На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Разследват пловдивчанин за голи снимки на малките му дъщери

5 млн. лева зад „зелената“ лъжа за Шабленското езеро Премиерът Борисов е подведен с измамата

Намериха засят канабис в двора на завод в Габрово Растения са открити и в друг имот на собственика, общото им тегло е 92 килограма

Виктор Орбан: Ако ЕНП бешe изключила Фидес, щеше да се превърне в партия с лява насоченост

Драми и сълзи ще нажежат до червено кухнята на Ада Кой ще се изправи срещу Чилева в битка за оставане в Hell’s Kitchen България

Митничари ще продават горива

СДС възкръсва в партньорство с ГЕРБ Коалицията очаква 8 евродепутати на изборите на 26 май

Касови бележки за парите за чистене на входа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 март 2019

България без “Футболист №1“ на старта в квалификациите (ИНФОГРАФИКА)

ЕНП замрази членството на партията на Орбан

Глоби за лекари и 112 родители заради ваксините 124 станаха случаите на морбили

Кабинетът одобри данък „градушка“ Земеделците и застрахователите ще плащат задължително вноски

Държавата ни взима 5537 лв. за година

Снимка: Архив

Държавата ни взима 5537 лв. за година, за да запълни хазната според бюджета на страната. „Разходната бележка“ и алтернативата на държавния бюджет за следващата година представиха от Института за пазарна икономика (ИПИ) за 15-ти пореден път пред журналисти.

Според разчета на бележката най-високи са разходите за пенсии и осигуровки – 1841 лв., следват ги тези за транспорт, съобщения и селско стопанство – 834 лв. Здравеопазването „ни бърка в джоба“ със 663 лв, а за отбрана и сигурност плащаме 627 лв. Разходите за образование са по-ниски – 541 лв., а за администрация се храчим с 348 лв. на година.  За благоустройство и околна среда работещият българин плаща 329 лв. Членството на България в Европейския съюз ни излиза по 160 лв. на година, а само лихвите по стари дългове възлизат на 102 лв. Най-ниски са разходите за култура и спорт – 93 лв.

От цялата сметка общият размер на заемите, които е изтеглила държавата, стига до 3309 лв. на човек за една година, изчислиха от ИПИ.

Представителите на Института за пазарна икономика традиционно представиха и изготвиха алтернативен бюджет на държавата, в който включват намаляване на данъците и осигуровките, оптимизиране на публичните разходи и излишък в макрорамката на страната през 2018 г.

„Излишъците са изключително важни, защото благодарение на тях България избегна фискалната криза“, коментира Десислава Николова, главен икономист на ИПИ.

„Растежът на икономиката за 2017 г. е доста по-висок от очакванията. Към момента последните прогнози са за около 4%“, посочи Николова и коментира, че благоприятната икономическа среда автоматично дава повече приходи в бюджета и до октомври месец оценката е за излишък от 2,4 млрд. лв.

Според икономиста капиталовите разходи в края на годината са силно надценени. „На фона на този висок растеж в същото време имаме придържане към дефицитната политика на фиска.
Имаме голям контраст между фискалната политика до 2008 г. и политиката, която имаме последната година. Наистина в момента ние нямаме обяснение защо се поддържат тези дефицити и се залагат и за следващите две години в рамките на 1 %“, посочи Николова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не разбрах какви са тези разходи за селско стопанство… ясно, че става дума за преразпределение, в съответствие с ония ценности, каквото и при тошо не е имало, но все пак.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.