Държавата отпусна пари за реставрация на Серафимовата къща

Държавата отпусна 810 хиляди лева за консервация и реставрация на Серафимовата къща в пловдивското село Свежен, в която често е отсядал Васил Левски. Архитектурно-историческият обект е един от най-старите паметници на културата в България.

Серафимовата къща е уникална, защото е без прозорци, има скривалища и част от автентично огнище, което е пред разруха. апазени са и исторически надписи по таваните. През последните години само покривът на къщата е бил ремонтиран.

„Първо ще се направят археологически проучвания около цялата сграда, в целия район защото се предполага, че тука има таен който е водел, тука има и скривалище на Апостола, който е водел извън селото.“, обясни пред БНТ кметът на с. Свежен Христо Енков.

До къщата на полковник Владимир Серафимов, който е бил трети братовчед на Левски ще бъде изграден интерактивен музей. По проекта са предвидени средства и за археологически разкопки и реставрация на Аджарската книжовна школа, намираща се в близост до Серафимовата къща.

„За Аджарската книжовна школа се знае с доста голяма достоверност, че са около 30 документа, като най-известния от тях е Адажрският дамаскин, който се пази в Петербург. Основното е да покажем, че България в късното Средновековие не е била загубена държава, а наравно със Запада ние сме имали невероятни преписвачи.“, казва Христо Енков.

Местните хора се надяват, че с археологическите проучвания на една от водещите книжовни школи в Средновековието и основите на храма "Свети Георги" ще се докаже кога е било основано селото.

„Съществуването на такава голяма църква с такива размери дава едно предположение, че тя може да е построена още към края на Втора българска държава. Стойността на книжовната школа тя не е само с местно значение, тя е с общобългарско значение.“, коментира Ивто Тавитян, жител на с. Свежен.

С възстановяването на помещенията към Аджарската школа ще се даде възможност на много българи да се запознаят с калиграфията и шедьоврите излезли под перото на Аджарските художници илюстратори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България