Дървената мафия е сериозен проблем за Община Павликени

Един от най- невралгичните проблеми за Община Павликени е бракониерството в горите и т.нар. „дървена мафия“. Това сподели кметът на града ионж. Емануил Манолов.

„Разбира се, продължава незаконната сеч в района, както и е в други части на страната и ние вземаме мерки съвместно със служителите на РДГ и полицията. Тук има много малко общински гори, повечето са държавни или частни. Имаме и договор с частна охранителна фирма, която да дебне нарушителите. Обикновено апашите са от малцинствата и щом ги хванем, конфискуваме каруци, коне, сечива. Откраднатите дърва пък раздаваме по социални институции, в пенсионерски клубове и на социално слаби семейства“, коментира инж. Манолов.

Кметът на Павликени допълни, че в кметствата има приемни на полицейските инспектори, но все пак един инспектор покрива по две или три села в общината. По думите му, някои от инспекторите ходели понякога до селата с обществен или дори с личен транспорт.

Градоначалникът изтъкна, че Община Павликени досега е работила добре с полицията по отношение превенцията на битовата престъпност. Във връзка със скандала, който гръмна в понеделник за засечени от "Господари на ефира" служители на Районното управление на полицията в Павликени да пълнят служебен бензин в пластмасови туби и бутилки от минерална вода нерегламентирано на бензиностанция на „Лукойл“, инж. Манолов заяви лаконично: „Има си компетентни органи, които тепърва ще доказват има ли виновни и какво точно се е случило.“

Управникът е категоричен обаче, че наливане на гориво в съдове е недопустимо и в разрез с противопожарните правила.

Инж. Манолов обяви още, че е приключил цикълът от отчетни събрания в 20-те села на Общината, на които той отчел двугодишния си мандат и по време на които с жителите им са били разисквани многобройни проблеми и актуални въпроси. На тези събрания никой от присъстващите не се е оплакал от набези, криминални прояви или че е станал жертва на апаши. На срещите са присъствали и представители на МВР.

Преди по-големи кампании като например зимното почистване, жътвата и др., при кмета винаги заседава и междуведомствена комисия с участието на полицията, пожарната и др. институции, по време на които се разписват мерките и дейностите, които предстоят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони