Друмевите театрални празници събират 250 актьори

Шуменският Драматично-куклен театър “В. Друмев” събира актьори от цялата страна от 11 до 16 май.

11 спектакъла за ценители на три сцени

За седмица Шумен става театър. На три сцени в града ще се играят хитови спектакли само по български автори, поставяни от театрите през изминалия сезон. 250 актьори идват за участие в международния фестивал “Друмеви” театрални празници “Нова българска драма”. Тържественото откриване е в четвъртък от 18,30 ч. пред Драматично-куклен театър “Васил Друмев”, когато ще бъде запален фестивалният огън. Стартът на театралния маратон в първата вечер ще бъде даден с моноспектакъла на Мариус Куркински “Черното пиле” по Николай Хайтов. После следват още десет спектакъла, всички стриктно подбрани от 50 заявили участие от селекционера на фестивала д-р Ина Божидарова.

По време на форума, който ще продължи до 16 май, шуменци и гостите на града ще могат да видят постановката “Тъгопоглъщач” по Дафина Георгиева-Роня на Театър 199 с участието на Мая Новоселска и приятели. Народен театър “Иван Вазов” ще участва с “Майстори” от Рачо Стоянов. На шуменска сцена ще гостува плевенският ДКТ “Иван Радоев” с “Балада за Георг Хених” по Виктор Пасков, пазарджишкият ДКТ “Константин Величков” с “Одисей пътува за Итака” от Константин Илиев. Чуждото участие е от Държавния академичен театър “Л. Н. Толстой” от Липецк, Русия, които ще се представят с “Оркестър Титаник” от Христо Бойчев. Домакините от шуменския театър ще участват с “Пясъчен пъзел” от Яна Добрева в последния фестивален ден от 17 ч. А честта за последното вечерно представление е дадена на благоевградските им колеги с “Вампир” от Антон Страшимиров. Същата вечер ще бъдат обявени носителите на наградите, като ще бъдат присъдени призове за драматургия, цялостен спектакъл, режисура, сценография, авторска музика, най-добра мъжка и женска роля.

Паралелно с конкурсната има съпътстваща програма, в която публиката ще види авторския вербатим спектакъл “Оттука започва България” на ДКТ “В. Друмев” и детския “Светулки” на Театър 199. Ще бъдат представени и 3 пиеси в направление “Авторски прочит”. Това са нови непубликувани и непоставяни заглавия, които са подбрани от 36 кандидатствали. Изборът е паднал на Ясен Василев с “Жената от фара”, Мирослав Христов с “Цикадите” и Михаил Казаков с “Потребителят”. Откъси от тях ще бъдат представени в къщата музей “Добри Войников”.

Журито на фестивала е в състав театралния режисьор и директор на Малък градски театър “Зад канала” Бина Харалампиева, Ириней Константинов, театроведа д-р Светла Бенева, сценографа Теодора Лазарова и актьора и режисьор Димитър Димитров.

ОБЩИНА ШУМЕН ВИ КАНИ ДА ПРАЗНУВАМЕ

11 МАЙ - ДЕН НА ШУМЕН

Програма

9,30 ч - Издигане на националния флаг и знамето на града във всички детски градини и училища. “Час по родолюбие” за Шумен, видните личности и забележителните събития. Неучебен ден.

10.00 ч. Парад на мажоретните състави - дефиле на 100 мажоретки от кино “Херсон” до община Шумен

“Музей на открито” - атракции в парка между сградите на общината и библиотеката

10.30 ч. Тържествен ритуал по издигане на знамената пред сградата на община Шумен

10.45 ч. Тържествена сесия на общинския съвет и връчване на Наградите на Шумен за изкуство и култура

Стрийт баскетбол между 30 отбора пред сградата на общината

Изложба “Оттука започва България - българската държава в художествено слово и образ” в библиотека “Ст. Чилингиров”

11.30 ч. Занимания за деца на откритата сцена на пл. “Освобождение”

16 - 22 ч. “Шумно” House Truck Party стартира с подгряващо парти на ТИР платформа с диджей Светльо и диджей Филип по кварталите на града от 17 ч. на пл. “Възраждане”, а от 19 ч. на входа на парк “Кьошкове”. Участват и DJ DIASS и DIVA VOCAL

18.30 ч. Откриване на XXVI международен фестивал “Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” пред Драматично-куклен театър “Васил Друмев”

18.45 ч. Празничен концерт с участието на ансамбъл “Мадара”, танцов състав “Луди млади”, Мажоретен състав-Шумен, хип-хоп група “Емоушън”, състав за съвременни танци “Електра”-Варна, Крум Крумов, танцова формация “Елика”-Пловдив, група “Петте сезона” и Стефан Диомов - открита сцена пл.”Освобождение”. Тържествена заря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони