Съдът остави в арест убиеца от „Банишора“ Престъплението, за което е обвинен, е умишлено

63-годишен мъж е загинал при пожар в столичния квартал „Христо Ботев“

Серина Уилямс утеши съперничката си след мача на Откритото първенство в Астралия (ВИДЕО)

Петър Захариев: Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите за междуградски превози

Шофьор на ТИР е загинал на място при катастрофа

Обвиняемият за убийството в „Банишора” се разплака в съда

Цветан Цветанов участва в първата у нас градска молитвена закуска в Пловдив

Георги Първанов: Неоходима ни е нова енергийна стратегия

Румяна Арнаудова: Шест лица са с обвинения след вчерашната операция на Спецпрокуратурата

Меркел е решена да се бори докрай за Брекзит със споразумение

Полицаи задържаха участник в телефонна измама в Пазарджик

Брекзит може да доведе повече британски туристи у нас

Вицепрезидентът Йотова: Сега е моментът за анекс към споразумението с Македония

Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Дългът на държавата намалява. Борисов: Затова искат да бутнат правителството (СТЕНОГРАМА)

Снимки: Пламен Стоименов

11 милиарда и 900 милиона лева е фискалният резерв на правителството и на българската държава към 30 септември т.г. Това докладва зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев на заседанието на кабинета във вторник.

От публикуваната стенограма става ясно, че премиерът Борисов моли Ананиев да повтори числото. „Сиреч, това, което говориха – дълг, откраднали, изхарчили…“, казва Борисов. „Гледали са друга държава и други цифри, сигурно“, отвръща Ананиев.

Зам.-министърът подчертава, че за догодина България няма да има емисия на външен дълг, ще се намали с около 600 милиона дългът на държавата – „с което ще отидем на 22,3% от Брутния вътрешен продукт, което е едно много добро постижение“. В края на тригодишния период държавният дълг ще е 20% от брутния вътрешен продукт. „Което ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и второ място, сред страните членки на Европейския съюз“, обяснява Ананиев.

„Ето за това толкова искат да съборят правителството, затова, защото всичките тези дългове, това намаляване означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства“, заявява Бойко Борисов.

 

Стенограмата от обсъждането

Точка 27
Доклад относно информация за касово изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за деветмесечието на 2017 г.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми дами и господа министри, колеги, основните макроикономически индикатори отчитат положително развитие през първите девет месеца и, съчетано заедно с подобрената събираемост на приходите, дават пряко отражение върху фискалните резултати, които постигат правителството и българската държава.
Ще започна с това, че след ревизията на НСИ на брутния вътрешен продукт за 2016 г. позицията, тоест ръстът на брутния вътрешен продукт, беше коригиран от 3,4 на 3,9 процента.
Вие знаете, че тази година вървим още по-добре и очакваме в края на годината ръстът на брутния вътрешен продукт да стигне 4 процента. Положително се развива и пазарът на труда, където виждаме, че през първото полугодие на тази година има увеличение на заетостта с един процентен пункт, като в края на годината очакваме безработицата да бъде около 6,5 на сто. Тази положителна тенденция ще продължи и през следващата година. Знаете, че тригодишната бюджетна прогноза, която прие правителството, предвижда за 2018 г. да спадне безработицата до 6,2, а в края на тригодишния период 2020 г. да отиде на 5,6 процента.
Може би няколко цифри да кажа, тъй като материалът има много информация вътре, ще кажа някои основни неща.
За периода януари – септември сме събрали с 1 750 млн. повече приходи, данъчно осигурителни приходи, спрямо същия период на миналата година. Това е ръст от 8,7 на сто. Когато има такъв ръст, който надхвърля ръста на брутния вътрешен продукт, както е в случая, показва, че имаме повишена събираемост и сериозна борба със сивата икономика.
Какъв е фискалният резултат към 30 септември – имаме излишък от 2 420 900 хил. лева, което представлява 2,4% от брутния вътрешен продукт.
Фискалният резерв към 30 септември е 11 900 млн. лева. Това е един стабилен, сериозен фискален резерв, който поддържаме вече един дълъг период от време, което показва, че приходите се изпълняват така, че…
БОЙКО БОРИСОВ: Би ли го повторил още веднъж?
КИРИЛ АНАНИЕВ: 11 милиарда и 900 милиона лева е фискалният резерв на правителството и на българската държава.
БОЙКО БОРИСОВ: Сиреч това, което говориха – дълг, откраднали, изхарчили…
КИРИЛ АНАНИЕВ: Гледали са друга държава и други цифри, сигурно.
БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря.
Просто колегите да знаят, защото фалшивите новини са си фалшиви.
КИРИЛ АНАНИЕВ: Това са основните цифри.
Вътре в самия материал има дадени данни за всички приходи, как се развиват разходите. Безспорно, в края на годината ще имаме засилено финансиране, което ще ни даде възможност в края на годината да завършим около балансираното бюджетно салдо, макар че по закон имаме дефицит от 1,4%, но ние ще завършим с балансирано бюджетно салдо.
Благодаря.
БОЙКО БОРИСОВ: Все пак да напомня, че и два месеца приходите бяха с близо 200 милиона по време на служебното правителство по-ниски. Финансов министър беше Ананиев, но премиер беше друг, така че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и така, и така да работят.
Все пак аз съм заложил на 4,6% ръст и се надявам да го стигнем догодина. Още повече, че тази година, за радост, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като задълженията по американските централи, плащанията по „АЕЦ Белене“, така че за това си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че догодина лятото с показателите, които ще имаме, можем дори да мислим за допълнителни неща.
Но виждате, ние все пак като държава, която иска да влезе в чакалнята на Еврозоната, се съобразяваме и показателите ни, особено бюджетният дефицит, следим да са балансирани.
КИРИЛ АНАНИЕВ: Това, което е важно за догодина, господин премиер е, че ние няма да имаме емисия на външен дълг, ще се намали с около 600 милиона дългът на държавата, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен продукт, което е едно много добро постижение. А в края на тригодишния период ще отидем на 20% от брутния вътрешен продукт, което ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и второ място, сред страните членки на Европейския съюз.
БОЙКО БОРИСОВ: Ето за това толкова искат да съборят правителството, затова, защото всичките тези дългове, това намаляване означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства.
Приемаме точка 27.
Добри са ни резултатите. Догодина трябва да сме още по-добри.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Боже, прибери си вересиите! До кога ще му търпим глупостите на тоя? Какъв беше дълга на държавата ‘89, ‘09 и какъв е сега? Тези глупости на някой друг!

  2. Ти каква си вересия, не е истина. Ами умнико, само си напъни кухата кратуна и си помисли какво щеше да бъде, ако след ’89 нямаше бсп/дпс във властта. Сега щяхме да сме сред първите в ЕС.

  3. Та преди 10-ти бяхме бе идиот.Сега сме на опашката,БОрисов я докара и под нея!

  4. Демократично е да се изакаш на улицата, после да го почистиш и да се хвалиш с това.

  5. Много ми се ще как дългът на държавата намалява след като миналата година крадливия парцал Борисов тегли над 20 милиарда лева заем, тази година пак мина няколко милиарда, за следващата отново са планирали нови милиарди заеми. Как така дългът намалява? И къде изчезват парите от заемите??? 2/3 от целия външен дълг на България се дължи на парцала Борисов, а парите ги открадна пак той с айдуците си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.