Държавата готви облекчения за инвеститорите в индустриалните зони

Облечения за инвеститорите, които ще залегнат в Закон за индустриалните зони, се подговят в момента и до края на годината нормативният акт трябва да бъде внесен в Министерския съвет. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който откри нов Център за обучение в Раковски в Тракия икономическа зона.

„Голямата ни идея е всички процедури, свързани с опазване на околната среда, статут на земята, Закона за устройство на територията, да бъдат играни, така да се каже, по отношение на индустриалната зона в началото. И когато в зоната се появи инвеститор, той да работи по най-бързата процедура – само с едно разрешително за строеж, което отнема много по-малко време от сега. Сега, като строиш фабрика, трябва да минеш 5-6, а и повече разрешителни режими. Това губи време, а инвеститорите бързат“, каза Дончев.

Държавата ще финансира частично и създаването на нови индустриални зони. „Няма да ги финансираме изцяло, индустриалната зона трябва да си е стопанско мероприятие. Но ще подпомагаме довеждаща инфраструктура – път, ток, вода, газ... някои от процедурите по статута на земята. Мислим и за нарочни кредитни линии за предприемачи, които искат да стартират индустриални зони“, обясни Томислав Дончев.

През м. г. чуждестранните инвестиции у нас са били 1,7 млрд. лв., 150 млн. лв. от тях – в Тракия икономическа зона. Томислав Дончев не очаква през 2019-а да има спад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България