Държавата плаща за наемане на 2000 безработни

Снимка: Булфото

Фирмите кандидатстват до 2 април

Дава до 630 лв. заплата плюс осигуровки

Агенцията по заетостта набира заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни. До 2 април 2021 г. включително работодателите могат да подават документи в бюрата по труда.

В Националния план за действие по заетостта за 2021 г., е заложено субсидиране на заетостта на поне 1965 новоназначени безработни и над 200 наставници.

За стажуване или чиракуване на нает безработен държавата ще плаща до 630 лв. заплата на месец и дължимите осигуровки. Работникът трябва да е бил регистриран в бюрото по труда над 6 месеца, да е на възраст до 24 години или над 50 години, с основно и по-ниско образование. От мярката могат да се възползват и безработни майки с деца до 5 години и други. Насърчителните мерки предлагат варианти за работа на пълно или непълно работно време. Продължителността на осигуряваната заетост и периода на субсидиране също е различна и варира от 3 до 12 месеца.

Съветите за сътрудничество към бюрата по труда ще оценят до 7 април 2021 г. подадените заявки.

Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции на безработни, за да стимулира тяхната мобилност при търсене или започване на работа в друго населено място или предприемачество. Всяко бюро по труда разполага със средства по част от различните програми и мерки, като свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес