Държавата отпусна 24 000 лева за разкопки в древноримския град Никополис ад Иструм

През последните години се набляга и на социализацията на археологическия обект.

Директорът на Регигионалният исторически музей във Велико Търново и археолог Иван Църов продължава проучването на Форумния комплекс

Министерството на културата е осигурило 24 000 лева за разкопки в древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Проучванията тази година ще започнат през септември. Финансирането е повече от миналата година., което ще даде възможност да се работи 6 седмици, с около 12 човека. Поначало проектът е бил за 57 000 лв., което щяло да позволи два месеца работа с около 15 – 20 човека.

„Ще продължа изследванията в сектор югозападен ъгъл на Форумния комплекс. Това е може би последната част, с чието проучване ще се затвори един вид и да се знае всичко за архитектурата на площадния комплекс на града. В бъдеше следващите екипи ще могат да започнат да проучват или други обществени сгради . Досега нямаме разкрит храм или жилищните квартали, защото нямаме разкрито и жилище в Никополис ад Иструм”, обясни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново и археолог Иван Църов.

Той сподели, че стартирал проучването на югозападния ъгъл през далечната 1982 г.

Тогава поради ангажименти на българо-британския екип, който разкривал водоснабдяването на Никополис, секторът бил замразен и преди три години се върнахл към него, за да се довърши комплекса.

„Очертава се, че там е имало малък форум, който е бил отворен П-образно, с колонади, към запад. Излиза и един от входовете на театъра и когато примерно е имало представления, в антрактите, публиката е можело да излиза на това место, защитено с покрив, крепен от колонада. От архитектурна гледна точка излизат и други интересни неща - по-ранни строежи, частично регистрирани. Надявам се тази година да се събере още информация в тази насока”, коментира Църов.

Той сподели, че е попаднал на конструктивен проблем, който успял да регистрира, едва ли не с методите на криминалистиката.

„Дали в следствие на катаклизъм или архитектурно-строително недомислие, но част от колонадата е рухнала. Което е странно. Хората от онова време са извадили под пластовете, които са поддали и са набутали там архитектурните детайли. От една яма имам извадени около 180 архитектурни детайли, после бяха открити поне десетина. Вероятно под тях ще има и още. Интересното в случая е, че ако тези хора имаха идеята да възстановяват съоръжението, то нямаше да го укрепват с падналите детайли. Ако не са искали да го възстановяват, странно е защо все пак са го укрепили с тези детайли. В археологията има такива загадки, които са интересно предизвикателство”, казва Иван Църов.

По време на проучванията той ще има двама заместник ръководители – Калин Чакъров, който отскоро работи в РИМ – Велико Търново и докторантката в СУ и реставратор в Регионалния музей Михаела Томова. Ще работят с хора от околните села, защото студентите по това време са ангажирани.

Първите разкопки на Никополис ад Иструм са започнали през 1900-та година. От тогава обектът се охранява. В Археологическия резерват интензивно се работи от 1975 г.

„В онези години имаше бригади на три смени и по стотина човека плюс 30-40 човека от селото. Работеше се на широк фронт. От 1985 до 2011 година работехме съвместно с британска експедиция – както в Никополис, така и в градската територия. Аз съм започнал проучвания на 1 септември 1982 г. Около 5000 студенти са участвали в проучванията на обекта”, сподели Църов.

Археологът уточнява, че през последните години се набляга и на социализацията на обекта.

„Преди 6 години Министерството на културата вложи почти 2 млн. лева за инфраструктурата и от там насетне започна наистина да се увеличава потока от посетители. Все още обаче подходите към обекта не са достатъчно добри, а туризъм се прави, когато може по пътя да се разминат два автобуса. Очакванията ни е нещата да се развият в положителен аспект. Атрактивният фестивал „Нике-играта на победата” се организира за четвърти път. Миналата и тази години проявата привлече по над 4000 души”, изтъкна Иван Църов.

По време на предишния археологически сезон той попаднал на уникален надпис в мерена реч, на старогръцки. В него, един от представителите на администрацията в Никополис го е издигнал в чест на богинята на съдбата Тюхе.

„Явно, някаква молба е имал към нея тя я е изпълнила. И за да я впечатли, е поставил надписа, а това по начало е скъпо нещо. Този човек е бил в местната община на длъжност иконом, което може да се приравни със сегашния секретар на Община. По принцип, който заема тази длъжност, плаща, за да я заеме, тъй като тогава е имало имуществен ценз. И се състезават не на конкурс на знания, а печели този, който внесе най-много в общинската хазна. Този иконом е отговарял за издигането на статуи, за купуване на подаръци на гостите на Общината, за всякакви разплащания на „външни изпълнители”. В съвременните общини това го правят няколко отдела, но тогава е бил един човек. Затова и той гордо си е написал в този текст длъжността си”, обяснява Иван Църов.

Надписът е експониран на мястото си. Може да се види, да се снима от посетителите в Никополис ад Иструм.

Коментари

Задължително поле