Три рисунки от 400 стават картички на Шумен

Хиляди почетоха паметта на жертвите от атаката в Страсбург

Събират дрехи и храна за бедните

Показват ценен архив от околосветското плаване на кап. Георги Георгиев

Родените този век ще живеят по 100 г. Червено вино и тъмен шоколад са ключ към дълголетието

Летище София работи при зимни условия

Алея до скалите на „Германката“ след протест

Сандра Бълок в „Кутия за птици“ Филмът е екранизация по книгата на Джош Малерман

Тежки снеговалежи парализираха Хърватия и Босна и Херцеговина

Полицията открадна „Златната топка“

Ортопедията в Търново водеща по операции

Чавушоглу: Вашингтон работи за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен

МВР: Закъсали автомобили затрудняват движението по пътищата в страната, създадена е организация за изтеглянето им

Фирма пожела да обявят „Левски“ в несъстоятелност

Жълт код в още четири области от страната днес

Дузпа се спасява, ако се остане в средата на вратата

Най-добрият начин да спасиш дузпа е да изчакаш в средата на вратата. До този извод е стигнал екип от израелски учени по икономическа психология, чиито имена звучат така, все едно, че са произнесени от… пиян човек с говорен дефект. От техните анализи обаче може да ти се завие свят, защото учените намериха начин как да увеличат двойно процента на спасените дузпи – от 13 на 33%. До този извод те стигнаха, след като анализираха изпълнението на 286 наказателни удара, бити на 32 стража от световно ниво.

„Вратарите се тревожат, че дузпата е почти сигурен гол, и са изправени в ситуация, в която единственият начин е да се предприеме отчаяно действие – пише в научния доклад „Склонност към действия сред елитните вратари във футбола“. – За тях действие означава скок в предварително избрана посока, а бездействие – да останат в средата на вратата си. Психиката кара човек да мисли елементарно правилно, но психологията казва, че правилното е точно обратното. А именно действието да се изчака в средата на вратата и да се направи опит за предотвратяване на ситуацията. А бездействието е хазартното решение да се плонжира в предварително избрана посока.“

Учените са наясно, че вратарите нямат шанс при перфектно изпълнение на наказателен удар, но въпреки това увеличават шанса за спасяване на дузпата. Те уточняват, че ако противникът е анализиран както трябва, стражът ще е наясно кой е традиционният изпълнител от бялата точка и какви са предпочитаните от него ъгли на вратата. Поведението на биещия дузпа също е от съществено значение и то трябва да се следи от стража, въпреки че доста играчи стигат до добре познати хитрости. Има футболисти, които поглеждат към един ъгъл на вратата, но стрелят в противоположния.

А учените казват – наказателните удари се бият със средна скорост от 96 до 130 км/ч, като топката попада във вратата за 0,02-0,03 секунди. Това е причината 80-83% от изстрелите от бялата точка да се превръщат в гол. Изследванията на израелските специалисти показват, че 29% от дузпите се бият в средата, но само в 6 на сто от случаите стражът остава в центъра на своята врата. Останалите 94% скачат в предварително избрана посока.

При изпълнителите – насочените в средата дузпи са превърнати в голове в 87%, за разлика от 83 на сто успеваемост при шут вдясно или вляво.

При вратарите – 33,3% от дузпите са спасени, ако стражът остане в средата под рамката. При скок вляво успеваемостта му пада двойно – 14,2%, дори да е хванал ъгъла. При плонж вдясно успеваемостта е 12,6%. Най-предпочитаният ъгъл за насочване на топката се оказа долният десен – 40% от опитите.

Само 16 дузпи на Кристиано Роналдо са били спасени от общо 102 бити. Владислав Стоянов е единият от двамата вратари, които са хващали по 2 изпълнения на португалеца от бялата точка. Другият страж е Диего Алвеш от „Валенсия“, считан за №1 в света от действащите вратари с 50% успеваемост при дузпи.
Само 16 дузпи на Кристиано Роналдо са били спасени от общо 102 бити. Владислав Стоянов е единият от двамата вратари, които са хващали по 2 изпълнения на португалеца от бялата точка. Другият страж е Диего Алвеш от „Валенсия“, считан за №1 в света от действащите вратари с 50% успеваемост при дузпи.

„След като предупредихме вратарите да изчакат в средата, преди да скочат, те увеличиха своята успеваемост от 13 на 33% – пише в изследването. – Това е най-добрата стратегия за един страж. Ако той скочи предварително, покрива само 1/9 от площта на вратата, като обикновено това е долният ъгъл плюс малко от централната зона, в която спасява с крака. Ако вратарят остане в средата, той покрива една трета. Това са горната, централната и ниските зони на вратата.“

Борислав Михайлов спаси две дузпи на Мексико, оставайки в средата на вратата

В българския фен завинаги са се запечатили спомените от световното в САЩ ’94. Ако изгледаме под лупа двете спасени от Борислав Михайлов дузпи срещу Мексико, ще видим, че учените имат право. Тогавашният страж на националния ни отбор по футбол спаси удари, които са насочени в средната зона на вратата. Михайлов изчакваше насочването на топката и не се хвърляше в предварително избран ъгъл. Настоящият шеф на БФС можеше да спаси и трета дузпа, която играч на Мексико би над вратата. Михайлов хвана посоката на изстрела, който отново бе насочен към онази една третина, за която учените твърдят, че стражът покрива, ако не плонжира хазартно вляво и вдясно.

Настоящият вратар на родните национали Владислав Стоянов пък има две спасени дузпи на мегазвездата Кристиано Роналдо. В единия случай стражът остана в средата и спаси. В другия – скочи в десния ъгъл, който е най-предпочитаният за насочване на топката от португалската „седмица“.

В „Юнайтед“ се довериха на доклада

Снимки: AFP
Снимки: AFP

„Манчестър Юнайтед“ е сред първите клубове, които се довериха на доклада. Въпреки че е пенсиониран, сър Алекс Фъргюсън продължава да работи за доброто на клуба от „Олд Трафорд“.

„Хората от треньорите и най-вече тези на вратарите са направо обсебени да анализират начина, по който съперниците бият дузпи – твърди Фърги. – И особено ако има вероятност мачът да отиде към продължения. Те се ровят с часове и са пълни с предположения дали топката ще бъде насочена вляво, вдясно или към горните ъгли. Винаги съм смятал, че това е безполезно, и повтаряхме на вратарите да изчакат максимално дълго в средата, вместо да се хвърлят предварително на една страна. Доскоро нямах представа, но един приятел ми посочи популярния вече днес доклад на група израелски специалисти по икономическа психология, които анализирали 286 дузпи. Прочетох „Склонност към действия сред елитните вратари във футбола“ и заключението е същото – най-добрият начин да спасиш дузпа е да изчакаш в средата на вратата. Засмях се, защото отново бях прав.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А публикуващите този футбалерски материал да ги питам: 1. Помнят ли как Паненка /от златното поколение на Чехословакия! / изпълняваше п р е д и м н о своите дузпи, особено в началото, когато патентова тоя вид изпълнение, по-късно усвоен и от други виртуози – дузпаджии??? 2. Ако израелските нефутболни специалести СА ЧУВАЛИ или ВИЖДАЛИ как Паненка биеше дузпите – с финес, красота, изящество, точност, ефективност – 100%, щяха да го включат в изследването. Но те – израелците са като нашите футболни журналя, не се интересуват от историята на футбола…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.