Дунав се покачва, край Лом денонощно го наблюдават

Водите на Дунав започнаха да се надигат и общината в Лом въведе денонощно наблюдение на реката, съобщиха от местната управа.

В сряда сутринта от Агенцията за проучване и поддържане на Дунав /АППД/ измериха ниво от 769 см край Лом, като само за денонощие реката се е покачила с 37 см. „При кота 750 см според Общинския план за защита при бедствия и аварии се обявява втора степен на готовност за предотвратяване на критични ситуации и със заповед на кмета Пенка Пенкова в Лом е въведено „денонощно наблюдение“, заявиха от общинската администрация.

24 часовият контрол над Дунав се извършва от пет поста, разположени на дигите край селата Орсоя, Станево-Долни Цибър и в района на ломското пристанище. Ако Дунав достигне кота 870 см в района на пристанището, в града ще бъде обявена трета степен на готовност „Изграждане на защитни съоръжения“. Засега обаче няма никаква опасност от заливане на територии в Лом, уточниха от местната управа.

От началото на този век досега Дунав се покачи най-страшно през пролетта на 2006 г., когато реката достигна ниво от 985 см и заля сгради, паркове, части от пристанището и вилната зона. След бедствието обаче край Лом бе построена нова кейова стена, която засега Дунав не е прескачал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България