В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Държавата отпусна над 1,4 млн.лв за възстановяване на мост и ремонт на пътя за Преображенския манастир Да се осигури финансирането бе личен ангажимент на Цветан Цветанов

Снимки: ПП ГЕРБ
whatsapp-image-2017-08-03-at-13-10-03
Снимки: ПП ГЕПБ

Осигурени са общо 1 417 967 лв от държавната хазна за ремонт на разбития път към Преображенския манастир, който е на около 5 км от Велико Търново и за възстановяване на рухналия преди няколко месеца мост във великотърновското село Шемшево.
С решение на Министерски съвет са отпуснати 250 065 лв. за трайно възстановяване на общинския път към светата обител. Целевият разход бе одобрен на последното заседание на кабинета, след като проектът първо получи зелена светлина от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.
Финансирането на този наложителен ремонт бе ангажимент, който пое лично председателят на Парламентарната група на ГЕРБ, избран от Великотърновския регион, Цветан Цветанов.
През март, по време на предизборната кампания Цветанов посети Преображенския манастир и при разговора си с игумена отец Георги заяви, че една от първите му задачи като народен представител в 44-тото Народно събрание ще бъде да съдейства за отпускането на необходимия финансов ресурс.
Преображенският манастир е не само любимо място за миряни от околностите, но и атрактивна дестинация за български и чужди туристи. Осеяната с дупки 2,5-километрова отсечка към манастира е единствената пътна връзка, а трасето не е ремонтирано от десетилетия. Състоянието на пътя се влоши още повече след изминалия зимен сезон.
Финансирането обезпечава напълно необходимите дейности, които включват фрезоване на старата настилка, изграждане на пътни банкети и отводняване, както и полагане на ново асфалтово покритие.
„Преображенският манастир е истински символ на българщината и неизменна част от облика на региона, затова съм щастлив, че оказваме необходимата подкрепа“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Пътят е построен през 1935 година, като единственият ремонт, който е правен е полагането на тънък слой асфалт през 70-те години, обясни игуменът Отец Георги, който вече почти 30 години е в манастира. „За тези години кой ли не дойде и какво ли не обеща, но всичко остана само на думи. Затова сега сме радостни и приятно изненадани, и казваме голямо „благодаря“ на г-н Цветанов! Нека Господ му помага да изпълнява и занапред добрите си намерения. Да съградиш път, мост и чешма е нещо, което остава и нещо, най-видяно пред Бога. Защото по пътя минава и царят и пъдарят. Това няма давност и в него не може да има корист“, коментира Отец Георги. „Изказваме благодарност и от името на всички, които в бъдеще ще посещават манастира, защото в момента всеки ден слушаме упреци“, каза още Отец Георги.
На последното си заседание Министерският съвет одобри финансиране и за възстановяване на моста над р. Янтра между Велико Търново и с. Шемшево.  Отпуснатите средства са в размер на 1 167 902 лева. Част от свода на 130-годишния мост рухна след обилните снеговалежи в края на февруари и затвори пътя между старата столица и четири села.

Съоръжението е част от общинската пътна мрежа и ще бъде изградено наново, което според оценката на експертите е икономически по-изгодно. Мостът ще е по-широк и с по-голяма товароносимост, предвид непосредствената близост на Западната промишлена зона във В. Търново и отварянето на все повече предприятия там.
Осигуряването на финансиране за изграждане на съоръжението също бе ангажимент, поет от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.