Два тира са катастрофирали на „Тракия“, няма сериозно пострадали

Благоевград посрещна над 500 плувци и техните семейства за II Международен турнир „Пирин- Благоевград“

Джулиана Гани пръска сексапил сред природата

Красимир Каракачанов ще участва в тържествения ритуал по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на България

Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

Два подготвяни атентата са били осуетени във Франция от началото на годината

Бойко Борисов в Сандански: Приписват ни безобразия

Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Духът на България възкръсна във Виена

2. Ансамбъл „Пендари” – Виена.

Н. Пр. д-р Иван Сираков, посланик на България в Австрия, и доц. д-р Румяна Конева приветстваха стотици българи във Виена на 3 март, изпълнили Българския културен институт „Дом Витгенщайн”. Видя се на живо, че извън пределите на родината българската кауза има много по-висока стойност. Политическите страсти отстъпват пред чистото родолюбиво чувство, пред носталгията към българската история, пред свещените имена на местности и герои.

В словото си посланикът ни припомни важни моменти от Руско-турската освободителна война, изтъквайки приноса на българи, руснаци, украинци, фини и др. народи. Той говори за саможертвата на българските опълченци на Шипка, за приноса на нашите възрожденците и революционерите. Какво показва историята обаче? Успехите на българите са идвали, когато са били единни, а пред съвременна България днес стои едно достойно задължение – председателството на ЕС. Това е шанс да дадем своя принос за неговото развитие, за представянето на нашия бит, култура и страната ни. Защото ние сме равностоен член на Европейския съюз и НАТО, а само обединена Европа може да преодолее предизвикателствата, обобщи посланик Иван Сираков.

Този порив за единение беше почувстван от всички нас, българите във Виена. Млади и стари бързаха да изговорят на родния език всичко, което не са си казали през последната година, думите им се смесиха със сълзи, когато запя Нина Николина. Партнираха ѝ Калин Вельов (перкусия) и Милен Кукошаров (на рояла). Именно тя поведе първото хоро и кой ли не се хвана на него до пълна изнемога, следвайки народните ритми и вихрените танци на ансамблите „Китка” и „Пендари” – Виена. Естествено такава вечер не можеше да мине без трационните кулинарни изненади: баница, питка, червено вино, сладкиши. Наздравиците продължиха до късно, хорото не спираше да се вие и да вдъхновява всички, а директорката на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” доц. д-р Румяна Конева си пожела той и за в бъдеще да остане една обител, която да обединява всички българи, живеещи в Австрия. За 40-годишния юбилей на „Дом Витгенщайн” е предвидена богата програма, която да осъществи връзката между културата, свободата и демокрацията, защото само с добронамереност и добродетелност е възможно българите да прогресират и да бъдат равностойни партньори на другите народи в европейското семейство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.