Дървета в Лом се превърнаха в мартеници

Деца от Лом превърнаха в огромни мартеници част от дърветата в центъра на града. Ученици и малчугани изработиха и красиви мартенички, картички и пана и ги представиха в традиционната изложба „Баба Марта бързала – мартеници вързала“, която бе подредена в галерия „Поломие”. За награда младите майстори получиха книги, посветени на българските традиции и обичаи. Изложбата и програмата за мартенското празненство бе подготвена от клубовете от 7 училища, включени в проекта на Община Лом „Заедно в училище“. В експозицията творби, посветени на Баба Марта, представиха и всички детски градини, дневни центрове за деца и възрастни, социални и културни институции, както и граждани.

„Тази изложба е предвестник на така дълго чаканата пролет. Ние нямаме претенции да правим академично изкуство, а да обединим млади и стари от една кауза - да вложат своята енергия и талант в това да сътворят красота и да зарадват с нея хората!”, заяви ръководителят на проекта Наталия Стефанова. Тя подари на майсторите на мартенички и пана книги, сред които„Лом и ломска околия“ на Димитър Маринов, енциклопедии и творби за българското народно творчество.

Участниците в изложбата, родители и гости бяха поздравени от вокалната група Upside down към ПГ „Найден Геров“ с ръководител Калиопа Петрова. С пролетни песни и стихове се изявиха и децата от двата клуба „Етнография“ по проекта „Заедно в училище“ към II ОУ „Константин Фотинов“ с ръководител Росица Димитрова. Творците на мартеници, певци и декламатори бяха поздравени от зам. кмета на Община Лом Гинка Иванова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони