Дупка в закон спря данъчна проверка на Марешки

Валери Симеонов: Това поведение на съда е недопустимо

Дупка в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс даде възможност да бъде спряна за три месеца данъчна проверка на фирмата “Трейднет Варна” ЕООД, под която оперират бензиностанциите на варненския бизнесмен и кандидат-депутат Веселин Марешки.

С решение от 31 януари Националната агенция за приходите започва данъчна ревизия за цялата 2016 г. на фирмата “Трейднет Варна” ЕООД, която се води собственост на майката на Марешки - Веска Марешка.

На 7 февруари тя подава молба в НАП-Варна проверката на фирмата й да бъде спряна за срок от три месеца. Чл. 34, ал. 1, т. 4 от ДОПК позволява такива ревизии да бъдат спирани, като за целта единствено трябва проверяваният да си напише молба, въпреки че съществува реален риск за този голям срок да бъдат преправени или укрити важни документи. Именно затова данъчните отказват да спрат проверката, но Марешка обжалва пред Варненския административен съд.

Мотивът й е, че данъчните искали твърде много документи, информация и справки, които нямало да може да бъдат събрани и предоставени в определения срок до 23 февруари 2017 г..

В жалбата майката на Марешки посочва, че “изисканата информация не е налице в дружеството, а за да бъде, е необходима мащабна операция по счетоводно приключване на финансовата 2016 г.”

НАП обосновават отказа си за спиране на проверката с мотив, че към молбата не са представени доказателства, удостоверяващи недостиг на хора, които да изготвят и предоставят на данъчните, изисканите от тях справки, регистри и документи в срок до 23 февруари 2017 г.

Въпреки, че съдът е наясно, че за този период от три месеца има потенциална възможност проверяваните фирми да подправят или укрият важна информация и документация, ВАС-Варна отменя решението на НАП и постановява прекратяване на данъчната ревизия.

Според магистратите Веска Марешка не трябвало дори да се обосновава защо иска спиране на ревизията. Достатъчно е единствено волеизявлението й.

В определението си председателят на 28-и състав на ВАС-Варна Даниела Станева дори хока данъчните. В документа пише: “Недопустимо е органът по приходите да дописва закона, като изисква да се установят обстоятелствата, които лицето дори не е длъжно да сочи.”

“Това поведение на съда е недопустимо. Съдът много добре знае рисковете, че като се прекъсне тази проверка, тя никога няма да бъде завършена, защото през това време Веселин Марешки ще стане депутат. Това е човек с две дела за рекет и ще използва цялото си влияние и пари, за да спре такава проверка или изходът от нея да бъде в негова полза”, заяви пред “Труд” Валери Симеонов от коалиция “Обединени патриоти”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право