Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Друмевите театрални празници събират 250 актьори

Шуменският Драматично-куклен театър “В. Друмев” събира актьори от цялата страна от 11 до 16 май.

11 спектакъла за ценители на три сцени

За седмица Шумен става театър. На три сцени в града ще се играят хитови спектакли само по български автори, поставяни от театрите през изминалия сезон. 250 актьори идват за участие в международния фестивал “Друмеви” театрални празници “Нова българска драма”. Тържественото откриване е в четвъртък от 18,30 ч. пред Драматично-куклен театър “Васил Друмев”, когато ще бъде запален фестивалният огън. Стартът на театралния маратон в първата вечер ще бъде даден с моноспектакъла на Мариус Куркински “Черното пиле” по Николай Хайтов. После следват още десет спектакъла, всички стриктно подбрани от 50 заявили участие от селекционера на фестивала д-р Ина Божидарова.

По време на форума, който ще продължи до 16 май, шуменци и гостите на града ще могат да видят постановката “Тъгопоглъщач” по Дафина Георгиева-Роня на Театър 199 с участието на Мая Новоселска и приятели. Народен театър “Иван Вазов” ще участва с “Майстори” от Рачо Стоянов. На шуменска сцена ще гостува плевенският ДКТ “Иван Радоев” с “Балада за Георг Хених” по Виктор Пасков, пазарджишкият ДКТ “Константин Величков” с “Одисей пътува за Итака” от Константин Илиев. Чуждото участие е от Държавния академичен театър “Л. Н. Толстой” от Липецк, Русия, които ще се представят с “Оркестър Титаник” от Христо Бойчев. Домакините от шуменския театър ще участват с “Пясъчен пъзел” от Яна Добрева в последния фестивален ден от 17 ч. А честта за последното вечерно представление е дадена на благоевградските им колеги с “Вампир” от Антон Страшимиров. Същата вечер ще бъдат обявени носителите на наградите, като ще бъдат присъдени призове за драматургия, цялостен спектакъл, режисура, сценография, авторска музика, най-добра мъжка и женска роля.

Паралелно с конкурсната има съпътстваща програма, в която публиката ще види авторския вербатим спектакъл “Оттука започва България” на ДКТ “В. Друмев” и детския “Светулки” на Театър 199. Ще бъдат представени и 3 пиеси в направление “Авторски прочит”. Това са нови непубликувани и непоставяни заглавия, които са подбрани от 36 кандидатствали. Изборът е паднал на Ясен Василев с “Жената от фара”, Мирослав Христов с “Цикадите” и Михаил Казаков с “Потребителят”. Откъси от тях ще бъдат представени в къщата музей “Добри Войников”.

Журито на фестивала е в състав театралния режисьор и директор на Малък градски театър “Зад канала” Бина Харалампиева, Ириней Константинов, театроведа д-р Светла Бенева, сценографа Теодора Лазарова и актьора и режисьор Димитър Димитров.

ОБЩИНА ШУМЕН ВИ КАНИ ДА ПРАЗНУВАМЕ
11 МАЙ – ДЕН НА ШУМЕН
Програма

9,30 ч – Издигане на националния флаг и знамето на града във всички детски градини и училища. “Час по родолюбие” за Шумен, видните личности и забележителните събития. Неучебен ден.

10.00 ч. Парад на мажоретните състави – дефиле на 100 мажоретки от кино “Херсон” до община Шумен

“Музей на открито” – атракции в парка между сградите на общината и библиотеката

10.30 ч. Тържествен ритуал по издигане на знамената пред сградата на община Шумен

10.45 ч. Тържествена сесия на общинския съвет и връчване на Наградите на Шумен за изкуство и култура

Стрийт баскетбол между 30 отбора пред сградата на общината

Изложба “Оттука започва България – българската държава в художествено слово и образ” в библиотека “Ст. Чилингиров”

11.30 ч. Занимания за деца на откритата сцена на пл. “Освобождение”

16 – 22 ч. “Шумно” House Truck Party стартира с подгряващо парти на ТИР платформа с диджей Светльо и диджей Филип по кварталите на града от 17 ч. на пл. “Възраждане”, а от 19 ч. на входа на парк “Кьошкове”. Участват и DJ DIASS и DIVA VOCAL

18.30 ч. Откриване на XXVI международен фестивал “Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” пред Драматично-куклен театър “Васил Друмев”

18.45 ч. Празничен концерт с участието на ансамбъл “Мадара”, танцов състав “Луди млади”, Мажоретен състав-Шумен, хип-хоп група “Емоушън”, състав за съвременни танци “Електра”-Варна, Крум Крумов, танцова формация “Елика”-Пловдив, група “Петте сезона” и Стефан Диомов – открита сцена пл.”Освобождение”. Тържествена заря.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.