Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България

Мексико отговори на Тръмп: Няма да плащаме за строежа на стената при никакви обстоятелства

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Григор очаква труден мач с Рубльов

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Зелени, сини и получервени в Отечествен фронт срещу зимния туризъм

Минувачи видели стрелците с гранатомети по Алексей Петров

Над 80% от гражданите на Черна гора се обявяват за членство на страната в ЕС

Започна срещата на Тереза Мей и Еманюел Макрон

Бял коняк и пури за пръв път на „Винария 2018“ 26-ото издание на престижния форум ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив

Доли Партън с два рекорда на Гинес

Бракониери нападнаха с брадви лесничеи край Самоков

Риск Инженеринг и Енекод отново са спонсори на Григоров Рейсинг Тийм Младата ни звезда в автомобилизма и неговия тим си пожелаха повече победи през новия рали сезон

Дългът на българина намалял с 34% за година

Дългът на българина е намалял с 34% за година. За първата половина на 2017 г. Средният размер на задълженията е 728 лв., а за същия период на предходната година е бил 1104 лв. Това показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), проведено през юли 2017 г., съвместно с института за пазарни проучвания Ипсос.
Проучването показва още, че през 2017 г. най-голям брой некоректни платци е имало в Стара Загора, Велико Търново и Бургас.

„За първи път от 2013 г., когато стартирахме своето пазарно проучване, отчитаме значително намаление на средния размер на необслужваните задължения при физическите лица”, коментира пред журналисти Райна Миткова, председател на АКАБГ.
От проучването стана ясно, че профилът на длъжника се променя. „Потребителят, който най-често задлъжнява, е млад мъж, под 30-годишна възраст, вече добре образован и обикновено на трудов договор“, коментира Александер Грилихес, член на Управителния съвет на Асоциацията на колекторските компании в България. Според него младите хора са следващата нарастваща група длъжници. „Почти половината от тях имат дългове – най-често стокови заеми“, уточни той. По думите му 1 на всеки 5 души в страната има спестявания, макар и минимални.

По данни на асоциацията банките отново са основен възложител на дългове за събиране и заемат първото място с 48% от всички случаи, обработвани от колекторските агенции. Ютилити продуктите изместват телекомите (6%) и вече са 22% от общия брой. С бързи темпове нарастват и небанковите – бързи и стокови кредити с 20% от общия дял.

Според Асоциацията на колекторските агенции в България броят на възложените на колекторските агенции за събиране случаи нарастват с 94% през шестте месеца на 2017 г., спрямо първото полугодие на 2016 г. от 1, 006, 725 милиарда дългове на 1, 943, 854.

През последните 5 години агенциите у нас са изкупили дългове, зад които стоят 854 312 случая, а близо 100 000 от тях са били решени извънсъдебно. „От закупените дългове за последните 5 години, които са на стойност около 1 млрд. лв., сме опростили 150 млн. лв. на задлъжнелите българи“, коментира Райна Миткова, председател на АКАБГ.

„През първите шест месеца на 2017 г. има спад на продажбите на портфейли основно от страна на банките, което е нетипично спрямо общата европейска тенденция на интензивни продажби с цел да се изчистят лошите кредити от финансовата система“ отбелязва Райна Миткова. Изкупените дългове през първото полугодие на 2017 г. са с 40% по-малко спрямо същия период на 2016 г., посочват от асоциацията. През първите шест месеца на 2017, продадените задължения са на обща стойност 366 млн. лева, а за същия период на миналата година, те са 610 млн. лева.

С близо 18% на годишна база растат и случаите на междуфирмена задлъжнялост, като най- проблемите са плащанията в секторите – транспорт, търговия, строителство.

„В сектора на строителството времето се съкращава почти 3 пъти, а при транспорта и добива на горива периодът се ускорява от 112 на 61 дни.“, посочва Милена Виденова, член на УС на АКАБГ. По думите й основните причини за финансовите затруднения на фирмите остават: секторната цикличност, лошото управление на ликвидността и ниския размер на европейско финансиране предвид края на стария програмен период. Компаниите не използват превантивни мерки като например застраховка на вземанията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ако за първата ГОДИНА на 2017 г. е бил 728 лв., колко ли ще е за втората?… А представяте ли си за третата и четвъртата година. На 2017, де!
    Да триете мнения можете, а да редактирате тъпотии – не!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.