Майли Сайръс: Пуша трева и псувам, но не съм лъжкиня

Премиерът Борисов посети стадиона на футболен клуб „Арда“ (ВИДЕО)

Мотоциклетист пострада при сблъсък с лек автомобил Катастрофата станала край Къпиновския манастир

Спипаха затворник, забравил да се върне в килията след отпуск

Любовна лудост завладява Варна Започва 27-ото издание на международния филмов фестивал

Анджелина Джоли изпрати със сълзи Мадокс в университета в Южна Корея

АПИ: Възстановяването на виадукта на магистрала „Струма“ ще струва 1,86 млн. лева

Обама купуват голямо имение на остров за 14 милиона долара

Малките прегрешения не са съвсем безобидни

Столичната община няма да плаща за подмяната на ограничителите по „Граф Игнатиев“

Издирват ранен украински турист в района на връх Мальовица

Надал яхна 370 коня Тенисистът подкара нов автомобил

Русия представи първата в света плаваща АЕЦ (ВИДЕО)

550 руски учени обвиниха Кремъл в кампания на репресии срещу протестиращи

Google е закрил 210 канала в YouTube заради дезинформация

Държавата отпусна 24 000 лева за разкопки в древноримския град Никополис ад Иструм

През последните години се набляга и на социализацията на археологическия обект.

Директорът на Регигионалният исторически музей във Велико Търново и археолог Иван Църов продължава проучването на Форумния комплекс

Министерството на културата е осигурило 24 000 лева за разкопки в древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Проучванията тази година ще започнат през септември. Финансирането е повече от миналата година., което ще даде възможност да се работи 6 седмици, с около 12 човека. Поначало проектът е бил за 57 000 лв., което щяло да позволи два месеца работа с около 15 – 20 човека.

„Ще продължа изследванията в сектор югозападен ъгъл на Форумния комплекс. Това е може би последната част, с чието проучване ще се затвори един вид и да се знае всичко за архитектурата на площадния комплекс на града. В бъдеше следващите екипи ще могат да започнат да проучват или други обществени сгради . Досега нямаме разкрит храм или жилищните квартали, защото нямаме разкрито и жилище в Никополис ад Иструм”, обясни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново и археолог Иван Църов.

Той сподели, че стартирал проучването на югозападния ъгъл през далечната 1982 г.
Тогава поради ангажименти на българо-британския екип, който разкривал водоснабдяването на Никополис, секторът бил замразен и преди три години се върнахл към него, за да се довърши комплекса.
„Очертава се, че там е имало малък форум, който е бил отворен П-образно, с колонади, към запад. Излиза и един от входовете на театъра и когато примерно е имало представления, в антрактите, публиката е можело да излиза на това место, защитено с покрив, крепен от колонада. От архитектурна гледна точка излизат и други интересни неща – по-ранни строежи, частично регистрирани. Надявам се тази година да се събере още информация в тази насока”, коментира Църов.

Той сподели, че е попаднал на конструктивен проблем, който успял да регистрира, едва ли не с методите на криминалистиката.

„Дали в следствие на катаклизъм или архитектурно-строително недомислие, но част от колонадата е рухнала. Което е странно. Хората от онова време са извадили под пластовете, които са поддали и са набутали там архитектурните детайли. От една яма имам извадени около 180 архитектурни детайли, после бяха открити поне десетина. Вероятно под тях ще има и още. Интересното в случая е, че ако тези хора имаха идеята да възстановяват съоръжението, то нямаше да го укрепват с падналите детайли. Ако не са искали да го възстановяват, странно е защо все пак са го укрепили с тези детайли. В археологията има такива загадки, които са интересно предизвикателство”, казва Иван Църов.

По време на проучванията той ще има двама заместник ръководители – Калин Чакъров, който отскоро работи в РИМ – Велико Търново и докторантката в СУ и реставратор в Регионалния музей Михаела Томова. Ще работят с хора от околните села, защото студентите по това време са ангажирани.
Първите разкопки на Никополис ад Иструм са започнали през 1900-та година. От тогава обектът се охранява. В Археологическия резерват интензивно се работи от 1975 г.

„В онези години имаше бригади на три смени и по стотина човека плюс 30-40 човека от селото. Работеше се на широк фронт. От 1985 до 2011 година работехме съвместно с британска експедиция – както в Никополис, така и в градската територия. Аз съм започнал проучвания на 1 септември 1982 г. Около 5000 студенти са участвали в проучванията на обекта”, сподели Църов.

Археологът уточнява, че през последните години се набляга и на социализацията на обекта.
„Преди 6 години Министерството на културата вложи почти 2 млн. лева за инфраструктурата и от там насетне започна наистина да се увеличава потока от посетители. Все още обаче подходите към обекта не са достатъчно добри, а туризъм се прави, когато може по пътя да се разминат два автобуса. Очакванията ни е нещата да се развият в положителен аспект. Атрактивният фестивал „Нике-играта на победата” се организира за четвърти път. Миналата и тази години проявата привлече по над 4000 души”, изтъкна Иван Църов.

По време на предишния археологически сезон той попаднал на уникален надпис в мерена реч, на старогръцки. В него, един от представителите на администрацията в Никополис го е издигнал в чест на богинята на съдбата Тюхе.

„Явно, някаква молба е имал към нея тя я е изпълнила. И за да я впечатли, е поставил надписа, а това по начало е скъпо нещо. Този човек е бил в местната община на длъжност иконом, което може да се приравни със сегашния секретар на Община. По принцип, който заема тази длъжност, плаща, за да я заеме, тъй като тогава е имало имуществен ценз. И се състезават не на конкурс на знания, а печели този, който внесе най-много в общинската хазна. Този иконом е отговарял за издигането на статуи, за купуване на подаръци на гостите на Общината, за всякакви разплащания на „външни изпълнители”. В съвременните общини това го правят няколко отдела, но тогава е бил един човек. Затова и той гордо си е написал в този текст длъжността си”, обяснява Иван Църов.

Надписът е експониран на мястото си. Може да се види, да се снима от посетителите в Никополис ад Иструм.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.