Държавата осигурява над 1 млн. лева за индустриалната зона на Свищов

Министърът на икономиката Емил Караниколов навръх Никулден посети Свищов по повод процедурата за участието на държавата в общинското дружество за развитие на икономическата зоната за инвестиции. На работната среща, кметът на Свищов Генчо Генчев и министър Караниколов обсъдиха конкретните стъпки на държавата в развитието на дружеството и ангажиментите на двете страни.

В началото на следващия месец, а именно през януари на 2019 година, след като Министерство на икономиката получи покана от Общински съвет – Свищов, държавата, чрез „Национална компания индустриални зони“, ще влезе в капитала на новоучреденото търговско дружество, чрез парична вноска. Парите, ще бъдат разходвани само и единствено за реализиране на инфраструктура, така че за инвеститорите този терен на бившите казарми, да се превърне в модерна индустриална зона за инвестиции.

Министър Караниколов се обърна към кмета на Свищов Генчо Генчев и председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов с думите: „Поздравявам ви, защото в Северна България вие сте първата община, която ще се възползва от това, което правителството въведе от година и половина, а именно възможността държавата и общините съвместно да изграждат индустриални зони. Това, което поемам като ангажимент е – след като получим поканата от община Свищов, до 4 януари 2019 година държавата да влезе в новата индустриална зона със съответната парична стойност. Първата сума, с която ще се включи ще е в размер на 1 милион лева и постепенно ще надграждаме до 5 милиона лева.“ Министърът допълни още, че с приоритет ще бъдат инвеститорите, развиващи дейност в сферата на производството и технологиите.

По време на визитата си в крайдунавския град министър Караниколов посети и СА „Д. А. Ценов“, където приветства академичното ръководство и студентите в навечерието на студентския празник – 8 декември. Той посети академичния музей на Стопанска академия, където остави следното послание в книгата за гости: „Нека да пазим историята си, за да ни учи, как да развиваме България!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони