направи Русия силна империя.Да спрат да видят глави и обиждат.Вярно е,че в руско-турската война многоетносната руска армия е воювала под знамената на император Александър.но не е вярно,че са били само руснаци.150000 арменци,35000 мюсюлмани от Туркменистан-освободили Батак,наричани дивата дивизия.9000 финландци,много румънци,хървати,сърби,поляци ,украинци иерногорци са участвали в тази война за освобождението на България.Никой няма право да фалшифицира световната история и да ни нарежда как да празнуваме националния си празник.Сталин им фалшифицира историята,като ги обяви за славяни,но не са.Признаъелност към Русия-,Да!Но и признателност към другите убити с друг произход оставили костите си в българската земя!

 7. Кръвта на руските вайници е по-ценна от кръвта на финландци, румънци, сърби, украинци, черногорци. Не е по християнски, ама си и друго руският патриарх да го изрече.

  1. в статията въобще не става дума за това, даже е написана в обратната посока, но де6илният трол на6людател, фен на поръчковия дисидент на безродника луканов, трябва да си заработи стотинките…

   1. Ха ха ограничения си е ограничен. Тук става дума на кво писало нещастното докторче, а колко сруват думите на московския поп.

    1. Никой не спори, че си ограничен и де6илен кат всеки тролещ фен на слабоумния поръчков дисидент на луканов.

 8. Да, много преди руския патриарх са казвани истини… И един руски непогрешим президент каза преди патриарха, че азбуката идва от македонските земи… докторчеее, мъко русофилска, що се буташ сам между шамарите?

  1. е па никой не ни е крив, че наричаме азбуката си на кирил и методий родени в солун – гръцката провинция македония….

   1. Като всеки руски трол и от азбуката си ще се отречеш. Само и само да ти влеза езика по-дълбоко в руския з….

    1. Руски трол ще викаш на олихофрена дет те гледа сутрин от огледалото…

 9. Може ли фелдшерът Илия Илиев да покаже надежден и проверим източник за думите на Бжежински за православието. Веднага ще кажа, че това е 100% фейк.

  1. Не само полският евреин го е казал , а още Алън Дълес през 1948 г. А фейкове сте вие , които сте изприщени от безсилна злоба – безсилна , защото поне 75-80% от БЪЛГАРИТЕ сме русофили и имаме човешки добродетели , като например благодарността . Атакива като тебе сте просто маргинали , готови и майките си да продадете за някой долар или евро .

   1. Нито е евреин, нито е идиот. Само глупак може да вярва, че американски политик е казал публично подобно нещо.

    Нито Алън Дълес, нито Мадлийн Олбрайт са казвали някога онова, което руската пропаганда им приписва.

 10. а догодина онова говедо р.радев ще покани на 3-ти март ердоган и ще му благодарят задружно с роско „пастирката“, с пешо „коня“ и с „гоце архаров“…

  1. че не блести с интелект и не се различава много от плевнелиев е вярно… но май ти си по-голямо говедо.

 11. Докторе, академик Лихачов, искрен приятел на България, едва оцелява в сталинските лагери. Попада там заради дворянския си произход, не за друго. Разбираемо е, защо в СССР не обичаха да го цитират. А и с тази негова мания да твърди, че кирилицата е дело на българите, а не на Петър Велики…

 12. Аз не разбрах двете ченгета Неофитчо и Кирчо първоразрядни ченгета ли са или второразрядни. Нещо информацията е противоречива

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.