В Банско подариха ново „Ауди” по случай откриването на зимния сезон Курортът приветства новия сезон с над 140 награди, концерт на „Ъпсурт” и обилен снеговалеж

Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради замърсяването на р. Въча

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Наводнени пътища и спрени фериботи в Гърция заради силна буря

19-годишен, наръган с нож, издъхна в Шумен

Вълшебната работилница на Дядо Коледа гостува на децата на служителите на МВР

СЗО: Босна и Херцеговина е наравно с африкански страни по брой на заболелите от морбили

Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

Държавата ни взима 5537 лв. за година

Снимка: Архив

Държавата ни взима 5537 лв. за година, за да запълни хазната според бюджета на страната. „Разходната бележка“ и алтернативата на държавния бюджет за следващата година представиха от Института за пазарна икономика (ИПИ) за 15-ти пореден път пред журналисти.

Според разчета на бележката най-високи са разходите за пенсии и осигуровки – 1841 лв., следват ги тези за транспорт, съобщения и селско стопанство – 834 лв. Здравеопазването „ни бърка в джоба“ със 663 лв, а за отбрана и сигурност плащаме 627 лв. Разходите за образование са по-ниски – 541 лв., а за администрация се храчим с 348 лв. на година.  За благоустройство и околна среда работещият българин плаща 329 лв. Членството на България в Европейския съюз ни излиза по 160 лв. на година, а само лихвите по стари дългове възлизат на 102 лв. Най-ниски са разходите за култура и спорт – 93 лв.

От цялата сметка общият размер на заемите, които е изтеглила държавата, стига до 3309 лв. на човек за една година, изчислиха от ИПИ.

Представителите на Института за пазарна икономика традиционно представиха и изготвиха алтернативен бюджет на държавата, в който включват намаляване на данъците и осигуровките, оптимизиране на публичните разходи и излишък в макрорамката на страната през 2018 г.

„Излишъците са изключително важни, защото благодарение на тях България избегна фискалната криза“, коментира Десислава Николова, главен икономист на ИПИ.

„Растежът на икономиката за 2017 г. е доста по-висок от очакванията. Към момента последните прогнози са за около 4%“, посочи Николова и коментира, че благоприятната икономическа среда автоматично дава повече приходи в бюджета и до октомври месец оценката е за излишък от 2,4 млрд. лв.

Според икономиста капиталовите разходи в края на годината са силно надценени. „На фона на този висок растеж в същото време имаме придържане към дефицитната политика на фиска.
Имаме голям контраст между фискалната политика до 2008 г. и политиката, която имаме последната година. Наистина в момента ние нямаме обяснение защо се поддържат тези дефицити и се залагат и за следващите две години в рамките на 1 %“, посочи Николова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не разбрах какви са тези разходи за селско стопанство… ясно, че става дума за преразпределение, в съответствие с ония ценности, каквото и при тошо не е имало, но все пак.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.