Духовно прочистване по време на пости

От вчера - петък - започна официално предизборната кампания. А само след ден (понеделник) тръгва Великденският пост. Въобще, очаква ни доста богоугодно или не толкова надприказване, а постът ще бъде смятан от някои за тролска реакция във фейсбук. А защо не и заявка за нови постове във властта. Постенето, за разлика от поста, ще продължи до 16 април, когато, да се уповаваме на Бога, титулован още и Началник, ще имаме нов парламент и ново правителство. Очертава се нещо като пореден Български Великден.

За да е в крак с постите и надеждата за постове Радан Кънев от  „Нова република“ изби рибата с посланията си:

"Прегръщаме и съвременния вариант на тезата на Тома Аквински за “работливия християнин” - че само вярата, съчетана с усилия за себеразвитие, може да ни поведе към духовна свобода и материално благоденствие. И споделяме мислите на Св. Августин, че Бог не е нещо телесно, но всички неща са от Бога. Не от водата на Талес, не от въздуха на Анаксимен, не от огъня на стоиците, не от атомите на Епикур - всички неща са от нашия християнски Бог", четем в предизборната платформа на партията.

Нека се съгласим с предизборните мантри - наистина Бог не е нещо телесно, но всички неща са от Бога - и парите, и властта, да не говорим за мераците. Горкия Бог, ще го изкарат и по-черен от Дявола…

Не можем обаче да преглътнем заиграването с Епикур. Атомите все пак са дело на Демокрит, ама той не е толкова благозвучен като Епикур. Въпросният философ и мислител през 306 г. пр. Хр. основава школа, известна под името "Градината на Епикур". На входа й стоял надпис: "Гостенино, тук ще прекараш добре времето си; тук е върховното благо – удоволствието." И забележете, в градината се допускало да влизат и жени… Нещо като истински сегашен демократичен парламент - блага и удоволствия, удоволствия и блага.

Можем да се обзаложим, че в следващите дни и други партии ще посегнат на наследството и традициите на Древна Елада, на Римската империя, а за прабългарската конска опашка и снопа пръчки на хан Кубрат ще се завихрят спорове, кой първи ги е предложил като идейно послание. И всички ще се уповават на Бога, а православни свещеници и правоверни имами ще им благославят кампаниите и кандидатдепутатските листи.

В помощ  на партиите и коалициите в дните на Великите пости ще напомним и какво гласят Десетте Божи заповеди. И дали можем да ги тълкуваме от съвременна партийна гледна точка.

  1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.

Тази заповед е неприложима. Авторите и редактори на учебници трябва да я заличат незабавно.

  1. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

Много добра заповед. Но вероятно ще настъпи изпокарване кой е по-, по-, по- и най- кумир. Ще пострадат партийните лидери, както и отпадналите от водещите места в листите кандидат-депутати.

  1. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

Няма как да стане. Лидерът винаги е прав, когато съгреши дори с коалиционната си политика или с гражданските листи.

  1. Помни съботния ден, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.

Без коментар. Нали е ден за размисъл. Да му мислят социолозите, търговците на гласове и ЦИК най-вече.

  1. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

Много хлъзгаво послание. Избирателите няма да го разберат. Бащицата на два пъти се оттегли обиден, а майката я пратиха на неизбираемо място в листите.

  1. Не убивай.

Напомняме-– муха и политик се убиват с вестник! Може и с таблет.

  1. Не прелюбодействай.

Съотнесено към коалиционната политика, това може да значи всяка партия да си знае гьола. Не кради лозунгите и посланията на опонента си. Намирисва на политическа проституция. След изборите не опитвай да се навреш в постелята на бившия си враг.

  1. Не кради.

Неприложимо в българския случай. Да се цензурира на „Кради по-малко“. Навява на аналогия с вечно несвършващата борба с престъпността и с реформата на съдебната власт.

  1. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

Да се забрани политическото номадство. Ближният избирател не те заслужава в друга партия.

  1. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му; нито робинята му; ни вола му; ни осела му; нито някакъв негов имот - нищо, което е на ближния ти.

По-просто казано - не пожелавай изтребителя на ближния си, както и  депутатите Му. В друг прочит може да звучи и така: Внимавай с обществените поръчки и усвояването на еврофондовете. Има пряка връзка и със заповед номер 8.

 

Тома Аквински - схоластиката на Радан Кънев

Любимецът на Радан Кънев св. Тома Аквински е един от най-изтъкнатите представители на схоластичната философия. Той разглежда различни аспекти на философията на епохата, като въпроса за отношението между вяра и разум, тезите за душата, въпросите за авторитета на религията и на теологията, която подчинява всяка друга област на познанието. Въпреки това той никога не се е възприемал сам като философ и критикува философите, които той оприличава на езичници, които винаги попадали кратко на вярна и точна мъдрост, за да се намерят в християнското откровение. Тези основни моменти в неговата философска система се доразвиват от неговите последователи, но с бавния упадък на схоластиката постепенно се загубва и томизмът.

Източник: Уикипедия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари