Тасмания – от земя на заточеници до туристически хит

Вдигат заплатите в “Пирогов” с около 20% Синдикати и ръководство подписаха Колективния трудов договор

Адът в Хитрино оживя в съда от аудиозаписи

Две години затвор за рецидивистка с 13 присъди Наказанието е наложено след поредна кражба

Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

Конкурси за директори на предприятия обяви кметството в Търговище

Условна присъда за подпалвач на кола за 10 900 лева Извършителят отмъстил на собственика на возилото за измами

Линдзи Фонсека научила руски

Шофьор на влекач с 1,82 промила го заби в дърво

Министър Димов: Следим всички критични язовири

Зейнеп от “Черна обич” е безразсъдно влюбена в злодея Емир На Хазал Филиз й върви на отрицателни образи

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Икономов откриха пречиствателна станция в Банско

Тереза Мей иска подкрепа от ЕС по случая „Скрипал“

Затвориха за тирове пътя Монтана-Враца

Държавата ще субсидира обучението на 45 918 студенти през следващата година ВУЗ-овете ще пазят 2000 места за наши сънародници от чужбина

Държавата дала 5009 разрешения на работодатели за наемане на непълнолетни

Снимка: Архив

Поисканите от работодателите разрешения за наемане на непълнолетни лица през 2016 г. са 5283 бр., като ръстът им е почти двоен спрямо 2015 г. Дадените през м.г. разрешения са 5009 бр., като 90 от тях са за наемане на работа на лица до 16 години. Това съобщиха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” по повод 12 юни – Световния ден срещу детския труд.

За първите пет месеца на 2017 г. в ИА ГИТ са постъпили 1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни лица, дадени са 993 бр., от които 24 за лица, ненавършили 16 г. За сравнение за същия период на 2016 г. исканията са били 734. Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция.

При всяка проверка инспекторите по труда упражняват и контрол върху наемането на лица, ненавършили 18 г. Работните места, на които се наемат те, се проверяват на място, за да се установи, че условията на труд не създават риск за тяхното здраве. Част от Наредба №6 за условията и реда за даване на разрешения за работа на лица, ненавършили 18 години“ са неизчерпателни списъци на работите, забранени за лица от 15 до 16 г. и за ненавършили 18 години. За тях е забранен тежкият физически труд, работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и др. Затова и едно от основанията за отказ на разрешение е липсата на измервания на факторите на работната среда за обекта, където би трябвало да работи непълнолетното лице.

България е една от държавите, в които има определена една и съща минимална възраст – 16 г., за задължително обучение, регламентирано в Конституцията, и за започване на работа според Кодекса на труда.  Специално се отбелязва в Кодекса, че наемането на лица, ненавършили 16 г., е забранено, но са предвидени и изключения, които се отнасят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави.

България е предвидила още една защита срещу експлоатацията на детски труд – наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията се квалифицира като престъпление. За всяко установено нарушение се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство. През 2016 г. са констатирани 99 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда, докато през 2015 г. техният брой е 48. Традиционно, най-много от тези нарушения са констатирани в икономически дейности: „Ресторантьорство” и „Търговия на дребно”.

Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 г., е описана в сайта на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика „Административни услуги“, подрубрика „Разрешителни режими“ – ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.