Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Арестуваха сина на Миню Стайков в брониран джип с телохранители (обзор) Гешев: По трудния начин ще разберат, че не живеем във времето на мутрите

Партийната субсидия става 8 лева на глас Предложението беше на БСП, наложиха го от "Обединени патриоти"

Духовно прочистване по време на пости

От вчера – петък – започна официално предизборната кампания. А само след ден (понеделник) тръгва Великденският пост. Въобще, очаква ни доста богоугодно или не толкова надприказване, а постът ще бъде смятан от някои за тролска реакция във фейсбук. А защо не и заявка за нови постове във властта. Постенето, за разлика от поста, ще продължи до 16 април, когато, да се уповаваме на Бога, титулован още и Началник, ще имаме нов парламент и ново правителство. Очертава се нещо като пореден Български Великден.

За да е в крак с постите и надеждата за постове Радан Кънев от  „Нова република“ изби рибата с посланията си:

„Прегръщаме и съвременния вариант на тезата на Тома Аквински за “работливия християнин” – че само вярата, съчетана с усилия за себеразвитие, може да ни поведе към духовна свобода и материално благоденствие. И споделяме мислите на Св. Августин, че Бог не е нещо телесно, но всички неща са от Бога. Не от водата на Талес, не от въздуха на Анаксимен, не от огъня на стоиците, не от атомите на Епикур – всички неща са от нашия християнски Бог“, четем в предизборната платформа на партията.

Нека се съгласим с предизборните мантри – наистина Бог не е нещо телесно, но всички неща са от Бога – и парите, и властта, да не говорим за мераците. Горкия Бог, ще го изкарат и по-черен от Дявола…

Не можем обаче да преглътнем заиграването с Епикур. Атомите все пак са дело на Демокрит, ама той не е толкова благозвучен като Епикур. Въпросният философ и мислител през 306 г. пр. Хр. основава школа, известна под името „Градината на Епикур“. На входа й стоял надпис: „Гостенино, тук ще прекараш добре времето си; тук е върховното благо – удоволствието.“ И забележете, в градината се допускало да влизат и жени… Нещо като истински сегашен демократичен парламент – блага и удоволствия, удоволствия и блага.

Можем да се обзаложим, че в следващите дни и други партии ще посегнат на наследството и традициите на Древна Елада, на Римската империя, а за прабългарската конска опашка и снопа пръчки на хан Кубрат ще се завихрят спорове, кой първи ги е предложил като идейно послание. И всички ще се уповават на Бога, а православни свещеници и правоверни имами ще им благославят кампаниите и кандидатдепутатските листи.

В помощ  на партиите и коалициите в дните на Великите пости ще напомним и какво гласят Десетте Божи заповеди. И дали можем да ги тълкуваме от съвременна партийна гледна точка.

 1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.

Тази заповед е неприложима. Авторите и редактори на учебници трябва да я заличат незабавно.

 1. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

Много добра заповед. Но вероятно ще настъпи изпокарване кой е по-, по-, по- и най- кумир. Ще пострадат партийните лидери, както и отпадналите от водещите места в листите кандидат-депутати.

 1. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

Няма как да стане. Лидерът винаги е прав, когато съгреши дори с коалиционната си политика или с гражданските листи.

 1. Помни съботния ден, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.

Без коментар. Нали е ден за размисъл. Да му мислят социолозите, търговците на гласове и ЦИК най-вече.

 1. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

Много хлъзгаво послание. Избирателите няма да го разберат. Бащицата на два пъти се оттегли обиден, а майката я пратиха на неизбираемо място в листите.

 1. Не убивай.

Напомняме-– муха и политик се убиват с вестник! Може и с таблет.

 1. Не прелюбодействай.

Съотнесено към коалиционната политика, това може да значи всяка партия да си знае гьола. Не кради лозунгите и посланията на опонента си. Намирисва на политическа проституция. След изборите не опитвай да се навреш в постелята на бившия си враг.

 1. Не кради.

Неприложимо в българския случай. Да се цензурира на „Кради по-малко“. Навява на аналогия с вечно несвършващата борба с престъпността и с реформата на съдебната власт.

 1. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

Да се забрани политическото номадство. Ближният избирател не те заслужава в друга партия.

 1. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му; нито робинята му; ни вола му; ни осела му; нито някакъв негов имот – нищо, което е на ближния ти.

По-просто казано – не пожелавай изтребителя на ближния си, както и  депутатите Му. В друг прочит може да звучи и така: Внимавай с обществените поръчки и усвояването на еврофондовете. Има пряка връзка и със заповед номер 8.

 

Тома Аквински – схоластиката на Радан Кънев

Любимецът на Радан Кънев св. Тома Аквински е един от най-изтъкнатите представители на схоластичната философия. Той разглежда различни аспекти на философията на епохата, като въпроса за отношението между вяра и разум, тезите за душата, въпросите за авторитета на религията и на теологията, която подчинява всяка друга област на познанието. Въпреки това той никога не се е възприемал сам като философ и критикува философите, които той оприличава на езичници, които винаги попадали кратко на вярна и точна мъдрост, за да се намерят в християнското откровение. Тези основни моменти в неговата философска система се доразвиват от неговите последователи, но с бавния упадък на схоластиката постепенно се загубва и томизмът.

Източник: Уикипедия

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. По-корумпирани от политиците са само журналята.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.