Дунав тръгна нагоре, следят денонощно нивото на реката

Два месеца след времето на „черешовите води”, които тази година не се появиха, река Дунав започна да настъпва към бреговете си. Водите край Лом достигнаха кота от 750 см и местната управа въведе втора степен на готовност за борба с бедствия и аварии.

Пет поста, разположени край голямата река в района на пристанище Лом и селата Орсоя, Станево и Долни Цибър, наблюдават непрекъснато движението на водите и състоянието на дигите. Засега няма опасност от наводнения и пробиви, заявиха специалистите.

В следващите дни обаче реката ще продължи да се покачва. От хидровъзела „Железни врати” между Сърбия и Румъния се изпускат големи водни маси, които ще вдигнат нивото на Дунав при Видин и Лом с над 50 см, прогнозираха моряци.

При достигане от реката на кота 850 см край Лом се обява „Опасност от преливане” и започва изграждане на предпазен земен насип в пристанищния комплекс. Още при ниво от 800 см обаче северните кейове на пристанището спират работа, защото вълните заливат ел.инсталации и кранове.

На разположение на местната управа и щаба за борба с бедствията в Лом са 50 тона пясък и чували. Но соред експерти най-вероятно до критични ситуации няма да се стигне. За последен път край Лом спешно се вдигаха диги през пролетта на 2006 г., когато незапомнена от 100 години вълна достигна ниво 985 см и реката заля митницата, два хотела, жилищни и административни сгради, а порт Лом спря работа за месец. Четири предпазни диги и намесата на армия и доброволци тогава спасиха града и района от тежко наводнение. След бедствието край града бе издигна кейова стена. Закъснялото тази година прииждане на Дунав се дължи не на снеготопене и „черешови води”, а на проливните валежи в Европа, коментираха хидролози. Местните жители обаче не се плашат от реката, разхождат се край високите води, снимат и ловят риба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България