На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Дунав „замръзна” край Лом, комари излитат от мътните разливи

След повече от седмица прииждане на Дунав, което вдигна на крак, местните управи и щабовете за борба с бедствия по част от крайбрежието, голямата река засега се укроти. В началото на новата седмицата щурма на водите спря, а на някои места реката дори се оттегли. На сушата обаче останаха мътни езера от разливи и мръсни води.

В понеделник сутринта край Видин дунавските вълни отстъпиха с 8 см от сушата, а при Лом реката застина на достигнатата още в неделя кота 810 см.

Данните от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав показват, че заплахата от наводнение в българския участък отпада. От извора на реката в Германия до българската граница нивото на водата спада бързо, а на територията на Словакия и Унгария Дунав се оттегля с между 50 и 80 см на ден. Това е показател, че следващите дни и в българския участък ще настъпи затишие, а след това и отстъпление на реката, прогнозираха моряци.

Само преди два дни Дунав стигна до северните кейове на порт Лом и блокира дейността на крановете там. В пристанищния град обявиха втора степен на готовност за наводнение, поставиха денонощни постове и приготвиха чували с пясък за временни диги. До спасителни действия обаче най-вероятно няма да се стигне, коментират специалисти.

Но избилите подпочвени води край Лом ще останат още дълги дни и ще се превърнат в развъдници на комари и зарази. Наложително е местната управа да вземе спешни мерки за ликвидирането им, призовават местни жители.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.