На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Дългът на българина намалял с 34% за година

Дългът на българина е намалял с 34% за година. За първата половина на 2017 г. Средният размер на задълженията е 728 лв., а за същия период на предходната година е бил 1104 лв. Това показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), проведено през юли 2017 г., съвместно с института за пазарни проучвания Ипсос.
Проучването показва още, че през 2017 г. най-голям брой некоректни платци е имало в Стара Загора, Велико Търново и Бургас.

„За първи път от 2013 г., когато стартирахме своето пазарно проучване, отчитаме значително намаление на средния размер на необслужваните задължения при физическите лица”, коментира пред журналисти Райна Миткова, председател на АКАБГ.
От проучването стана ясно, че профилът на длъжника се променя. „Потребителят, който най-често задлъжнява, е млад мъж, под 30-годишна възраст, вече добре образован и обикновено на трудов договор“, коментира Александер Грилихес, член на Управителния съвет на Асоциацията на колекторските компании в България. Според него младите хора са следващата нарастваща група длъжници. „Почти половината от тях имат дългове – най-често стокови заеми“, уточни той. По думите му 1 на всеки 5 души в страната има спестявания, макар и минимални.

По данни на асоциацията банките отново са основен възложител на дългове за събиране и заемат първото място с 48% от всички случаи, обработвани от колекторските агенции. Ютилити продуктите изместват телекомите (6%) и вече са 22% от общия брой. С бързи темпове нарастват и небанковите – бързи и стокови кредити с 20% от общия дял.

Според Асоциацията на колекторските агенции в България броят на възложените на колекторските агенции за събиране случаи нарастват с 94% през шестте месеца на 2017 г., спрямо първото полугодие на 2016 г. от 1, 006, 725 милиарда дългове на 1, 943, 854.

През последните 5 години агенциите у нас са изкупили дългове, зад които стоят 854 312 случая, а близо 100 000 от тях са били решени извънсъдебно. „От закупените дългове за последните 5 години, които са на стойност около 1 млрд. лв., сме опростили 150 млн. лв. на задлъжнелите българи“, коментира Райна Миткова, председател на АКАБГ.

„През първите шест месеца на 2017 г. има спад на продажбите на портфейли основно от страна на банките, което е нетипично спрямо общата европейска тенденция на интензивни продажби с цел да се изчистят лошите кредити от финансовата система“ отбелязва Райна Миткова. Изкупените дългове през първото полугодие на 2017 г. са с 40% по-малко спрямо същия период на 2016 г., посочват от асоциацията. През първите шест месеца на 2017, продадените задължения са на обща стойност 366 млн. лева, а за същия период на миналата година, те са 610 млн. лева.

С близо 18% на годишна база растат и случаите на междуфирмена задлъжнялост, като най- проблемите са плащанията в секторите – транспорт, търговия, строителство.

„В сектора на строителството времето се съкращава почти 3 пъти, а при транспорта и добива на горива периодът се ускорява от 112 на 61 дни.“, посочва Милена Виденова, член на УС на АКАБГ. По думите й основните причини за финансовите затруднения на фирмите остават: секторната цикличност, лошото управление на ликвидността и ниския размер на европейско финансиране предвид края на стария програмен период. Компаниите не използват превантивни мерки като например застраховка на вземанията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ако за първата ГОДИНА на 2017 г. е бил 728 лв., колко ли ще е за втората?… А представяте ли си за третата и четвъртата година. На 2017, де!
    Да триете мнения можете, а да редактирате тъпотии – не!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.