Дунав „замръзна” край Лом, комари излитат от мътните разливи

След повече от седмица прииждане на Дунав, което вдигна на крак, местните управи и щабовете за борба с бедствия по част от крайбрежието, голямата река засега се укроти. В началото на новата седмицата щурма на водите спря, а на някои места реката дори се оттегли. На сушата обаче останаха мътни езера от разливи и мръсни води.

В понеделник сутринта край Видин дунавските вълни отстъпиха с 8 см от сушата, а при Лом реката застина на достигнатата още в неделя кота 810 см.

Данните от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав показват, че заплахата от наводнение в българския участък отпада. От извора на реката в Германия до българската граница нивото на водата спада бързо, а на територията на Словакия и Унгария Дунав се оттегля с между 50 и 80 см на ден. Това е показател, че следващите дни и в българския участък ще настъпи затишие, а след това и отстъпление на реката, прогнозираха моряци.

Само преди два дни Дунав стигна до северните кейове на порт Лом и блокира дейността на крановете там. В пристанищния град обявиха втора степен на готовност за наводнение, поставиха денонощни постове и приготвиха чували с пясък за временни диги. До спасителни действия обаче най-вероятно няма да се стигне, коментират специалисти.

Но избилите подпочвени води край Лом ще останат още дълги дни и ще се превърнат в развъдници на комари и зарази. Наложително е местната управа да вземе спешни мерки за ликвидирането им, призовават местни жители.

Коментари

Задължително поле