Дуелът Роналдо - Меси при финансите

Съперничеството им на терена е пословично. Редуват се като кавалери на "Златната топка", като шампиони на Испания, като носители на трофея в Шампионската лига... Съревнованието им е най-впечатляващото в цялата история на футбола. Те са Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси. Ето обаче и един друг прочит на техния дуел - във финансите.

Откупната му цена е € 1 000 000 000

Като заплата Кристиано Роналдо получава по 455 000 евро на седмица. Всички тези пари са абсолютно чисти – с платени от „Реал“ (Мадрид) данъци. По принцип при договорите си португалския ас винаги се договаря за нето възнаграждение.

Ако някой клуб поиска да вземе Кристиано, първо трябва да се договори с него. И ако португалецът все пак каже "Да", идва неговата клауза за откупуване, която е ... 1 милиард евро. Сегашният контракт на Роналдо е до 2021-а. Но футболистът каза, че желае да играе в "Реал", докато навърши 41 години.

Нито клубът, нито нападателят обявяват колко са бонусите при спечелване на различни трофеи. Според португалските медии Роналдо е получил общо 1,5 милиона евро за спечелването на Примера дивисион и Шампионската лига.

Кристиано е най-ценното рекламно лице на германската компания за спортни артикули "Адидас". От нея той получава на година по 24 милиона евро. Освен това, "Адидас" е спонсор и на "Реал".

От няколко години CR7 се пусна смело и в хотелиерския бизнес. През 2016-а той си купи хотел за 140 млн. евро в Монте Карло. Заради новото си начинание Роналдо регистрира и цяла хотелска верига CR7. В нея впечатляват луксозни места във Фуншал, Лисабон, Мадрид и Ню Йорк.

От спонсори Меси взима "само" € 10 милиона

В последните месеци спекулациите бяха хиляди - Меси си тръгва, Меси остава. Но камъкът си седи на мястото, а "Барса" знае какво ще загуби. Така двете страни си стиснаха ръцете и по товия договор Меси ще получава по 576 200 евро седмично.

Разликата с откупната клауза обаче е огромна сравнение с Роналдо. При това "Барселона" я увеличи почти два пъти - от 250 милиона на 400 милиона евро.

Договорът на Меси приключва, когато и на Кристиано - през 2021 година. Само че Лео има опция за продължение с една година. Тази клауза влезе в сила изцяло по желание на футболиста. Меси винаги е твърдял, че иска да завърши кариерата си в Аржентина - вероятно само за един последен сезон.

Когато става въпрос за допълнителни бонуси, Меси е по-конкретен от Роналдо - иска 20 процента увеличение на заплатата си. То влиза в сила при спечелване на Шампионската лига и "Златната топка". С други думи ще получи около 15 милиона евро, ако успее да триумфира в турнира догодина и стане за шести път футболист №1 в света.

При личната си екипировка обаче Меси е доста по-слабо платен от Роналдо. Договорът му е с "Найк" и годишно му носи по 10 милиона евро. Подобно на случая в Мадрид, компанията доставя екипите и на "Барселона".

В инвестициите Меси последва Кристиано. Миналата седмица аржентинецът купи първия си хотел за 30 милиона евров град Ситгес, на 30 км от Барселона. Той ще бъде прекръстен на MiM - защото Лео е собственик компанията, а брат му Соло е управител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят