Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Държавата отпусна 57 740 лв за археологически проучвания в Търновско

Осигурени са общо 57 740 лева за археологически разкопки това лято на 4 обекта във Велико Търново.  11 000 лева получава проучвателят Недко Еленски за разкопките в местността Смърдеш в района на лясковското село Джулюница.

За изследването на селищната могила край село Петко Каравелово Александър Чохаджиев също ще ползва субсидия от 11 000 лв. Министерството на културата е отпуснало  17 870 лв. на д-р Иван Църов и доц. Павлина Владкова за археологически дейности в древноримския град  Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Същата сума от държавата получава и проф. Хитко Вачев за манастирския комплекс в местността Френкхисар под Балдуиновата кула на Царевец във Велико Търново.

Археологически разкопки това лято ще провеждат също специалистите от Националния исторически институт с музей при Българската академия на науките и колегите им от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.За селищната могила край великотърновското село Хотница, където от години се провеждат летните практики на студентите археолози от търновската алма матер, са предвидени 3600 лв.

Това е проект, който не се финансира от държавата. Съгласно споразумение с  университета, колкото пари отпуснат от ВУЗ-а, толкова да даде и Регионалният исторически музей във Велико Търново. Първите разкопки започва Александър Чохаджиев край Хотница. След това екипът му ще копае край село Петко Каравелово. През август своите обекти ще обследват проф. Хитко Вачев, както и колегите му д-р Иван Църов и доц. д-р Павлина Владкова. Недко Еленски обикновено работи през септември или октомври.

През този сезон в археологическия резерват Никополис ад Иструм археолозите ще проведат геофизично изследване в северната страна на комплекса-форум, за да преценят къде да продължат разкопките през следващите години. Предполага се, че при последните проучвания доц. Владкова е попаднала на резиденцията на агоранома. Това е длъжностно лице, което е организирало търговците, наблюдавало е реда и състоянието на сградите в града. Всеки град е имал агораном, а всеки агораном резидира около градския площад.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.