Дънекова: Унизително е, не се чувствам виновна

Кадър от БНТ

Това е унизително, не съм нарушавала правилата, заяви пред БНТ лекоатлетката Силвия Дънекова, която беше заловена с допинг на Олимпиадата в Рио де Жанейро.Единственото й обяснение е, че резултатът може да е от хранителните добавки, които пие като спортист.

Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13-и август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26-и юли.

Според информации стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012.

"Не се чувствам виновна, не съм направила нищо лошо", каза Дънекова. Според нея тя е станала неудобна и затова е попаднала под прицела на допинг ченгетата от ВАДА. Повод е дала самата тя, като е написала възражение срещу методите на световната антидопинг централа. На нея й е направило впечатление, че така наречения жребий при определяне на това кой да бъде проверен и кой не е абсолютно формален. Допингченгетата пристигали директно със списъци на състезатели, а тя неизменно е попадала в него.

"Аз с нищо не им застрашавам медалите. Абсурдно е да започна да бягам за призово класиране. Знам си възможностите", коментира Дънекова преди обявяването на втората проба (за която стана ясно, че също е положителна - бел. ред.).

"Не вярвам резултатът да е различен, защото по този начин те сами ще се компрометират. ВАДА сякаш работи за унищожаването на спорта, а не за предпазването на спортистите. Никой не е застрахован. Тези методи на анализ са такива, че дори и баща ми да дойде да даде проба и неговата ще е положителна.

Във ВАДА са напълно наясно, че ние няма как да се защитим. Надявам се, че тази затворена врата ще ми отвори други. Имах намерение да се откажа от спорта след тази олимпиада. Не напълно, но поне да бягам на по-малко състезания. Сега те ми помогнаха да се откажа напълно. Очаквам да се излее много помия върху мен. Мога да кажа на всеки критик - покрийте си нормативите, играйте по правилата на ВАДА и тогава ме съдете", каза още Дънекова.

Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.

Коментари

Задължително поле