Вицепрезидентът Йотова: ЕС се нуждае от радикални промени, за да върне доверието на гражданите

Варненският медицински университет ще упражнява правата на собственик на капитала на МБАЛ „Св. Марина“

Карнобатското село Сърнево си отдъхна засега за нивото на река Русокастренска, в Камено следят с тревога прогнозата

Психар затри съседка и се самоуби с ток Преди да нахлуе при баба Минка, Цветан буйствал гол на балкона

Крадлива рода мята камъни по полицаи Гюлините уличени в бракониерство

Момче прибра 35 000 от мераклии за женитба

Стартира програмата за летни студентски стажове в държавната администрация

Откраднаха 4 500 лв. от възрастен пчелар, докато продава мед

Ученият, събирал данни за потребители във Фейсбук, заяви, че е “изкупителна жертва”

Румен Радев взе участие в церемонията по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста Горд съм, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи, заяви държавният глава

“Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Кабул

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет

Такси се обърна по таван в центъра на Търново

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 март 2018

Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата В Ковачевец носят риба на гостите, за да ги подкрепят

Дупка в закон спря данъчна проверка на Марешки

Валери Симеонов: Това поведение на съда е недопустимо

Дупка в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс даде възможност да бъде спряна за три месеца данъчна проверка на фирмата “Трейднет Варна” ЕООД, под която оперират бензиностанциите на варненския бизнесмен и кандидат-депутат Веселин Марешки.

С решение от 31 януари Националната агенция за приходите започва данъчна ревизия за цялата 2016 г. на фирмата “Трейднет Варна” ЕООД, която се води собственост на майката на Марешки – Веска Марешка.
На 7 февруари тя подава молба в НАП-Варна проверката на фирмата й да бъде спряна за срок от три месеца. Чл. 34, ал. 1, т. 4 от ДОПК позволява такива ревизии да бъдат спирани, като за целта единствено трябва проверяваният да си напише молба, въпреки че съществува реален риск за този голям срок да бъдат преправени или укрити важни документи. Именно затова данъчните отказват да спрат проверката, но Марешка обжалва пред Варненския административен съд.

Мотивът й е, че данъчните искали твърде много документи, информация и справки, които нямало да може да бъдат събрани и предоставени в определения срок до 23 февруари 2017 г..

В жалбата майката на Марешки посочва, че “изисканата информация не е налице в дружеството, а за да бъде, е необходима мащабна операция по счетоводно приключване на финансовата 2016 г.”

НАП обосновават отказа си за спиране на проверката с мотив, че към молбата не са представени доказателства, удостоверяващи недостиг на хора, които да изготвят и предоставят на данъчните, изисканите от тях справки, регистри и документи в срок до 23 февруари 2017 г.

Въпреки, че съдът е наясно, че за този период от три месеца има потенциална възможност проверяваните фирми да подправят или укрият важна информация и документация, ВАС-Варна отменя решението на НАП и постановява прекратяване на данъчната ревизия.

Според магистратите Веска Марешка не трябвало дори да се обосновава защо иска спиране на ревизията. Достатъчно е единствено волеизявлението й.

В определението си председателят на 28-и състав на ВАС-Варна Даниела Станева дори хока данъчните. В документа пише: “Недопустимо е органът по приходите да дописва закона, като изисква да се установят обстоятелствата, които лицето дори не е длъжно да сочи.”

“Това поведение на съда е недопустимо. Съдът много добре знае рисковете, че като се прекъсне тази проверка, тя никога няма да бъде завършена, защото през това време Веселин Марешки ще стане депутат. Това е човек с две дела за рекет и ще използва цялото си влияние и пари, за да спре такава проверка или изходът от нея да бъде в негова полза”, заяви пред “Труд” Валери Симеонов от коалиция “Обединени патриоти”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Гласувайте за Ма(ГА)решки!!! Гласувайте за един изпечен бандит!!! Той шА упрай България!!! И не забравяйте, че Mа(ГА)решки и тиkвoний бaнkянckи доказано са “дупе и гащи”!!!

  2. Специално НАП-Варна са УНИКАЛНО ЗЛЕ!
    Потвърдено е от адвокати!
    Потвърдено е и от съда! НАП-Варна живее в собствен свят и по собствени закони!
    А по принцип, данъчните си изискват невероятни справки и обяснения, даже за неща които са подавани в техните информационни масиви и те могат и сами да си ги видят!! До подаване на Годишна данъчна декларация е просто кошмар и с тях да се занимават фирмите!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.