Държавата ще може да дирижира пазара на горива

Дизелът в Гърция е с 12 ст. на литър по-скъп, а бензинът с 8 ст.

Важното е рафинерията в Бургас да работи

Държавните институции ще може да поемат контрола върху управлението на рафинерията в Бургас. А тъй като тя е най-големият играч на пазара на горива в страната, така ще може да дирижират пазара на бензин и дизел.

Съветът по сигурност към Министерски съвет може да започне процедура за назначаване на особен търговски представител в лице, опериращо критична инфраструктура. Това гласи проект за промени в закона за прилагане на ограничителните мерки срещу Русия, който е внесен в парламента от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и още няколко депутата и беше одобрен на първо четене от икономическата комисия към парламента.

Назначаването на особен търговски представител може да стане при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, когато това нарушава националната сигурност, предвиждат промените в закона.

В 30-дневен срок от влизане в сила на промените в закона, Министерският съвет отменя дерогацията за внос на руски петрол, предвиждат още промените. Така реално ще бъде забранен вносът на петрол от Русия. Ако Съветът по сигурност към Министерски съвет счита, че този срок е недостатъчен, ще може да предложи на парламента друг срок, който ще стане задължителен за Министерски съвет, гласят новите текстове.

За пазара в България е най-важно рафинерията в Бургас да работи, за да няма дефицит на горива, коментираха хора от бранша, които “Труд news” потърси за коментар. В момента в региона няма излишни количества дизел, които могат да бъдат доставени, ако рафинерията спре работа. По принцип цените на горивата на едро в Гърция са малко по-високи, отколкото у нас. Дизел от Гърция би могло да бъде купен на цена с 10-12 ст. на литър по-висока от тази на рафинерията в Бургас. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика