Дубровник е най-засегнат от масовия туризъм

Дубровник от години е на първо място сред най-посещаваните от туристи градове в Европа.

Причината - "Игра на тронове"

Дубровник е най-засегнатата от масовия туризъм туристическа дестинация в Европа, посочва класация на германското издание “Травелбук”, цитирано от БТА.

Въпреки че хърватският град от години е на първо място в класациите за най-посещавани от туристите градове в Европа, броят им тази година надхвърля всички очаквания, пише изданието. На всеки един жител на Дубровник (с население почти 42 000 души) се падат по 27 туристи в активния летен сезон.

Основната причина за наплива точно в този крайбрежен град вероятно е фактът, че там са снимани много от сцените в популярния сериал “Игра на тронове”. Дори и пет години след приключване на снимките по сериала, много хора все още са привлечени от дестинацията заради него.

От Туристическата общност на Дубровник съобщиха, че работят върху въвеждането на мерки за по-добра регулация на броя на посетителите. Това ще включва система за предвиждане на броя на посетителите или ограничаване на едновременните пристигания на круизни кораби до два на ден.

На второ място по брой посетители се нарежда гръцкият остров Родос, на който се падат по 26 туристи на всеки жител (общо 125 000) през активния сезон.

В челната петица на класацията влиза и още един гръцки остров - на четвърто място е най-големият град на остров Крит - Ираклион. Там се падат по 18 туристи на всеки жител на града (почти 180 000 население).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа