"Дръзки" и "Пантер" участват в учение с корабите на НАТО

Флагманският "DUNCAN" с дама -капитан идва за втори път във Варна

Фрегатата "Дръзки", вертолет "Пантер", както и спецчасти, ще участват във вторник в съвместно учение с групата патрулни кораби на НАТО, които са във Варна. Това съобщи на пресконференция на борда на флагманския кораб "HMS DUNCAN" командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, която дадоха заедно с комодор Майк Ътли от Кралските военноморски сили.

Той командва Втората постоянна група на корабите на НАТО, сред които освен "DUNCAN" са и TCG GAZIANTEP (кораб на турските ВМС) и ROS REGELE FERDINAND (кораб на румънските ВМС)."Благодаря на Варна за топлото гостоприемство.Възможността да работим съвместно с българските Военноморски сили е изключително важно, за да поддържаме близки отношения и да гарантираме силно морско присъствие на НАТО в международните води на Черно море”, каза комодор Ътли.

Той посочи задачите, сред които са справяне с мигрантската вълна, сигурността на 29-те членки на Алианса и техните съседни държави.Всички около масата сме военни офицери, парира той интереса към единствената дама сред тях -кап.II ранг Елинор Стак, която командва флагманския кораб с над 300-членен екипаж.

Тя идва с "DUNCAN" за втори път във Варна за последните 6 месеца.  Родена е в Шотландия, завършила е социална антропология в Едингбургския университет, но има и военноморско образование. В биографията й е записано още, че обича да играе тенис, да се занимава с планинско колоездене, да кара ски,както и в останалото си свободно време да се отдава на музикалните си интереси. Самият комодор Майк Ътли  е участвал в много военни операции по сигурност и антитероризъм в Близкия и Далечния Изток и в акции по бедствия. Командвал е 5 кораба и е баща на 5 дъщери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България