Обезвредиха съмнителен предмет на лондонска улица

Йозджан Дениз нае нова вила

Меркел: Имаме много работа до постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС

Признаха си спонсори на Мая ДБГ си спомниха, че платили билбордовете на Манолова

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Ловешко

Оперираха мъжа, паднал във водопад в Беласица

Регулират цените на вносни лекарства Паралелният внос ощетява потребителите

Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Нередовни пътници биха кондуктор в автобус в Пловдив

Съд обяви мини „Бобов дол“ в несъстоятелност Решението не е окончателно и може да се обжалва пред по-горна инстанция

Посланик Херо Мустафа се поклони пред Незнайния войн

Емигранти изпратиха на близките си 731 млн. евро

Цар и княз валидираха картичка Инициативата е на Румен Петков

Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в час по физическо

Дънекова: Унизително е, не се чувствам виновна

Кадър от БНТ

Това е унизително, не съм нарушавала правилата, заяви пред БНТ лекоатлетката Силвия Дънекова, която беше заловена с допинг на Олимпиадата в Рио де Жанейро.Единственото й обяснение е, че резултатът може да е от хранителните добавки, които пие като спортист.

Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13-и август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26-и юли.

Според информации стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012.

„Не се чувствам виновна, не съм направила нищо лошо“, каза Дънекова. Според нея тя е станала неудобна и затова е попаднала под прицела на допинг ченгетата от ВАДА. Повод е дала самата тя, като е написала възражение срещу методите на световната антидопинг централа. На нея й е направило впечатление, че така наречения жребий при определяне на това кой да бъде проверен и кой не е абсолютно формален. Допингченгетата пристигали директно със списъци на състезатели, а тя неизменно е попадала в него.
„Аз с нищо не им застрашавам медалите. Абсурдно е да започна да бягам за призово класиране. Знам си възможностите“, коментира Дънекова преди обявяването на втората проба (за която стана ясно, че също е положителна – бел. ред.).

„Не вярвам резултатът да е различен, защото по този начин те сами ще се компрометират. ВАДА сякаш работи за унищожаването на спорта, а не за предпазването на спортистите. Никой не е застрахован. Тези методи на анализ са такива, че дори и баща ми да дойде да даде проба и неговата ще е положителна.
Във ВАДА са напълно наясно, че ние няма как да се защитим. Надявам се, че тази затворена врата ще ми отвори други. Имах намерение да се откажа от спорта след тази олимпиада. Не напълно, но поне да бягам на по-малко състезания. Сега те ми помогнаха да се откажа напълно. Очаквам да се излее много помия върху мен. Мога да кажа на всеки критик – покрийте си нормативите, играйте по правилата на ВАДА и тогава ме съдете“, каза още Дънекова.

Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Свилян Нейков не е ли първия хванат с допинг и върнат от аерогарата за олимпиадата Барселона, заедно с либовницата на Дацката и без малко да стане нещо в антидопинговата комисия. Тя самичка си пиела. Хайде бе!

  2. Никаква помия няма да се излее върху теб Силве:) Хората са достатъчно умни и образовани и знаят истинските причини. Отдавна спортът е само средство за печелене на пари от някои хора и краско министерин си го каза явно:)))) Живей си живота, има и други чудесни неща, които могат да се правят, а спорта ние си го правим за наше удоволствие, здраве и хубост. Даже вече спряхме да им гледаме олимпиадите. Жалко за идеалите на древните гърци. Не за подобни олимп игри те са мечтали, когато са ги създавали..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.